Cuprins
Bucataria romaneasca abunda de retete delicioase si usor de pregatit, indragite de toti membrii familiei. Acestea difera de la o regiune la alta, insa multe dintre ingredientele de baza raman la fel, asa cum este si cazul branzei. Felurile de mancare si deserturile cu branza sunt specifice acestei zone a continentului si ofera o dieta echilibrata si bogata in nutrienti. De aceea, nu ezita sa gatesti un astfel de preparat care va incanta pe toata lumea, indiferent de preferinte.
In articolul de mai jos vei afla mai multe despre istoria placintelor, ce versiuni de reteta exista pentru placinta cu branza turnata si cateva secrete care te vor ajuta sa iti perfectionezi tehnicile culinare, precum si recomandari pentru cele mai potrivite produse pentru acest desert incantator.
Lunga istorie a placintelor – de la cele cu miere, pana la placintele cu branza
Atunci cand auzi rostindu-se “placinte”, te gandesti imediat la copilarie, la retetele pe care le preparau mama sau bunica, fie ele dulci sau sarate. Acest lucru nu este intamplator, dat fiind faptul ca placinta este un preparat des intalnit in Romania, dar si in Republica Moldova sau Ucraina, inca din cele mai vechi timpuri.
Acest fel de mancare este mentionat pentru prima oara acum cateva mii de ani, in zona Egiptului, unde oamenii il preparau cu diverse ingrediente: orz, secara, ovaz si adaugau miere. Unii experti considera ca placinta este originara din Grecia. Vechii greci pregateau un fel de aluat din faina si apa. La acesta adaugau grasime, iar rezultatul, sub forma de pasta, era infasurat ulterior in jurul unei bucati de carne. Initial, aceasta procedura era folosita pentru a transporta mai usor carnea si pentru a impiedica sucurile sa iasa din ea.
Cu putin timp inainte de inceputul primului mileniu, este mentionata o placinta denumita “Libum”, pe teritoriul Imperiului Roman. Aceasta era partial similara cu placinta cu branza pregatita in prezent si romanii obisnuiau sa o ofere drept jertfa zeilor. Extinderea imperiului a facut ca acest preparat sa fie cunoscut pe intreg teritoriul continentului european. Daca pentru inceput ingredientul principal era carnea, de-a lungul secolelor, placintele au devenit un produs de patiserie, preparat cu fructe, precum cirese, mere, pere sau gutui, mai ales in Regatul Unit și, ulterior, cu branza.
Placinte cu branza turnata – retete de succes
Acest tip de placinta este unul relativ simplu de realizat, mai ales daca ai deja ceva experienta in bucatarie. Exista mai multe versiuni ale retetei, in functie de regiunea tarii in care locuiesti sau de preferintele membrilor familiei. Trebuie sa retii ca poti adapta aproape orice reteta la gusturile proprii, mai ales dupa ce ai invatat mai multe despre tehnicile culinare.
Reteta de placinta cu branza turnata si stafide
Ai nevoie de ingrediente simple, pe care le gasesti cu usurinta in orice magazin alimentar sau supermarket. Aceasta varianta este una cu stafide, iar majoritatea adultilor sunt incantati de ea, insa, este posibil ca cei mici sa prefere umplutura simpla, fara stafide. Este recomandat ca, pentru un plus de savoare, sa folosesti ingrediente care provin de la producatori locali.
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente pentru blat:
- 2 oua
- 9 linguri de zahar
- 9 linguri de ulei
- 12 linguri de lapte
- 12 linguri de faina
- 1 plic de praf de copt pentru a obtine un aluat pufos, cu o textura placuta
In ceea ce priveste umplutura cu branza vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 600 de grame de branza proaspata de vaci
- 4 oua
- 4 linguri de gris
- un praf de sare
- 2 plicuri de zahar vanilinat
- 7 linguri de zahar tos
- stafide
Modul de preparare presupune cateva tehnici simple si poate fi usor de pus in aplicare chiar si de catre cei fara prea multa experienta in bucatarie. Se incepe cu pregatirea blatului, deoarece acesta urmeaza sa fie pus la cuptor inainte de a adauga umplutura. Primul pas este sa preincalzesti cuptorul la 170-180 de grade Celsius. De asemenea, vei amesteca faina cu praful de copt.
