Fidea cu lapte, retete rapide pentru deserturi sanatoase si gustari hranitoare
Fideaua cu lapte ocupa topul deserturilor clasice, adorate pentru gustul unic si si simplitatea fiecarei retete. Fideaua sau taiteii cu lapte reprezinta gustarea ideala pentru orice moment al zilei sau pentru o cina satioasa, dar usoara in acelasi timp. Daca se adauga un pic de vanilie sau coaja de lamaie in reteta, atunci calatoria in timp catre vremurile copilariei este garantata. Retetele sunt nepretentioase, asadar a venit momentul sa valorifici ingredientele de baza pe care orice gospodina le are deja in bucatarie.
Fidea cu lapte, reteta copilariei – Secretele bunicii pentru o compozitie cremoasa
Fideaua cu lapte aduce aminte de vacantele petrecute la bunici, dar reteta se bucura de acelasi succes in multe case chiar si in prezent. Desi magazinele se intrec in varietati de dulciuri fel si fel, totusi, nimic nu egaleaza aroma unui bol aburind cu fidea, lapte proaspat, vanilie, scortisoara sau coaja de lamaie.
Timp total de preparare: 5-6 minute:
- Timp fierbere lapte: 1-2 minute;
- Timp fierbere ingrediente: 4 minute;
Ingrediente:
- 800 ml lapte;
- 150 g fidea;
- 40 g zahar sau miere de albine;
- 10 g zahar vanilat sau esenta de vanilie;
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie;
- 1 lingurita de coaja rasa de portocala;
- praf de sare;
Cum se prepara taitetii cu lapte?
Reteta incepe cu fierberea laptelui alaturi de praful de sare. Cauta un vas suficient de incapator, pentru ca tot acolo vor fi adaugati si taiteii. Se lasa laptele sa fiarba 1-2 minute, se adauga fideaua si se lasa la foc mic pentru alte 2 minute. Daca vrei o reteta cu sanse garantate de reusita, alege un lapte gras cu minimum 3% grasime pentru un rezultat cremos. Cat timp fierb ingredientele, incepe sa dai pe razatoare putina coaja de lamaie sau portocala cat sa-i dea aroma.

Important! In tot acest timp trebuie sa amesteci constant pentru ca taitetii sa nu se lipseasca de fundul cratitei si laptele sa nu dea in foc.
Cand cele 2 minute au expirat, poti incorpora si restul ingredientelor pentru inca 2 minute. Nu te opri din amestecat cu lingura pentru a te asigura ca ingredientele se intrepatrund perfect.
Pont! Dupa ce ai oprit focul, lasa compozitia sa se ‘’odihneasca’’ 10 minute inainte sa o consumi. Pe masura ce se raceste laptele, compozitia se ingroasa si devine ideala pentru a fi servita.
Secret de la bunica! Pentru ca preparatul sa obtina o componenta cremoasa, poti fierbe fideaua odata cu laptele la foc mic. Explicatia este urmatoarea: amidonul din paste va creste structura laptelui, proces care face ca rezultatul sa fie mai putin fluid.
Taitei cu lapte, reteta la cuptor recomandata inclusiv persoanelor care tin dieta
Preparatele din taitei sau paste cu lapte sunt deosebit de versatile. Retetele de lapte cu fidea pot fi personalizate cu fel si fel de arome, ingrediente pe care le ai in bucatarie si pot fi de asemenea pregatite si la cuptor. Macaroanele cu lapte gatite la cuptor sunt geniale pentru micul dejun alaturi de un pahar sanatos de lapte sau pentru pachetelul de scoala al copilului. Partea excelenta este faptul ca acest preparat ramane la fel de delicios chiar daca este servit rece.
Timp total de preparare: 35-40 minute:
- Durata retetei: 15 minute;
- Timpul de coacere: 20-25 minute;
Care sunt ingredientele de care ai nevoie?
