Cuprins
Populară până și la curțile regale din trecut, pizza poate bucura pe oricine, de la mic la mare. Termenul a evoluat din latinescul ,,pistor”, însemnând ,,brutar”, iar primele feluri de pizza au fost, cel mai probabil, sub forma a ceea ce numim noi ,,focaccia”, adică aluat simplu, copt. Inițial concepută pentru a fi un fel de mâncare la îndemână pentru persoanele cu o situație financiară precară, pizza a căpătat popularitate și a depășit granițele țării abia în secolul al XVIII-lea, odată cu intrarea roșiilor în bucătăria italiană.
Până și cea mai cunoscută variantă a acestui fel de mâncare, pizza Margherita, și-a primit numele în urma unei vizite a regelui italian Umberto I și a reginei Margherita la palatul regal situat în Capodimonte. Celebrul pizzaiolo Raffaele Esposito i-a servit cu o pizza cu roșii, mozzarella și busuioc, acest topping semănând cu steagul italian. Familia regală a fost atât de încântată de acest preparat, că a fost numit după regină, în semn de recunoștință.
Pe cât de diverși sunt iubitorii de pizza, pe atât de multe sortimente există, însă nimic nu se compară cu cea făcută acasă, de care să te bucuri împreună cu cei dragi. Desigur că și cea pe care o mănânci în oraș poate să fie gustoasă, însă umplutura ar trebui să fie autentică și sănătoasă. În acest articol vei descoperi rețete savuroase pentru pizza de casă și idei pentru ca aluatul să fie cel puțin perfect.
Pizza de casă – tipuri de blat
Cu toate că există varietăți ale blatului de pizza, ingredientele folosite sunt, în mare parte, aceleași. Apa, drojdia, făina, uleiul și sarea sunt de bază, iar în funcție de preferințe, se pot face mici modificări.
Spre exemplu, dacă ești genul de persoană care nu dă mare importanță toppingului, cu siguranță un blat pufos va fi alegerea potrivită. Dacă îți place să te bucuri mai mult de umplutură decât de altceva, poți încerca un blat subțire, italienesc.
E cunoscut faptul că nimic nu se compară cu o pizza făcută pe vatră, dar nici savoarea celei făcute în cuptorul de acasă nu se lasă mai prejos.
Aluatul pentru un blat pufos
Cu toate că diferențele dintre modul de preparare și ingredientele folosite pentru blaturi sunt mici, detaliile dau savoarea, iar rezultatele vor fi speciale și gustoase.
Blatul pufos este, poate, cel mai popular și des întâlnit. Când pizza este proaspăt scoasă din cuptor, blatul aburind este un adevărat deliciu.
Pentru acesta ai nevoie de:
– aproximativ un kilogram de făină 550 sau 000
– jumătate de litru de apă călduță
– două pliculețe de drojdie uscată
– două lingurițe de sare și două de zahăr
– patru lingurițe de ulei de măsline
Dacă îți dorești un preparat care să conțină un număr mai mare de nutrienți, e recomandat să folosești faină de tip 550 și uleiul de măsline extra-virgin. De asemenea, poți adăuga diferite tipuri de semințe în compoziție.
Se amestecă făina, zahărul și drojdia și se lasă să se odihnească circa 10-15 minute. Apoi, se face o gropiță în mijlocul amestecului, se pune sarea și apa călduță (lingură cu lingură). În timp ce se amestecă aluatul, e important să verifici temperatura apei. După ce începe să se lege aluatul, se toarnă uleiul de măsline și apoi se frământă în jur de 5 minute. Se acoperă și se lasă la dospit o oră sau două, ori până când volumul acestuia este dublat. La final, se mai frământă puțin și se așază în tavă, în forma dorită.
Blatul subtire
Preferat de persoanele care vor să simtă mai mult umplutura, blatul subțire este foarte simplu de realizat. Singura diferență reală între acesta și cel pufos este cât de mult îl întinzi. Astfel, poți utiliza rețeta pentru blat pufos, cu sau fară semințe.
Blatul crocant
Pentru blatul crocant, cea mai simplă variantă ar fi să presari mălai peste aluatul întins în tavă, ori să pui mălai în aluat. Cât de mult sau puțin pui ține de preferințele personale și de cât de iubită este această textură în familie.
Rețete de pizza de casă
Pentru cei care doresc să aducă savoarea Italiei în propria casă și să se bucure de acest preparat delicios, există numeroase variante excelente în materie de umplutură. Pizza de casă vă permite să aveți certitudinea că știți exact ce puneți în și pe ea.
Pentru o pizza de casă delicioasă, ai nevoie doar de câteva ingrediente de bază: făină, apă, sare și drojdie. În funcție de tipul de blat pe care îl dorești, poți folosi o rețetă simplă ori poți să pornești de la aceea și să adaugi orice altceva ți se mai pare interesant. În timp ce aluatul stă la dospit, poți pregăti ingredientele pe care le dorești pe deasupra. Se începe, de regulă, cu sosul de roșii, apoi cu toppingurile. Poți adăuga brânză, salam, diferite legume (ardei verzi, roșii, porumb, ciuperci, măsline etc.) și multe altele.