Apoi va trebui sa mixezi ouale cu zaharul pana cand amestecul se albeste si isi dubleaza volumul. Este important sa nu mixezi mai mult sau mai putin decat este necesar, pentru ca aluatul nu va mai avea acea consistenta placuta.
Se adauga uleiul, lingura cu lingura, in mixul realizat anterior. Nu grabi acest proces deoarece uleiul nu se va incorpora asa cum trebuie in aluat. Dupa ulei, se adauga laptele, la fel, lingura cu lingura. La final se adauga faina, tot treptat, in care ai amestecat deja plicul cu praf de copt.
Se toarna o jumatate din aceasta compozitie intr-o tava care a fost unsa in prealabil cu putin ulei si tapetata cu faina. In loc de faina, tava mai poate fi tapetata cu hartie de copt, insa, daca vrei sa urmezi reteta traditionala, vei aplica prima varianta. Tava se pune la cuptor timp de 10 minute. In acest timp, vei pregati umplutura.
Pentru mixul de branza din interior, vei amesteca toate ingredientele mentionate pentru realizarea umpluturii: branza, ouale, grisul, sarea, zaharul tos si cel vanilinat, mai putin stafidele, care trebuie adaugate la finalul procesului.
Se scoate blatul de la cuptor, care nu este copt copmplet, se adauga umplutura de branza, se adauga stafidele, iar peste acest strat, se va adauga cealalta jumatate din compozitia pentru blat. Tava se pune la cuptor penru inca 45-50 de minute. Pentru a decide exact momentul in care placinta trebuie scoasa de la cuptor, urmareste culoarea stratului de la suprafata, acesta ar trebui sa fie rumenit, dar nu ars.
Pentru servire, placinta trebuie sa fie lasata sa se raceasca si abia apoi taiata. Pentru un aspect mai ingrijit, se poate presara zahar pudra pe deasupra, insa acest pas nu este obligatoriu, mai ales daca iti doresti sa nu cresti aportul de calorii.
Reteta de placinta turnata cu branza si coaja de portocala confiata
Pentru a obtine o umplutura fina si cu o aroma speciala, te poti folosi de coaja de portocala confiata, care va da o nota de rafinament acestui desert traditional.
Pentru blat ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 130 de grame de faina
- 120 de grame de zahar
- 2 oua de marime medie
- 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 60 de mililitri de lapte
- 4 grame de praf de copt
- 1 varf de cutit de sare
Pentru umplutura de branza dulce vei folosi urmatoarele:
- 500 de grame de branza de vaci (aceasta poate fi inlocuita si cu urda sau ricotta)
- 2 oua medii
- 40 de grame de amidon de porumb sau 30 de grame de faina, dupa preferinte
- 75 de grame de zahar tos fin
- semintele de la o pastaie de vanilie
- o lingurita plina de coaja de portocala confiata
Modul de preparare este la fel de usor ca cel al primei retete propuse in acest articol. Incepe cu preincalzirea cuptorului la 180 de grade.
Pentru umplutura, in functie de ingredientul pe care il folosesti (ricotta/ urda/ branza proaspata de vaci), vei adauga branza bine scursa intr-un bol incapator. Peste aceasta se adauga zaharul, amidonul de porumb sau cele 30 de grame de faina (pentru a oferi o consistenta bine legata) si semintele pastaii de vanilie. Aceste ingrediente se amesteca bine, pana cand mixul devine unul omogen.
Se adauga ouale, stafidele si coaja de lamaie si se amesteca bine, pentru ca aceste ingrediente sa fie distribuite in mod uniform in compozitia cu branza.
Pentru a pregati aluatul placintei, se pun cele doua oua intr-un bol incapator si se adauga zaharul si sarea. Aceste ingrediente se mixeaza pana cand amestecul devine spumos. Ai nevoie de aproximativ 3 minute, pe o treapta medie a mixerului, pentru a obtine aceasta consistenta.
Se adauga laptele si faina amestecata cu praful de copt si se mixeaza. Apoi, se adauga uleiul si se amesteca din nou, pana cand te asiguri ca mixul devine omogen si are o consistenta fluida, putin mai groasa decat in cazul clatitelor.
Se tapeteaza cu unt sau ulei o tava de copt de apoximativ 20 x 22 de centimetri. Pentru ca aluatul sa nu se lipeasca si pentru ca tava sa fie usor de curatat ulterior, poti folosi hartie de copt sau poti tapeta, in plus, cu putina faina.