- 1 litru de lapte cu 3,7% grasime;
- 200 g fidea;
- 50 g fructe uscate;
- 100 g zahar;
- 1 plic zahar vaniliant;
- 15 g unt;
- 1 praf de sare.
Indicatii:
Vanilia, stafidele, zaharul si laptele cu taitei se pun la foc foarte mic pana rezulta o compozitie omogena. Unge cu unt un vas termorezistent, adauga putin zahar peste si rastoarna amestecul. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Deasupra taiteilor cu lapte presara o lingura de zahar brun (se caramelizeaza excelent) si da vasul la cuptor pentru 25 de minute, in functie de cuptor. Opresti cuptorul atunci cand laptele s-a intrepatruns cu macaroanele, iar zaharul de deasupra are un aspect caramelizat.

Se recomanda ca preparatul sa se lase la racit aproximativ 15 minute inainte de a-l savura.
Fideaua cu lapte este extraordinara si pentru persoanele care urmeaza o dieta. O portie de 100 g de fidea cu lapte ofera aproximativ 95 de calorii.
Lapte cu fidea de casa – Cum se prepara taiteii de casa?
Indiferent de reteta de lapte cu fidea pe care o preferi, fiecare poate fi conceputa fie din taitei de casa, fie din macaroane, paste sau fidea cumparata din magazine.
Daca esti curios cum se face laptele cu fidea de casa, atunci incepe cu o reteta atat de simpla, incat e imposibil sa nu-ti iasa din prima.
Mixeaza intr-un castron un ou, 100 g de faina si praf de sare pana cand amestecul devine un aluat. Poti suplimenta cantitatea de faina daca observi ca aluatul e prea moale sau lipicios. Pune deoparte aluatul pentru 30 de minute, apoi intinde-l si sectioneaza-l in 1-2 foi de 3 cm grosime. Dupa ce foitele de taitei sunt gata taiate, ruleaza-le, imparte-le in fasii subtiri pe care sa le lasi la uscat o zi sau chiar doua.
In concluzie, ca sa stii cum se face fideaua cu lapte, ai nevoie doar de cateva minute din timpul tau liber, cateva ingrediente simple si de calitate pentru a da curs unui preparat 3 in 1 pentru mic dejun, pranz si cina. Daca te indragostesti de aceasta gustare simpla si hranitoare, atunci poti diversifica retetele de fidea cu lapte pentru experiente noi. Jongleaza cu aromele si include pentru un plus de savoare stafide, nuci, merisoare, scortisoara sau esenta de rom.
Sursa foto: pixabay.com, laktotrio.com.
Omletă cu cașcaval – rețete și ponturi pentru un gust delicios
Prepararea unei omlete cu cașcaval este destul de simplă, nu necesită multă îndemânare, ci doar puțină răbdare și ingrediente de calitate. Astfel, iată două rețete și câteva ponturi pentru a prepara o omletă cu cașcaval care să aibă un gust delicios:
Omletă cu cașcaval simplă
Pentru a prepara rețeta de omletă cu cașcaval simplă ai nevoie de câteva ingrediente pe care le găsești ușor, de puțină răbdare și de poftă de a savura rezultatul final. Iată, astfel, care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:
Ingrediente:
- 3 ouă
- 1/4 cană de lapte
- 1/4 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 50 de grame de cașcaval ras
- 1 lingură de unt
Mai departe, odată ce ai strâns fiecare ingredient necesar, nu trebuie decât să urmezi câteva instrucțiuni simple, după cum urmează:
În primul rând, încălzește la foc mediu o tigaie antiaderentă, iar în timpul necesar pentru încălzirea acesteia, pregătește ingredientele pentru omleta cu cașcaval la tigaie. Astfel, într-un bol de dimensiune medie, bate bine ouăle întregi cu laptele, adaugă sarea și piperul și amestecă până când sunt toate omogene. După aceea, adăugă cașcavalul ras și amestecă bine pentru a-l încorpora în compoziția ta. Următorul pas este să adaugi untul în tigaie și să-l lași să se topească bine, amestecând.