Pizza de casă cu brânză
Dacă tu și cei dragi sunteți fani ai lactatelor, pizza cu brânză nu va da greș niciodată. Sănătoase și hrănitoare, lactatele oferă nutrienți, țin de foame și, mai mult decât atât, sunt foarte bune la gust. Iată câteva rețete de pizza de casă din care brânza este nelipsită:
Pizza Margherita
Fiind cea mai simplă și cea mai cunoscută variantă de pizza, aceasta se face rapid, ușor și cu puține ingrediente, iar mozzarella poate fi înlocuită de cașul din lapte de vacă, la fel de savuros.
Pentru început, vei avea nevoie de următoarele:
Aluat:
– 500 g (aproximativ 4 căni) de făina 550 sau 000
– 350 ml ( o cană și jumătate) de apă călduță
– 20 ml (o lingură și jumătate) de ulei de măsline (dacă se poate, extra-virgin)
– 4 g (o linguriță și jumătate) de drojdie uscată (pentru 2 ore de dospit)
– 12 g (2 lingurițe) de sare
Umplutura:
– 400-450 g de roșii decojite și zdrobite
– 400 g de caș din lapte de vacă tăiat în felii subțiri
– busuioc proaspăt (după gust)
Metoda de preparare:
Se va cerne făina pe o suprafață plată (recomandat ar fi să ai o planșetă) și se va face o adâncitură în mijlocul grămezii. Dizolvă drojdia în apă și începe să o torni în această adâncitură, încorporând-o ușor cu făina până când observi că aluatul devine afânat. Acesta este momentul pentru adăugarea uleiului și a sării, după care se va frământa aluatul până când consistența acestuia este netedă și elastică. După ce îl ungi cu puțin ulei, îl poți lăsa ,,să se odihnească” timp de 10-15 minute, acoperit cu o folie de plastic. După această perioadă, e timpul să întinzi cu degetele aluatul în tavă și să îl lași timp de 40-45 de minute să crească la căldură.
Îndată ce aluatul a crescut, unge-l cu un strat generos de roșii, urmat de feliile de caș. Atenție! Atât roșiile, cât și cașul trebuie să fie la temperatura camerei. Altfel, riști ca aluatul să se ,,turtească” și să nu mai fie pufos.
Temperatura de coacere este aproximativ 220 de grade Celsius, iar timpul este de 20 de minute (ori până se topește cașul și blatul se rumenește). La final, poți garnisi pizza cu busuioc după pofta inimii.
Pizza cu ardei gras și caș din lapte de vacă sau oaie
Aluat:
– 650 g (aproximativ 5 căni) de făină de tip 550 sau 000
– 2g ( un sfert de linguriță) de drojdie uscată
– 375 ml (o cană și jumătate) de apă călduță
– 18 g (o linguriță) de sare
Umplutura:
– 600 g roșii pasate bine
– 500 g caș din lapte de vacă
– 600 g ardei grași copți(după preferințe)
– busuioc proaspăt, după gust
– sare și ulei de măsline, după gust
Metoda de preparare:
Se cerne făina și se încorporează treptat drojdia dizolvată în apă. După ce aluatul va fi afânat, se va adăuga sarea și se va frământa până când acesta devine neted. Se unge cu puțin ulei și se acoperă cu o folie de plastic, lasandu-se să crească până când acesta își dublează volumul (între două și patru ore). O idee bună ar fi să împarți aluatul în trei sau patru bucăți mai mici pe care, ulterior, le vei lăsa să crească timp de aproximativ o oră.
În timp ce se dospește aluatul, curăță ardeii de coajă și de semințe și taie-i pe lungime în oricâte bucăți dorești. Poți să condimentezi pasta de roșii după preferințe, cu ulei, sare ori oregano.
După ce se dospește aluatul, întinde fiecare bucată cu vârfurile degetelor, până când ajungi la dimensiunea dorită. Așază-le pe hârtie de copt, într-o tavă preîncălzită și întinde pasta de roșii, cașul și ardeii pe fiecare în parte. Va sta la cuptor în jur de 10-15 minute la o temperatură de aproximativ 250 de grade Celsius. După ce scoți preparatul din cuptor, poți garnisi cu busuioc la discreție.
Pizza cu patru feluri de brânză ,,Quatro Formaggi”
Aluat:
– 500 g de făină 550 sau 000
– o cană și jumătate de apă călduță
– o lingură și jumătate de ulei de măsline
– o linguriță și jumătate de drojdie uscată
– două lingurițe de sare
Umplutura:
– 400-450 de grame de roșii pasate
– 100 g brânză de burduf
– 100 g cașcaval
– 100 g telemea maturată de oaie
– 100 g caș din lapte de vacă sau oaie
Mod de preparare:
Făina se va cerne și peste ea se va adăuga treptat drojdia dizolvată în apă. Apoi se vor adăuga uleiul și sarea și se va frământa aluatul până când acesta devine elastic și neted. Se va unge cu ulei și se va lăsa timp de 10-15 minute să se odihnească, sub o folie de plastic. Poți frământa din nou aluatul înainte să îl lași la dospit o oră sau două. Întinde aluatul în tavă și adaugă pasta de roșii și feliile de brânză, apoi lasă-l să mai crească în jur de 40-45 de minute. Bagă preparatul la cuptor timp de 20 de minute la o temperatură de 220 de grade Celsius.
