Cuprins
Branza este intotdeauna o alegere excelenta atunci cand vine vorba de realizarea unui platou. In plus, este un aliment care face parte din viata de zi cu zi a multor persoane, aducand cu el o multime de beneficii pentru sanatate. Reducerea riscului de a dezvolta diabet, imbunatatirea colesterolului si reducerea riscului bolilor de inima sunt doar cateva dintre avantajele consumului acestui aliment.
Branza poate fi consumata in diverse forme, combinata cu o multime de alte alimente, fructe sau legume. In functie de ocazie, poti realiza un platou de branzeturi extraordinar, de care sa se bucure toti invitatii tai. Daca ai nevoie de putina inspiratie, citeste in continuare acest articol.
Tipuri de platouri cu branzeturi si fructe pentru diverse ocazii
Cateodata poate fi destul de dificil sa faci alegerea perfecta atunci cand vine vorba de pregatirea mesei pentru un eveniment. Cu siguranta iti doresti sa pregatesti mancaruri si aperitive care sa fie pe gustul tuturor, iar acest lucru iti poate da batai de cap. In functie de evenimentul organizat, poti sa iti faci o idee, cel putin in ceea ce priveste partea de inceput a zilei sau a serii, depinde de situatie.
Branza are o multime de beneficii in ceea ce priveste sanatatea, de aceea, este o alegere excelenta pentru orice inceput al unei ocazii speciale. Este o sursa bogata de calciu, grasime si proteine si contine o cantitate semnificativa de vitamine necesare corpului. Indiferent de eveniment, un platou aperitiv cu branzeturi este ideal pentru inceput. Selecteaza cateva tipuri de branzeturi care sunt pe placul tau sau care crezi ca ar fi, cel putin pe placul invitatilor tai. Pentru a completa platoul, nu uita sa adaugi si cateva fructe, in functie de sezon si de selectie.
Platou cu branzeturi si struguri
De-a lungul timpului, multe animale au fost apreciate pentru laptele pe care il ofera, inclusiv camilele, bizonii si caprele. In prezent, majoritatea productiei de lactate provine din laptele de vaca, crescand cu un procent foarte mare in ultimii ani. In timp ce procentul consumului de lapte sub forma lichida a scazut, popularitatea branzeturilor a crescut. Acestea sunt ideale pentru orice masa a zilei si ofera corpului un boost de energie si vitamine.
Strugurii sunt, probabil, cel mai frecvent fruct care se serveste pe un platou de branzeturi cu fructe. Acestia pot arata frumos, pot umple un spatiu si sunt usor mancat. Cu siguranta, multe persoane au avut ocazia sa incerce cel putin o data minunata combinatie de branza si struguri, bucurandu-se de experienta. Exista multe tipuri de branza care merg de minune cu strugurii, insa nu toate. Pentru ca nu stii care poate fi pe placul invitatilor, cel mai bine este sa alegi cel putin doua variante. De exemplu, branza brie, cea cu mucegai si unele branzeturi maturate sunt variantele care merg cel mai bine in combinatie cu strugurii.
Platou cu branzeturi pentru vin
In Franta, branza este o specialitate, iar francezii o savureaza si o apreciaza din plin. Sunt o multime de tipuri de branza care merita incercate si gustate in diverse combinatii. De exemplu, o combinatie excelenta si rafinata este branza alaturi de vin. Daca evenimentul pe care l-ai pregatit este unul special, sofisticat, atunci poti lua in considerare aceasta optiune. Totusi, un lucru important pe care trebuie sa il stii este ca nu orice tip de branza se potriveste cu orice tip de vin.
Doar anumite combinatii iti pot oferi o experienta completa, de neuitat. Iata care sunt acestea:
Branza Gruyere si Pinot Noir
Branza Gruyere provine din Elvetia si este de un galben aprins. Numele acesteia este inspirat dupa regiunea din Elvetia cu aceeasi denumire. Aroma fructelor rosii prezente in Pinot Noir se potriveste de minune cu cea a nucilor, gasita in branza Gruyere. Ambele contin cantitatea potrivita de aroma, evitand riscul ca una sa o copleseasca pe cealalta.