Mai apoi, adaugă amestecul de ouă preparat în tigaie, odată ce untul este topit și lasă amestecul să se coaguleze și să se rumenească pe margine, apoi, cu ajutorul unei spatule și cu foarte mare grijă, ai două variante pentru această rețetă. Prima variantă: pentru a rezulta o omletă pufoasă cu cașcaval trebuie să întorci cu mare grijă pe cealaltă parte omleta în tigaie, exact ca în cazul unei clătite și să o lași un minut pentru a fi gata. Cealaltă variantă este să amesteci de la început în tigaie omleta, pentru a o mărunți, astfel că vei obține o compoziție diferită, care este preferată de multe persoane. Indiferent de varianta pentru care vei opta, omleta cu ouă și cașcaval va avea un gust absolut delicios.
Omletă cu cașcaval și spanac
O altă rețetă delicioasă de omletă este cea cu spanac și cașcaval, care poate fi pregătită atât în tigaie, cât și la cuptor, în funcție de preferințe. Pentru a pregăti omleta cu cașcaval la cuptor nu ai nevoie decât de următoarele ingrediente simple:
Ingrediente:
- 3 ouă
- 1/4 cană de lapte
- 1/4 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 cană de cașcaval ras
- 1 cană de spanac proaspăt tocat
- 1 lingură de unt
Mai apoi, cu ingredientele lângă tine, nu trebuie decât să urmezi câteva instrucțiuni, în această ordine:
Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu, timp în care, într-un bol încăpător, bați ouăle neseparate și adaugi sare și piper, amestecând în continuare, până când obții o compoziție omogenă. După aceea, adaugi cașcavalul ras și spanacul și amestececi bine pentru a le încorpora în compoziția pentru omleta cu cașcaval, rețeta fiind destul de simplă. Mai apoi, adaugi untul în tigaie, îl lași să se topească și adaugi amestecul preparat peste el. Îl lași să se coaguleze și să se rumenească pe margini, apoi îl întorci pe partea cealaltă cu mare grijă. Lași omleta să se coacă și pe această parte un minut, după care o împăturești în două și o servești fie simplă, fie alături de o salată.
Reteta de omletă cu cașcaval la cuptor este la fel de simplă. Pentru aceasta, pașii de preparare sunt la fel, cu excepția faptului că într-un vas încăpător transferi amestecul pentru omletă, după care îl lași în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15 minute, verificând din când în când cu ajutorul unei scobitori.
Ponturi pentru o omletă reușită
Pentru a reuși să prepari o omletă cu un gust delicios și cu o textură aerată, iată câteva ponturi pe care le poți urma:
- Folosește o tigaie antiaderentă pentru a evita lipirea ouălor de suprafața tigăii.
- Bate ouăle până devin spumoase, pentru a rezulta o omletă pufoasă.
- Nu adăuga prea multe ingrediente, altfel omleta poate fi prea densă.
- Încălzește bine tigaia înainte de a adăuga ouăle.
- Amestecă ouăle cu o spatulă sau o lingură de lemn, nu cu o furculiță.
- Lasă omleta să se rumenească ușor pe ambele părți, dar nu prea mult timp, pentru a nu deveni uscată.
Sursa foto: Pexels.com.
Pizza de casă – Rețete simple și delicioase pentru bucuria întregii familii
Populară până și la curțile regale din trecut, pizza poate bucura pe oricine, de la mic la mare. Termenul a evoluat din latinescul ,,pistor”, însemnând ,,brutar”, iar primele feluri de pizza au fost, cel mai probabil, sub forma a ceea ce numim noi ,,focaccia”, adică aluat simplu, copt. Inițial concepută pentru a fi un fel de mâncare la îndemână pentru persoanele cu o situație financiară precară, pizza a căpătat popularitate și a depășit granițele țării abia în secolul al XVIII-lea, odată cu intrarea roșiilor în bucătăria italiană.
