Cuprins
Fideaua cu lapte ocupa topul deserturilor clasice, adorate pentru gustul unic si si simplitatea fiecarei retete. Fideaua sau taiteii cu lapte reprezinta gustarea ideala pentru orice moment al zilei sau pentru o cina satioasa, dar usoara in acelasi timp. Daca se adauga un pic de vanilie sau coaja de lamaie in reteta, atunci calatoria in timp catre vremurile copilariei este garantata. Retetele sunt nepretentioase, asadar a venit momentul sa valorifici ingredientele de baza pe care orice gospodina le are deja in bucatarie.
Fidea cu lapte, reteta copilariei – Secretele bunicii pentru o compozitie cremoasa
Fideaua cu lapte aduce aminte de vacantele petrecute la bunici, dar reteta se bucura de acelasi succes in multe case chiar si in prezent. Desi magazinele se intrec in varietati de dulciuri fel si fel, totusi, nimic nu egaleaza aroma unui bol aburind cu fidea, lapte proaspat, vanilie, scortisoara sau coaja de lamaie.
Timp total de preparare: 5-6 minute:
- Timp fierbere lapte: 1-2 minute;
- Timp fierbere ingrediente: 4 minute;
Ingrediente:
- 800 ml lapte;
- 150 g fidea;
- 40 g zahar sau miere de albine;
- 10 g zahar vanilat sau esenta de vanilie;
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie;
- 1 lingurita de coaja rasa de portocala;
- praf de sare;
Cum se prepara taitetii cu lapte?
Reteta incepe cu fierberea laptelui alaturi de praful de sare. Cauta un vas suficient de incapator, pentru ca tot acolo vor fi adaugati si taiteii. Se lasa laptele sa fiarba 1-2 minute, se adauga fideaua si se lasa la foc mic pentru alte 2 minute. Daca vrei o reteta cu sanse garantate de reusita, alege un lapte gras cu minimum 3% grasime pentru un rezultat cremos. Cat timp fierb ingredientele, incepe sa dai pe razatoare putina coaja de lamaie sau portocala cat sa-i dea aroma.
Important! In tot acest timp trebuie sa amesteci constant pentru ca taitetii sa nu se lipseasca de fundul cratitei si laptele sa nu dea in foc.
Cand cele 2 minute au expirat, poti incorpora si restul ingredientelor pentru inca 2 minute. Nu te opri din amestecat cu lingura pentru a te asigura ca ingredientele se intrepatrund perfect.
Pont! Dupa ce ai oprit focul, lasa compozitia sa se ‘’odihneasca’’ 10 minute inainte sa o consumi. Pe masura ce se raceste laptele, compozitia se ingroasa si devine ideala pentru a fi servita.
Secret de la bunica! Pentru ca preparatul sa obtina o componenta cremoasa, poti fierbe fideaua odata cu laptele la foc mic. Explicatia este urmatoarea: amidonul din paste va creste structura laptelui, proces care face ca rezultatul sa fie mai putin fluid.
Taitei cu lapte, reteta la cuptor recomandata inclusiv persoanelor care tin dieta
Preparatele din taitei sau paste cu lapte sunt deosebit de versatile. Retetele de lapte cu fidea pot fi personalizate cu fel si fel de arome, ingrediente pe care le ai in bucatarie si pot fi de asemenea pregatite si la cuptor. Macaroanele cu lapte gatite la cuptor sunt geniale pentru micul dejun alaturi de un pahar sanatos de lapte sau pentru pachetelul de scoala al copilului. Partea excelenta este faptul ca acest preparat ramane la fel de delicios chiar daca este servit rece.
Timp total de preparare: 35-40 minute:
- Durata retetei: 15 minute;
- Timpul de coacere: 20-25 minute;
Care sunt ingredientele de care ai nevoie?
- 1 litru de lapte cu 3,7% grasime;
- 200 g fidea;
- 50 g fructe uscate;
- 100 g zahar;
- 1 plic zahar vaniliant;
- 15 g unt;
- 1 praf de sare.
Indicatii:
Vanilia, stafidele, zaharul si laptele cu taitei se pun la foc foarte mic pana rezulta o compozitie omogena. Unge cu unt un vas termorezistent, adauga putin zahar peste si rastoarna amestecul. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Deasupra taiteilor cu lapte presara o lingura de zahar brun (se caramelizeaza excelent) si da vasul la cuptor pentru 25 de minute, in functie de cuptor. Opresti cuptorul atunci cand laptele s-a intrepatruns cu macaroanele, iar zaharul de deasupra are un aspect caramelizat.
Se recomanda ca preparatul sa se lase la racit aproximativ 15 minute inainte de a-l savura.
Fideaua cu lapte este extraordinara si pentru persoanele care urmeaza o dieta. O portie de 100 g de fidea cu lapte ofera aproximativ 95 de calorii.
Lapte cu fidea de casa – Cum se prepara taiteii de casa?
Indiferent de reteta de lapte cu fidea pe care o preferi, fiecare poate fi conceputa fie din taitei de casa, fie din macaroane, paste sau fidea cumparata din magazine.
Daca esti curios cum se face laptele cu fidea de casa, atunci incepe cu o reteta atat de simpla, incat e imposibil sa nu-ti iasa din prima.
Mixeaza intr-un castron un ou, 100 g de faina si praf de sare pana cand amestecul devine un aluat. Poti suplimenta cantitatea de faina daca observi ca aluatul e prea moale sau lipicios. Pune deoparte aluatul pentru 30 de minute, apoi intinde-l si sectioneaza-l in 1-2 foi de 3 cm grosime. Dupa ce foitele de taitei sunt gata taiate, ruleaza-le, imparte-le in fasii subtiri pe care sa le lasi la uscat o zi sau chiar doua.
In concluzie, ca sa stii cum se face fideaua cu lapte, ai nevoie doar de cateva minute din timpul tau liber, cateva ingrediente simple si de calitate pentru a da curs unui preparat 3 in 1 pentru mic dejun, pranz si cina. Daca te indragostesti de aceasta gustare simpla si hranitoare, atunci poti diversifica retetele de fidea cu lapte pentru experiente noi. Jongleaza cu aromele si include pentru un plus de savoare stafide, nuci, merisoare, scortisoara sau esenta de rom.
Sursa foto: pixabay.com, laktotrio.com.
Lasa un comentariu