Cuprins
Smantana fermentata sau smantana acra este un preparat gustos din lapte, care poate fi folosit pentru numeroase retete, atat dulci, cat si sarate. Nu numai gustul bogat o fac un aliment perfect pentru a fi consumat in mancaruri, ci si proprietatile benefice ale laptelui pe care le are: contine calciu, vitamina A, vitamina D si fosfor. Aceasta se deosebeste de smantana proaspata, prin faptul ca este pasteurizata, ceea ce inseamna ca poate fi pastrata pentru mai mult timp, fara a-si pierde proprietatile. Afla ce este smantana fermentata si cum o poti folosi la prepararea unor mancaruri delicioase:
Ce inseamna smantana acra sau fermentata?
Smantana acra fermentata este preparata din smantana proaspata si trece prin doua procedee importante:
- Adaugarea de culturi lactice. Culturile lactice sunt acele bacterii sanatoase din lapte, ce au rolul de a ajuta sistemul imunitar si de a proteja intreg aparatul digestiv. Spre exemplu, probioticele, acele suplimente alimentare recomandate pentru a apara stomacul de actiunea agresiva a medicamentelor puternice, precum antibioticele, contin aceleasi bacterii sanatoase din culturile lactice.
- Pasteurizarea. Prin pasteurizare, mai exact procesul prin care alimentele sunt expuse la o sursa de caldura de peste 60 de grade Celsius si mai apoi racite la temperaturi joase, se obtin produse lactate care isi pastreaza proprietatile pentru mai mult timp. Astfel, bacteriile daunatoare nu se dezvolta, iar calitatile alimentelor sunt conservate.
Obtinerea smantanii fermentate are loc cu ajutorul acestor doua procedee si este un aliment pe care il poti folosi pentru foarte multe preparate, dar si ca atare, daca iubesti gustul bogat si acrisor.
Unde gasesc smantana fermentata?
“Unde gasesc smantana fermentata?”, “Care este smantana acra cea mai gustoasa?” sunt intrebari pe care cei interesati de lactatele pe care le consuma si le pot pune. Din fericire, smantana fermentata este pe rafturile tuturor magazinelor, supermarketurilor si hipermarketurilor, asa ca nu vei avea probleme in a o gasi. Aceasta este etichetata ca “smantana”, deoarece pentru a putea fi comercializata trebuie sa fie fermentata si pasteurizata. Daca nu iti place sa cumperi din hypermaketuri deoarece nu poti verifica calitatea produselor si felul in care au fost obtinute, opteaza pentru profucatorii locali. Poti cumpara smantana si de la brand-uri locale, ce pun accent pe produse naturale, au traditie de zeci de ani si respecta toate normele de siguranta.
Cat despre gustul smantanii, acesta variaza usor de la produs la produs si depinde atat de laptele din care este facuta, cat si de culturile lactice alese, dar si de cantitatea de grasime. Spre exemplu, smantana mai grasa are un gust mai bogat si cremos, in timp ce cea cu un continut redus are un gust putin mai acrisor. Totusi, fiecare persoana percepe diferit gustul, asa ca trebuie sa incerci produsele pentru a descoperi care are un gust mai bun pentru tine.
Din ce lapte se face smantana fermentata?
Preparea de smantana fermentata se face din lapte proaspat de vaca, insa exista si smantana de bivolita, facuta din laptele aceluiasi animal. Cea din urma are un continut de grasime foarte ridicat. Cea mai populara smantana este cea din lapte de vaca. Laptele proaspat, fara a fi fiert, se lasa intr-un vas, intr-un mediu uscat si racoros, pana cand grasimea acestuia se ridica la suprafata. Aceasta este metoda traditionala de obtinere a smantanii proaspete este una de durata, insa cea fermentata se prepara mai rapida, datorita procesului de fermentare cu culturi lactice.
Continutul de grasime la smantana fermentata
Continutul de grasime al smantanii fermentate depinde de cel al laptelui din care aceasta este facuta. Poti gasi smantana acra cu continut de 15%, 20%, 25% sau 30% grasime. In functie de preferinte si de tipul de alimentatie pe care il ai, opteaza pentru produsele care ti se potrivesc. Smantana foarte grasa, cea de 25% sau 30% grasime nu se recomanda a fi consumata in cantitati mari, asa ca este de preferat sa o folosesti in cantitati moderate pentru asezonare sau in retete de sosuri ori prajituri.