Până și cea mai cunoscută variantă a acestui fel de mâncare, pizza Margherita, și-a primit numele în urma unei vizite a regelui italian Umberto I și a reginei Margherita la palatul regal situat în Capodimonte. Celebrul pizzaiolo Raffaele Esposito i-a servit cu o pizza cu roșii, mozzarella și busuioc, acest topping semănând cu steagul italian. Familia regală a fost atât de încântată de acest preparat, că a fost numit după regină, în semn de recunoștință.
Pe cât de diverși sunt iubitorii de pizza, pe atât de multe sortimente există, însă nimic nu se compară cu cea făcută acasă, de care să te bucuri împreună cu cei dragi. Desigur că și cea pe care o mănânci în oraș poate să fie gustoasă, însă umplutura ar trebui să fie autentică și sănătoasă. În acest articol vei descoperi rețete savuroase pentru pizza de casă și idei pentru ca aluatul să fie cel puțin perfect.
Pizza de casă – tipuri de blat
Cu toate că există varietăți ale blatului de pizza, ingredientele folosite sunt, în mare parte, aceleași. Apa, drojdia, făina, uleiul și sarea sunt de bază, iar în funcție de preferințe, se pot face mici modificări.
Spre exemplu, dacă ești genul de persoană care nu dă mare importanță toppingului, cu siguranță un blat pufos va fi alegerea potrivită. Dacă îți place să te bucuri mai mult de umplutură decât de altceva, poți încerca un blat subțire, italienesc.
E cunoscut faptul că nimic nu se compară cu o pizza făcută pe vatră, dar nici savoarea celei făcute în cuptorul de acasă nu se lasă mai prejos.
Aluatul pentru un blat pufos
Cu toate că diferențele dintre modul de preparare și ingredientele folosite pentru blaturi sunt mici, detaliile dau savoarea, iar rezultatele vor fi speciale și gustoase.
Blatul pufos este, poate, cel mai popular și des întâlnit. Când pizza este proaspăt scoasă din cuptor, blatul aburind este un adevărat deliciu.
Pentru acesta ai nevoie de:
– aproximativ un kilogram de făină 550 sau 000
– jumătate de litru de apă călduță
– două pliculețe de drojdie uscată
– două lingurițe de sare și două de zahăr
– patru lingurițe de ulei de măsline
Dacă îți dorești un preparat care să conțină un număr mai mare de nutrienți, e recomandat să folosești faină de tip 550 și uleiul de măsline extra-virgin. De asemenea, poți adăuga diferite tipuri de semințe în compoziție.
Se amestecă făina, zahărul și drojdia și se lasă să se odihnească circa 10-15 minute. Apoi, se face o gropiță în mijlocul amestecului, se pune sarea și apa călduță (lingură cu lingură). În timp ce se amestecă aluatul, e important să verifici temperatura apei. După ce începe să se lege aluatul, se toarnă uleiul de măsline și apoi se frământă în jur de 5 minute. Se acoperă și se lasă la dospit o oră sau două, ori până când volumul acestuia este dublat. La final, se mai frământă puțin și se așază în tavă, în forma dorită.
Blatul subtire
Preferat de persoanele care vor să simtă mai mult umplutura, blatul subțire este foarte simplu de realizat. Singura diferență reală între acesta și cel pufos este cât de mult îl întinzi. Astfel, poți utiliza rețeta pentru blat pufos, cu sau fară semințe.
Blatul crocant
Pentru blatul crocant, cea mai simplă variantă ar fi să presari mălai peste aluatul întins în tavă, ori să pui mălai în aluat. Cât de mult sau puțin pui ține de preferințele personale și de cât de iubită este această textură în familie.
Rețete de pizza de casă

Pentru cei care doresc să aducă savoarea Italiei în propria casă și să se bucure de acest preparat delicios, există numeroase variante excelente în materie de umplutură. Pizza de casă vă permite să aveți certitudinea că știți exact ce puneți în și pe ea.