Branza cu mucegai si Vin de Porto
Vinul de Porto este cunoscut pentru dulceata si caracterul indraznet. Astfel, cand vine vorba de un vin de genul acesta, trebuie degustat cu o branza pe masura. Branza puturoasa este cea mai buna alegere pentru acest tip de vin. Caracterul complex al branzei cu mucegai, intepator si sarat, se potriveste perfect cu un vin de Porto mai vechi si mai dulce. Un lucru pe care ar trebui sa il tii minte este ca vinul cu cat este mai dulce, trebuie combinat cu o branza cat mai puturoasa.
Branza brie si Sampanie
Textura mai moale a branzeturilor precum Brie necesita ceva ascutit si acid, pentru a taia grasimea. Bulele puternice de acid si placut usturatoare ale sampaniei se combina perfect cu crema groasa a branzei Brie, intr-un contrast foarte satisfacator.
Gorgonzola si Moscato d’Asti
Branzeturile mai puternice au nevoie de un vin mai dulce. Moscato d’Asti si alte vinuri albe dulci pot fi o alegere extraordinara. Fructele proaspete si acide ale unui astfel de vin iti “curata” gura de branzeturi mai grele precum Gorgonzola, lasand totul fresh si placut.
Branza de capra si Sauvignon Blanc
Avand in vedere compozitia unei branze de capra, notele citrice si minerale gasite intr-un Sauvignon Blanc francez scot la iveala minunatele arome de nuci si plante pe care le gasesti in branza. Aciditatea este, de asemenea, o modalitate excelenta de a “taia” greutatea branzei de capra.
Cheddar si Cabernet Sauvignon
O branza mai mare si mai indrazneata are nevoie de un vin pe masura. Branza Cheddar are o grasime care se potriveste de minune cu taninurile care usuca gura si care se regasesc in multe vinuri Cabernet Sauvignon. In plus, aromele lor indraznete se vor potrivi, in loc sa se inece una pe cealalta.
Platou de branzeturi cu miere
Daca nu ai auzit pana acum de combinatia dintre branzeturi si miere, pregateste-te sa fii uimit de o aroma delicata si patrunzatoare. Aranjeaza un platou de branzeturi fine pentru un eveniment special sau, pur si simplu, pentru o masa in familie si lasa-ti imaginatia sa zburde. Alegerea indrazneata de a combina cateva branzeturi proaspete cu miere si fructe va da peste cap simturile invitatilor tai.
Alege cateva tipuri de miere pe care sa le pui in doua sau trei recipiente usor de utilizat. Selecteaza cateva fructe pe care sa le asezi pe platou, atat pentru design, cat si pentru a fi consumate. Poti opta pentru struguri, caise uscate, smochine, prune uscate si mandarine. Acestea sunt doar cateva exemple, asa ca simte-te liber sa faci orice combinatie doresti! Cea mai buna alegere insa, este sa nu incarci platoul cu foarte multe tipuri de branza. Opteaza pentru trei, maxim patru tipuri. In felul acesta, invitatii au mai multe variante de care sa se bucure, iar platoul nu este foarte aglomerat.
Idei de aranjare a unui platou cu branzeturi
Atunci cand vine vorba de organizarea unui eveniment sau despre o masa in familie, cu siguranta iti doresti ca totul sa fie ca la carte. Un platou cu branzeturi este ideal pentru inceput si nu doar ca este satios si plin de beneficii, dar arata si foarte bine. Poti aranja un platou folosind farfurii mai mari ori platouri speciale. Acestea pot fi din diverse materiale, cel din bambus fiind cea mai aleasa varianta. In ceea ce priveste aranjamentul, totul tine de imaginatia ta. Totusi, nu uita sa incluzi toate ingredientele necesare pentru o reteta perfecta.