Idei de retete simple si gustoase cu smantana fermentata
Acum ca ai aflat ce inseamna smantana fermentata, iata cum o poti folosi in bucatarie pentru preparate delicioase:
Spaghette cu sos de branza
Pastele cu sos de branza sunt o alegere delicioasa pentru mesele principale si iti pot asigura un aport suficient de carbohidrati si proteine, insa nu sunt recomandate pentru consum zilnic din cauza faptului ca sunt bogate in grasimi. Poti opta pentru orice fel de paste iti plac, nu neaparat spaghette, insa noi le-am ales pentru ca se fierb relativ repede si le poti gasi in toate formele si marimile.
Pentru a prepara doua portii de paste cu sos de branza vei avea nevoie de:
- 250 de grame spaghette
- 200 de grame smantana fermentata
- 100 de grame branzeturi maturate dupa preferinte. Poti alege parmezan, branza cheddar, mozzarella, gorgonzola, cascaval sau o combinatie de mai multe.
- 3-4 catei de usturoi zdrobiti
- 3 linguri de ulei de masline
- sare si piper
Pune spaghettele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj, cat timp te ocupi de prepararea sosului. Intr-o tigaie adauga uleiul de masline si usturoiul si prajeste-l timp de maxim un minut. Apoi, scade temperatura de gatire la foc mic si adauga smantana, in care ai grija sa amesteci usor si constant pentru cateva secunde. Dupa ce smantana s-a topit, adauga branza rasa sau taiata bucatele foarte mici si amesteca la foc mic pana obtii un sos omogen. Nu uita sa adaugi sare si piper dupa gust.
Cand pastele sunt gata, pune-le in tigaie peste sos si vei obtine doua portii delicioase de paste cu sos de branza. Daca vrei sa le decorezi, alege busuioc proaspat sau cimbru.
La sosul de branza se pot adauga si alte ingrediente gustoase, cum ar fi ciupercile, bacon-ul sau somonul afumat, daca iti doresti ca pastele sa fie mai hranitoare si mai satioase.
File de somon cu sos de smantana si legume
Somonul este un peste bogat in acizi grasi esentiali omega 3, fiind indicat atat in curele de slabire, cat si in dietele ce se axeaza pe grasimi sanatoase. Il poti consuma des, deoarece este un aliment hranitor si se potriveste si celor ce aleg sa nu consume carne, ci doar peste. Pentru aceasta retetea vei avea nevoie de file de somon, insa daca nu este pe placul tau fileul, o poti prepara si cu medalioane de somon.
Pentru a prepara doua portii de somon cu sos de smantana si legume ai nevoie de:
- 2 bucati de file de somon sau 2 medalioane de somon de dimensiuni medii
- 5-6 fire de ceapa verde
- 10 rosii cherry
- 4 lingurite de smantana
- ulei de masline
- sare si piper
- optional: alte legume dupa preferinte pe care sa le adaugati in tava cu peste
Taie ceapa verde marunt si rosiile cherry pe jumatate si pune-le intr-un castron. Intre timp, incalzeste cuptorul la 180 de grade. Tapoteaza cu hartie de copt o tava si pune cele doua felii de somon unse cu putin ulei de masline, sare si piper, la cuptor, pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, scoate somonul si adauga cate doua lingurite de smantana pe fiecare bucata, dar si ceapa si rosiile cherry. Mai lasa la cuptor pentru inca 15 minute, cat smantana se topeste si sucul de rosii patrunde in peste. Daca alegi sa pui si alte legume, adauga-le in tava la momentul necesar pentru a se coace in decursul celor 45 de minute pe care pestele le petrece in total in cuptor.
Daca iti doresti sa adaugi extra garnitura poti opta pentru cartofi pasati, fasole verde, spanac sau broccoli
Smantana fermentata se obtine prin pasteurizare si adaugare de culturi lactice, ceea ce ii ofera o textura omogena si cremoasa, iar astfel aceasta este perfecta pentru a fi adaugata pestelui sau pastelor.