Pentru o pizza de casă delicioasă, ai nevoie doar de câteva ingrediente de bază: făină, apă, sare și drojdie. În funcție de tipul de blat pe care îl dorești, poți folosi o rețetă simplă ori poți să pornești de la aceea și să adaugi orice altceva ți se mai pare interesant. În timp ce aluatul stă la dospit, poți pregăti ingredientele pe care le dorești pe deasupra. Se începe, de regulă, cu sosul de roșii, apoi cu toppingurile. Poți adăuga brânză, salam, diferite legume (ardei verzi, roșii, porumb, ciuperci, măsline etc.) și multe altele.
Pizza de casă cu brânză

Dacă tu și cei dragi sunteți fani ai lactatelor, pizza cu brânză nu va da greș niciodată. Sănătoase și hrănitoare, lactatele oferă nutrienți, țin de foame și, mai mult decât atât, sunt foarte bune la gust. Iată câteva rețete de pizza de casă din care brânza este nelipsită:
Pizza Margherita
Fiind cea mai simplă și cea mai cunoscută variantă de pizza, aceasta se face rapid, ușor și cu puține ingrediente, iar mozzarella poate fi înlocuită de cașul din lapte de vacă, la fel de savuros.
Pentru început, vei avea nevoie de următoarele:
Aluat:
– 500 g (aproximativ 4 căni) de făina 550 sau 000
– 350 ml ( o cană și jumătate) de apă călduță
– 20 ml (o lingură și jumătate) de ulei de măsline (dacă se poate, extra-virgin)
– 4 g (o linguriță și jumătate) de drojdie uscată (pentru 2 ore de dospit)
– 12 g (2 lingurițe) de sare
Umplutura:
– 400-450 g de roșii decojite și zdrobite
– 400 g de caș din lapte de vacă tăiat în felii subțiri
– busuioc proaspăt (după gust)
Metoda de preparare:
Se va cerne făina pe o suprafață plată (recomandat ar fi să ai o planșetă) și se va face o adâncitură în mijlocul grămezii. Dizolvă drojdia în apă și începe să o torni în această adâncitură, încorporând-o ușor cu făina până când observi că aluatul devine afânat. Acesta este momentul pentru adăugarea uleiului și a sării, după care se va frământa aluatul până când consistența acestuia este netedă și elastică. După ce îl ungi cu puțin ulei, îl poți lăsa ,,să se odihnească” timp de 10-15 minute, acoperit cu o folie de plastic. După această perioadă, e timpul să întinzi cu degetele aluatul în tavă și să îl lași timp de 40-45 de minute să crească la căldură.
Îndată ce aluatul a crescut, unge-l cu un strat generos de roșii, urmat de feliile de caș. Atenție! Atât roșiile, cât și cașul trebuie să fie la temperatura camerei. Altfel, riști ca aluatul să se ,,turtească” și să nu mai fie pufos.
Temperatura de coacere este aproximativ 220 de grade Celsius, iar timpul este de 20 de minute (ori până se topește cașul și blatul se rumenește). La final, poți garnisi pizza cu busuioc după pofta inimii.
Pizza cu ardei gras și caș din lapte de vacă sau oaie
Aluat:
– 650 g (aproximativ 5 căni) de făină de tip 550 sau 000
– 2g ( un sfert de linguriță) de drojdie uscată
– 375 ml (o cană și jumătate) de apă călduță
– 18 g (o linguriță) de sare
Umplutura:
– 600 g roșii pasate bine
– 500 g caș din lapte de vacă
– 600 g ardei grași copți(după preferințe)
– busuioc proaspăt, după gust
– sare și ulei de măsline, după gust
Metoda de preparare:
Se cerne făina și se încorporează treptat drojdia dizolvată în apă. După ce aluatul va fi afânat, se va adăuga sarea și se va frământa până când acesta devine neted. Se unge cu puțin ulei și se acoperă cu o folie de plastic, lasandu-se să crească până când acesta își dublează volumul (între două și patru ore). O idee bună ar fi să împarți aluatul în trei sau patru bucăți mai mici pe care, ulterior, le vei lăsa să crească timp de aproximativ o oră.