Se adauga jumatate din compozitia pentru aluat si se pune la cuptor pentru a se coace partial, timp de 12-15 minute. Se scoate tava si se adauga umplutura de branza pentru blatul copt. Peste acest strat, vei adauga jumatatea de aluat ramasa si o vei nivela cu grija, pentru ca aceasta sa aiba un aspect ingrijit.
Tava se introduce din nou la cuptor pentru inca 35 de minute sau pana in momentul in care observi ca stratul de la suprafata este rumenit in mod uniform. Se scoate tava din cuptor si se pune la racit. Atunci cand placinta ajunge la temperatura camerei, poate fi pudrata cu zahar fin si poate fi taiata pentru a o servi membrilor familiei sau musafirilor.
Reteta de placinta cu branza turnata si bucati de ciocolata
Pentru a varia gustul umpluturii cu branza, poti sa apelezi, de asemenea, la bucati de ciocolata, in loc de stafide. Iata ingredientele necesare pentru foaia de placinta:
- 3 oua
- 14 linguri de apa
- 14 linguri de ulei
- 14 linguri de zahar
- 16 linguri de faina
- 1 pliculet cu praf de copt (acesta va fi stins in suc de lamaie, pentru o reactie mai eficienta)
Ingrediente necesare pentru umplutura:
- 600 de grame de branza de vaci
- 150 de grame de zahar fin
- 4 oua medii
- zahar vanilinat
- 1 plic cu compozitie pentru budinca de vanilie
- 100 de grame de ciocolata bucati
Vei incepe prepararea cu batutul oualor la viteza mare cu mixerul, pana cand devin omogene. Adaugi, apoi, treptat – apa, uleiul, zaharul, faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Este necesar ca ingredientele sa fie adaugate in aceasta ordine, pentru ca aluatul sa nu isi strice textura.
Se unge o tava cu ulei si, optional, cu faina sau se pune hartie de copt, se adauga jumatate din aluatul pregatit si se introduce la cuptor pentru 5-10 minute, pana se creeaza o crusta usoara.
Cat timp aluatul este la cuptor se pregateste umplutura. Vei amesteca branza aleasa cu ouale, zaharul, paful de budinca si plicul de zahar vanilinat. Acestea trebuie sa capete consistenta unei creme pufoase.
Cand foaia de aluat de la cuptor este usor coapta, se scoate, se adauga peste ea umplutura realizata si se presara bucatile de ciocolata. Se toarna incet restul aluatului peste stratul de branza si se acopera in intregime.
Se introduce din nou la cuptor la 180 de grade, timp de 40-45 de minute, pana cand suprafata placintei se rumeneste uniform. Intr-un final, se lasa la racit si se taie pentru a fi servita, dupa ce s-a presarat zahar pudra pe suprafata, insa, acest pas este optional.
Placinta cu branza turnata – secrete pentru un desert reusit
Orice reteta pe care o faci poate fi imbunatatita prin cateva trucuri pe care le cunosc bucatarii experimentati. Aplica-le la randul tau, pentru ca placinta cu branza turnata sa aiba un gust delicios:
- Foloseste produse naturale si proaspete obtinute de la branduri si producatori locali. Acestea au o savoare mai bogata decat cele din comert, cu un termen de valabilitate mare.
- Experimenteaza in privinta timpului de mixare, astfel incat sa afli care sunt intervalele la care poti obtine cele mai bune texturi. Acestea vor depinde si de puterea mixerului tau.
- Pentru a simti din plin gustul de branza, nu exagera in ceea ce priveste cantitatea de zahar adaugata la umplutura. Acesta va acoperi nuantele prospete si gustoase ale branzei, iar tu vei obtine o umplutura exagerat de dulce si nesanatoasa.
- Prezentarea este unul dintre factorii succesului atunci cand vine vorba de mancare. Este dovedit stiintific ca o mancare aspectuoasa va oferi o satisfactie mai mare celui care o consuma. Prin urmare, ai grija ca placinta sa fie frumos taiata si, eventual, presarata cu zahar pudra sau alte elemente decorative.
Placinta cu branza turnata este o reteta ideala pentru a-ti incepe aventurile culinare. Este gustoasa, iti aminteste de copilarie si o poti realiza foarte usor. Incearca una dintre cele trei retete si nu uita sa aplici secretele pentru un desert reusit. Pofta buna!
Surse foto: Laktotrio.ro, Shutterstock.com, Pexels.com
Lasa un comentariu