Pizza de casă cu ou
În cazul în care carnea nu se află pe lista alimentelor preferate, poți încerca o pizza cu ou.
Acest tip de pizza de casă folosește ingredientele tradiționale, iar la jumătatea timpului de coacere se adaugă oul. Iată câteva rețete numai bune de încercat:
Pizza cu ou, caș și broccoli
– 500 g de făină 550 sau 000
– o cană și jumătate de apă călduță
– o lingură și jumătate de ulei de măsline
– o linguriță și jumătate de drojdie uscată
– două lingurițe de sare
Umplutura:
– 100 g caș
– 200 g broccoli
– 4-5 căței de usturoi tocați fin
– 100 g rucola
– 3 sau 4 ouă
Mod de preparare:
Se va cerne făina și se va încorpora drojdia dizolvată în apă până când observi că aluatul devine afânat. Acesta este momentul pentru adăugarea uleiului și a sării, după care se va frământa aluatul până când devine neted și elastic. După ce îl ungem cu puțin ulei și îl lăsăm ,,să se odihnească” timp de 10-15 minute, îl acoperim cu o folie de plastic. După această perioadă, e timpul să întinzi cu degetele aluatul în tavă și să îl lași timp de 40-45 de minute să se dospească.
Întinde cașul de vacă sau de oaie peste aluat și adaugă bucățile de broccoli, asezonandu-le cu sare, piper ori condimente la alegere. Adaugă cele 3 sau 4 ouă, fie în colțurile pizzei, fie dispuse într-un triunghi și bagă preparatul la cuptor timp de 15-20 de minute la 220 de grade Celsius. După ce scoți pizza din cuptor, presară rucola după gust și servește-o caldă, împreună cu un sos preferat.
Poți încerca și o variantă cu ouă de prepeliță, brânză de vacă și ciuperci, foarte gustoasă și hrănitoare.
Pentru umplutură aveți nevoie de:
– 100 g de brânză de vacă
– 200 g ciuperci tăiate feliuțe
– 10 ouă de prepeliță
– condimente după gust
După ce prepari aluatul, adaugă brânza de vacă tăiată feliuțe sau sfărâmată, ciupercile și cele 10 ouă de prepeliță dispuse pe întreaga suprafață a pizzei. Timpul de coacere este de aproximativ 10-15 minute la 220 de grade Celsius.
Pizza de casă cu de toate
În cazul acestui tip de pizza, opțiunile sunt nelimitate. Poți face orice combinație posibilă, cu legume, brânză, mezeluri sau carne.
Pizza Quatro Stagioni
Umplutura:
– 200 g pastă de roșii
– 3-4 feliuțe de salam cu piper
– 3-4 feliuțe de mușchi file
– 3-4 feliuțe de sunculita
– 100 g ciuperci feliate
– jumătate de ardei gras
– 150 g de caș de vacă sau oaie
– măsline și condimente după gust
După ce faci aluatul, adaugă mezelurile, ciupercile, ardeiul și brânza, împărțind pizza în patru părți egale. Se bagă la cuptor timp de 20 de minute la 220 de grade Celsius și se servește caldă, alături de un sos la alegere.
Pizza bunicii
Umplutura:
– 250 g roșii pasate
– o ceapă
– resturi de friptură, ciuperci, fășii de ardei, măsline sau orice altceva ai la îndemână
– 100 g caș de vacă sau oaie
– 50-100 g de telemea de vacă
Se călește ceapa tocată mărunt în tigaie, se adaugă pasta de roșii și se condimentează după gust. Se întinde peste blatul de pizza și apoi se adaugă resturile de friptură, ciupercile, ardeii, măslinele etc. La final, se presară pe deasupra cașul și telemeaua de vacă. Va sta la cuptor 20-25 de minute la o temperatură de 220 de grade Celsius.
O altă variantă ar fi să înlocuiești salamul, șunca și celelalte mezeluri cu bucăți de cârnați. De asemenea, pe lângă ardei, poți adăuga porumb, broccoli ori alte legume pe care le aveți la îndemână. Și cu brânzeturile poți face schimbări. În loc de caș, poți încerca brânză maturată ori cașcaval.
Cele mai delicioase tipuri de pizza cu de toate sunt cele pe care le faceți toți împreună cu ce aveți la îndemână. Rămâne doar să vă bucurați de ele cu toții.
În concluzie, pizza de casă este opțiunea delicioasă pentru cei care doresc să se bucure de gustul Italiei chiar de la ei din bucătărie. Ea poate fi parte dintr-o cină luată împreună cu familia ori prietenii sau poate fi servită la petreceri ori întruniri. Poți încerca să personalizezi și să adaptezi rețetele celebre sau să vii cu o combinație nemaiîntâlnită. Poftă bună!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Laktotrio.ro.
Lasa un comentariu