Cuprins
Cele mai frumoase momente sunt acelea in care toata familia se aduna la masa si se bucura impreuna de o atmosfera calda, linistita si plina de iubire. Pentru ca aceste intalniri sa fie si mai frumoase, ai nevoie de cateva retete usor de facut, pe care le poate prepara oricine. Mancarea de dovlecei cu smantana este un preparat ce se poate gati in mai multe moduri, cu mai putine sau mai multe ingrediente, in functie de priceperea “bucatarului”, de timpul ce poate fi alocat pentru pregatirea lui si de ingredientele de care dispui.
Mancare de dovlecei cu smantana – de ce mancarea de dovlecei cu smantana este o mancare atat de apreciata de romani?
Mancarea de dovlecei cu smantana este un fel de mancare foarte apreciat de catre toti romanii, deoarece face parte din bucataria traditionala si trezeste intotdeauna amintiri din copilarie. Dovlecelul este o leguma slab calorica, foarte usor de integrat in diverse preparate, cu un gust aparte. Mancarica de dovlecei s-a aflat dintotdeauna pe masa romanilor, prin simplul fapt ca se facea cu ce avea fiecare in gospodarie si toata lumea isi permitea sa o gateasca in felul propriu: cu lapte, cu smantana, cu alte legume, branza sau cu carne. Odata cu trecerea timpului, retetele au fost date din generatie in generatie, pana cand s-a ajuns la o multitudine de retete, care mai de care mai gustoase.
Dovlecei cu smantana – o reteta delicioasa pe gustul oricui
Dovleceii cu smantana sunt o combinatie delicoasa, menita sa aduca bucurie pe mesele zilnice sau chiar festive ale romanilor. Cea mai populara reteta este ciulamaua de dovlecei, insa si aici exista diverse retete in functie de complexitate. Aceasta este o mancare simpla, usor de facut, cu destul de putine ingrediente care, cu siguranta, iti va aduce laude din partea familiei sau a prietenilor. Iata cea mai populara idee:
Ciulama de dovlecei cu smantana
Ingrediente:
- 1 kg de dovlecei ( de preferat unul singur mai mare pentru a-ti fi mai usor de ras);
- 1 ceapa mare;
- 1 ardei mare rosu;
- 1 rosie mare coapta;
- ulei pentru fiert ( dupa ochi);
- 700 de ml de apa;
- cateva foi de dafin;
- sare si piper dupa gust;
- cinci linguri de smantana;
- 1 lingura de faina;
- 50 ml de lapte
Mod de preparare:
Cureti dovlecelul de coaja si il dai pe razatoare, apoi tai toate legumele (rosia, ardeiul, ceapa). Intr-o oala incapatoare pui uleiul, iar cand acesta se incinge, adaugi ceapa si ardeiul si le lasi la calit cateva minute. Ulterior, adaugi rosia si mai lasi cateva minute la calit toate legumele. Adaugi apoi dovlecelul dat pe razatoare, dupa ce l-ai stors bine de apa si lasi totul la foc mediu timp de 6-7 minute. Se adauga apa, dafinul si piperul si lasi totul la fiert aproximativ o ora. Separat, amesteci smantana, faina si laptele.
Dovlecei cu smantana si usturoi – o reteta usoara si gustoasa
Mancarea de dovlecei cu smantana si usturoi este un preparat foarte apreciat de toata lumea datorita gustului extraordinar si modului destul de simplu de preparare. Este o mancare delicioasa, care nu se realizeaza foarte greu, fiind perfecta pentru mesele zilnice.
Ingrediente:
- 2 dovlecei;
- o ceapa;
- 50 ml ulei pentru calit;
- 2 rosii;
- 3 catei de usturoi;
- 200 ml de apa;
- condimente dupa gust: 1 lingurita de sare, 1 de boia dulce si jumatate de lingura de cimbru;
- 200 ml de smantana;
- patrunjel dupa gust
Mod de preparare:
Se taie dovleceii in bucati mici, apoi se toaca ceapa si se feliaza rosiile. Se caleste ceapa, dupa care se adauga rosiile. Cand acestea au inceput sa isi lase sucul, se adauga usturoiul tocat marunt, dovleceii, apa si condimentele. Le amesteci bine si le lasi la foc mic sub un capac, dupa care adaugi smantana si mai lasi 3 minute sa fiarba. Dupa ce iei oala de pe foc, adaugi patrunjelul proaspat tocat si poti sa te bucuri de o mancare delicioasa!
Asadar, daca iti doresti o mancare delicioasa si usor de preparat, poti opta cu incredere pentru o mancare de dovlecei cu smantana – iti va readuce chiar si gustul copilariei. Alege mereu ingredientele cele mai bune si proaspete si bucura-te de cele mai alese feluri de mancare!
Surse foto: Shutterstock.com
Laktotrio.ro
Lasa un comentariu