Platou aperitiv cu branzeturi alese pentru petrecere
In functie de tematica pe care ai ales-o pentru petrecere, poti realiza un platou pe masura. Fie ca optezi pentru unul care sa cuprinda doar branzeturi sau nu, cu siguranta invitatii tai vor fi incantati de alegerea facuta. Atunci cand vine vorba de mai multi oameni, este destul de dificil sa stii ce ar fi pe gustul fiecaruia. De aceea, cel mai bine este sa alegi mai multe tipuri de branza, care sa se plieze pe placul fiecaruia. De exemplu, cateva tipuri de branzeturi ideale pentru o petrecere sunt branza cu mucegai, branza de burduf, mozzarela, telemeaua si cascavalul. Sunt variante foarte diferite, dar care satisfac nevoile oricarui invitat.
Pe langa branzeturile alese, adauga un recipient pentru scobitori si unul pentru masline. Atat maslinele verzi, cat si cele negre merg de minune cu branzeturile. Pentru cascaval, telemea si mozzarela, poti opta pentru rosii cherry. Acestea vor fi intotdeauna o varianta excelenta. Poti adauga si cateva fructe pentru persoanele mai indraznete. In final, nu uita de paine prajita, cateva buschete sau biscuiti, pentru a servi fiecare tip de branza asa cum se cuvine.
Platou de mezeluri si branzeturi
In cazul in care urmeaza sa pregatesti un eveniment special sau o masa in familie, un platou de mezeluri si branzeturi poate fi o alegere excelenta pentru aperitiv. Ceea ce urmeaza sa servesti va fi satios, iar invitatii pot opta pentru mai multe variante, in functie de preferinte. Pentru un platou in care incluzi si mezeluri, va trebui sa te limitezi la maxim doua tipuri de branzeturi, pentru a nu aglomera. De exemplu, poti opta pentru cascaval si telemea. In plus, poti adauga platoului tau scobitori pregatite cu rosii cherry si masline si de ce nu, si mozzarela. In ceea ce priveste mezelurile, nu exagera cu extrem de multe variante. Poti pune cateva felii de salam uscat, cateva de salam de primavara si poate un tip de sunca sau muschi file.
La baza platoului pune cateva foi de salata, pe care sa asezi branzeturile si mezelurile. Sunt o multime de metode de a decora un platou insa, depinde foarte mult de ideile pe care le ai si de ceea ce iti doresti sa contina acesta.
Platou de branzeturi romanesti, aranjat in mod traditional
Daca iti doresti sa mergi pe modul traditional, ai cateva variante perfecte pentru a aranja un platou de genul acesta. Poti incepe alegand branzeturile preferate. Cele mai bune variante pentru un astfel de platou sunt branza proaspata din lapte de vaca, telemeaua, casul, urda si cascavalul. Dupa ce ai selectat branzeturile, este timpul sa alegi variantele pentru carne sau mezeluri. Poti opta pentru sunculita, kaiser, prosciutto si salam. La final, tot ce mai trebuie sa faci este sa adaugi legumele si fructele. Fara acestea, platoul va fi unul greu, asa ca are nevoie de ceva fresh pe langa.
De pe un platoul traditional romanesc nu ar trebui sa lipseasca rosiile si castravetii. De asemenea, daca optezi pentru sunca, atunci ai nevoie si de niste ceapa rosie. Mai poti adauga in plus, pentru a oferi mai multa diversitate, struguri si masline.
Sunt o multime de platouri aperitiv cu branzeturi pentru care poti opta, depinde foarte mult de evenimentul organizat si de invitatii tai. Este recomandat ca, de fiecare data cand faci un astfel de platou, sa alegi mai multe tipuri de branza, pentru a fi sigur ca vei multumi toti invitatii. Poti opta pentru lucruri mai sofisticate, dar si pentru platouri traditionale romanesti. Nu ezita sa achizitionezi produse lactate de calitate de la producatori locali, bucurandu-te astfel de sanatate!
Sursa foto: pixabay.com; pexels.com; unsplash.com; laktotrio.ro
Lasa un comentariu