În timp ce se dospește aluatul, curăță ardeii de coajă și de semințe și taie-i pe lungime în oricâte bucăți dorești. Poți să condimentezi pasta de roșii după preferințe, cu ulei, sare ori oregano.
După ce se dospește aluatul, întinde fiecare bucată cu vârfurile degetelor, până când ajungi la dimensiunea dorită. Așază-le pe hârtie de copt, într-o tavă preîncălzită și întinde pasta de roșii, cașul și ardeii pe fiecare în parte. Va sta la cuptor în jur de 10-15 minute la o temperatură de aproximativ 250 de grade Celsius. După ce scoți preparatul din cuptor, poți garnisi cu busuioc la discreție.

Pizza cu patru feluri de brânză ,,Quatro Formaggi”
Aluat:
– 500 g de făină 550 sau 000
– o cană și jumătate de apă călduță
– o lingură și jumătate de ulei de măsline
– o linguriță și jumătate de drojdie uscată
– două lingurițe de sare
Umplutura:
– 400-450 de grame de roșii pasate
– 100 g brânză de burduf
– 100 g cașcaval
– 100 g telemea maturată de oaie
– 100 g caș din lapte de vacă sau oaie
Mod de preparare:
Făina se va cerne și peste ea se va adăuga treptat drojdia dizolvată în apă. Apoi se vor adăuga uleiul și sarea și se va frământa aluatul până când acesta devine elastic și neted. Se va unge cu ulei și se va lăsa timp de 10-15 minute să se odihnească, sub o folie de plastic. Poți frământa din nou aluatul înainte să îl lași la dospit o oră sau două. Întinde aluatul în tavă și adaugă pasta de roșii și feliile de brânză, apoi lasă-l să mai crească în jur de 40-45 de minute. Bagă preparatul la cuptor timp de 20 de minute la o temperatură de 220 de grade Celsius.



Pizza de casă cu ou
În cazul în care carnea nu se află pe lista alimentelor preferate, poți încerca o pizza cu ou.
Acest tip de pizza de casă folosește ingredientele tradiționale, iar la jumătatea timpului de coacere se adaugă oul. Iată câteva rețete numai bune de încercat:
Pizza cu ou, caș și broccoli
– 500 g de făină 550 sau 000
– o cană și jumătate de apă călduță
– o lingură și jumătate de ulei de măsline
– o linguriță și jumătate de drojdie uscată
– două lingurițe de sare
Umplutura:
– 100 g caș
– 200 g broccoli
– 4-5 căței de usturoi tocați fin
– 100 g rucola
– 3 sau 4 ouă
Mod de preparare:
Se va cerne făina și se va încorpora drojdia dizolvată în apă până când observi că aluatul devine afânat. Acesta este momentul pentru adăugarea uleiului și a sării, după care se va frământa aluatul până când devine neted și elastic. După ce îl ungem cu puțin ulei și îl lăsăm ,,să se odihnească” timp de 10-15 minute, îl acoperim cu o folie de plastic. După această perioadă, e timpul să întinzi cu degetele aluatul în tavă și să îl lași timp de 40-45 de minute să se dospească.
Întinde cașul de vacă sau de oaie peste aluat și adaugă bucățile de broccoli, asezonandu-le cu sare, piper ori condimente la alegere. Adaugă cele 3 sau 4 ouă, fie în colțurile pizzei, fie dispuse într-un triunghi și bagă preparatul la cuptor timp de 15-20 de minute la 220 de grade Celsius. După ce scoți pizza din cuptor, presară rucola după gust și servește-o caldă, împreună cu un sos preferat.
Poți încerca și o variantă cu ouă de prepeliță, brânză de vacă și ciuperci, foarte gustoasă și hrănitoare.