Inghetata de casa
Inghetata de casa este un desert delicios si merge de minune vara, atunci cand temperaturile caniculare ne dau batai de cap. Poti prepara inghetata de casa fara prea multe ingrediente si in mai putin de jumatate de ora, iar un astfel de desert se poate adapta tuturor dietelor si regimurilor alimentare. Iata cateva retete de inghetata de casa care sa iti satisfaca pofta de dulce:
Inghetata cu cookies si biscuiti Oreo
O retea dulce atat pe placul, adultilor, cat si al copiilor, inghetata cu cookies si biscuiti Oreo se prepara rapid si usor. Vei avea nevoie de:
- 2 conserve de lapte condensat indulcit. Vei gasi astfel de produse in supermarket sau hypermarket.
- un pachet de biscuiti Oreo
- un pachet de cookies
- 2 lingurite de smantana pentru consum
- o cutie de smantana pentru frisca de 200 sau 250 de mililitri
Intai prepara frisca din smantana pentru frisca. Urmeaza instructiunile de pe ambalaj si asigura-te ca smantana a stat la frigider pentru cel putin 24 de ore inainte de a o bate cu mixerul. Dupa ce frisca este gata, intr-o tava ce se poate baga la congelator, toarna cele doua cutii de lapte condensat, incorporeaza frisca si adauga doua lingurite de smantana fermentata. Omogenizeaza amestecul si adauga biscutii sfaramati sau rupti in bucati. Amesteca inca o data si pune la congelator tava pentru 12 ore. Dupa cele 12 ore, inghetata este gata de servit. Adauga sirop de ciocolata, bomboane sau orice altceva iti doresti la servire, dupa gust.
Inghetata cu fructe
Inghetata cu fructe este un desert racoros de vara si il poti prepara si fara zahar, deoarece poate fi indulcit doar de fructe. Vei avea nevoie de:
- 2 conserve de lapte condensat. Opteaza pentru lapte condensat indulcit daca vrei o inghetata foarte dulce, iar daca preferi varianta fara zahar, alege conserve neindulcite.
- 2 lingurite de smantana pentru consum
- o cutie de smantana pentru frisca de 200 sau 250 de mililitri
- 200-300 de grame de fructe proaspete dupa preferinte
Prepara frisca din smantana si nu uita ca smantana pentru frisca trebuie sa stea la frigider cel putin 24 de ore, inainte de a fi amestecata cu mixerul. Intr-o tava ce se poate pune la congelator, amesteca laptele condensat cu frisca, adauga 2 lingurite de smantana pentru consum, omogenizeaza amestecul si apoi adauga fructele. Dupa ce ai incorporat fructele preferata, fie ananas, papaya, capsuni, mure, coacaze, mango sau orice alteceva iti place, pune tava la congelator pentru 12 ore. Dupa ce au trecut cele 12 ore, serveste inghetata cu nuci sau dulceata.
Smantana fermentata se poate folosi nu numai la prepararea de dulciuri si sosuri, ci si la asezonarea mancarurilor. Ciorbele au un gust mult mai bun atunci cand se adauga cateva lingurite de smantana la servire, iar sarmalele si mamaliga de asemenea. In plus, si dulciurile se pot asezona cu smantana atunci cand sunt servite. O lingurita sau doua de smantana peste papanasii cu dulceata sau clatitele cu gem ofera o savoare deosebita. Atunci cand nu este folosita ca adaugire la preparate, smantana acra se poate consuma ca atare cu paine proaspata, in special daca gustul ei este pe placul tau. Totusi, nu uita sa o folosesti cu moderatie, deoarece continutul ridicat de grasimi nu este indicat pentru a fi consumat zilnic in cantitati mari. Alege intotdeauna un continut de grasime care se potriveste stilului tau de alimentatie si nu o folosi la toate mesele dintr-o zi.
Dupa ce ai aflat ce este smantana acra si care este procesul de preparare al smantanii fermentate, foloseste-o cu moderatie in retete delicioase, cum ar fi pastele cu sosuri de branza, pestele cu legume sau inghetata de casa. Toate acestea sunt potrivite pentru a fi consumate de catre copii si adulti depotriva, iar gustul bogat al smantanii poate face preparatele sanatoase sa aiba o savoare mult mai buna. Smantana fermentata este bogata in calciu si vitamine, ceea ce o face un aliment pe care il poti include in dieta ta, atat timp cat nu ai recomandarea sa o eviti din partea medicilor.
Sursa foto: Pexels.com
Lasa un comentariu