Pentru umplutură aveți nevoie de:
– 100 g de brânză de vacă
– 200 g ciuperci tăiate feliuțe
– 10 ouă de prepeliță
– condimente după gust
După ce prepari aluatul, adaugă brânza de vacă tăiată feliuțe sau sfărâmată, ciupercile și cele 10 ouă de prepeliță dispuse pe întreaga suprafață a pizzei. Timpul de coacere este de aproximativ 10-15 minute la 220 de grade Celsius.
Pizza de casă cu de toate

În cazul acestui tip de pizza, opțiunile sunt nelimitate. Poți face orice combinație posibilă, cu legume, brânză, mezeluri sau carne.

Pizza Quatro Stagioni
Umplutura:
– 200 g pastă de roșii
– 3-4 feliuțe de salam cu piper
– 3-4 feliuțe de mușchi file
– 3-4 feliuțe de sunculita
– 100 g ciuperci feliate
– jumătate de ardei gras
– 150 g de caș de vacă sau oaie
– măsline și condimente după gust
După ce faci aluatul, adaugă mezelurile, ciupercile, ardeiul și brânza, împărțind pizza în patru părți egale. Se bagă la cuptor timp de 20 de minute la 220 de grade Celsius și se servește caldă, alături de un sos la alegere.
Pizza bunicii
Umplutura:
– 250 g roșii pasate
– o ceapă
– resturi de friptură, ciuperci, fășii de ardei, măsline sau orice altceva ai la îndemână
– 100 g caș de vacă sau oaie
– 50-100 g de telemea de vacă
Se călește ceapa tocată mărunt în tigaie, se adaugă pasta de roșii și se condimentează după gust. Se întinde peste blatul de pizza și apoi se adaugă resturile de friptură, ciupercile, ardeii, măslinele etc. La final, se presară pe deasupra cașul și telemeaua de vacă. Va sta la cuptor 20-25 de minute la o temperatură de 220 de grade Celsius.
O altă variantă ar fi să înlocuiești salamul, șunca și celelalte mezeluri cu bucăți de cârnați. De asemenea, pe lângă ardei, poți adăuga porumb, broccoli ori alte legume pe care le aveți la îndemână. Și cu brânzeturile poți face schimbări. În loc de caș, poți încerca brânză maturată ori cașcaval.

Cele mai delicioase tipuri de pizza cu de toate sunt cele pe care le faceți toți împreună cu ce aveți la îndemână. Rămâne doar să vă bucurați de ele cu toții.
În concluzie, pizza de casă este opțiunea delicioasă pentru cei care doresc să se bucure de gustul Italiei chiar de la ei din bucătărie. Ea poate fi parte dintr-o cină luată împreună cu familia ori prietenii sau poate fi servită la petreceri ori întruniri. Poți încerca să personalizezi și să adaptezi rețetele celebre sau să vii cu o combinație nemaiîntâlnită. Poftă bună!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Laktotrio.ro.
Sandvișuri: cum să creezi rețete sănătoase și copioase care să surprindă fiecare gust
Un lucru esențial pe care îl poți face atunci când îți dorești să te menții sănătos pe termen lung este să consumi alimente sănătoase. Acestea îi furnizează corpului nutrienții esențiali, precum proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale, ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, previn bolile și susțin sănătatea mentală. Mai mult, o dietă echilibrată îți poate îmbunătăți calitatea somnului și poate reduce stresul, în timp ce alimentele procesate și pline de zahăr, sare și grăsimi pot avea un impact negativ asupra sănătății și stării tale de spirit.
Sandvișurile sunt apreciate de către oamenii din întreaga lume, deoarece sunt o opțiune de mâncare rapidă și ușor de pregătit. De asemenea, acestea sunt o modalitate excelentă de a obține nutrienții esențiali, cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile și vitaminele, într-o formă convenabilă, fiind foarte hrănitoare, gustoase și sănătoase. Sandvișurile sănătoase pot fi servite la orice masă a zilei, începând de la micul dejun și până la cină, putând fi personalizate în funcție de preferințele și gusturile individuale, pentru a satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Sandvișuri: ce ingrediente nu trebuie să îi lipsească unui sandwich sănătos și gustos
Un prim pas care te va ajuta în realizarea unui sandviș sănătos și gustos este să cunoști ingredientele pe care le poți folosi și modul în care trebuie să le asociezi, pentru a obține o combinație echilibrată de carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale. De regulă, pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să iei în considerare folosirea următoarelor ingrediente:
- Pâine integrală – aceasta este o sursă bogată în carbohidrați și fibre, care îți furnizează energie pe termen lung și te ajută la menținerea unei stări bune de sănătate;
- Proteine slabe – proteinele slabe, cum ar fi carnea de pui, curcanul sau somonul, îți oferă necesarul zilnic de proteine și te ajută atât la menținerea masei musculare, cât și la repararea țesuturilor;
- Legume proaspete – printre cele mai apreciate legume din această categorie se numără roșiile, salata verde și ardeii grași, care îi oferă savoare și textură sandvișului tău, fiind bogate în vitamine și minerale esențiale;
- Grăsimi sănătoase – avocado, untul de arahide sau uleiul de măsline sunt surse bune de grăsimi sănătoase, care te ajută la menținerea sănătății inimii și a creierului;
- Condimente și sosuri sănătoase – muștarul, humusul sau guacamole sunt alte surse bune de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, care îi adaugă atât savoare, cât și textură sandvișului tău.
Dacă vei combina în mod corespunzător aceste ingrediente, vei obține atât un sandviș delicios, cât și unul sănătos și nutritiv. Pentru a evita adăugarea suplimentară de calorii, este recomandat să eviți folosirea unor ingrediente procesate, cum ar fi baconul sau sosurile dulci. În schimbul acestora, poți opta pentru variante mai sănătoase, precum telemea de vacă, tofu sau fructe de mare.

Rețete și idei de sandwich delicios și sănătos
Sandvișurile sunt unele dintre cele mai versatile și ușor de preparat mese gustoase pe care le poți servi atât singur, cât și împreună cu întreaga familie. Cu toate acestea, multe dintre rețetele populare sunt pline de ingrediente procesate și grase, ceea ce le face o opțiune mai puțin sănătoasă. Iată câteva rețete de sandvișuri-uri sănătoase și delicioase pe care le poți pregăti și savura singur sau împreună cu cei dragi:
- Sandviș cu pui și avocado – pentru a realiza acest tip de sandviș este nevoie să așezi felii subțiri de piept de pui preparate la grătar sau grill pe o felie de pâine integrală, iar mai apoi să adaugi felii de avocado, roșii și salată verde, în funcție de preferințe. Opțional, poți adăuga sos de muștar dulce pentru o notă picantă și savuroasă.
- Sandviș cu humus și legume – prepararea acestuia implică inițial să întinzi hummus pe o felie de pâine integrală, apoi să adaugi felii de ardei gras, castraveți, roșii, ceapă, sare și piper după gust.
- Sandviș cu somon și brânză de burduf – întinde brânza de burduf pe o felie de pâine integrală, după care adaugă felii de somon, ardei gras și ceapă roșie. Dacă rețeta nu ți se pare completă, poți opta pentru puțin suc de lămâie care îi va da un gust proaspăt sendvișului tău.
- Sandwich cu cașcaval și legume – taie cașcavalul cubulețe, iar mai apoi prăjește-le ușor într-o tigaie. După ce ai urmat acest pas, adaugă-le pe o felie de pâine integrală împreună cu câteva felii de ardei gras, castraveți și salată verde. Adaugă sos de soia pentru a obține un gust asiatic autentic.


Poți opta pentru prepararea acestor rețete de sandvișuri sănătoase, fără să fie nevoie să renunți la gustul delicios sau le poți utiliza ca sursă de inspirație și să experimentezi propriile combinații de ingrediente, pentru a te putea bucura de un sandviș unic în fiecare zi.
Rețete de sandvișuri delicioase reci
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție sau îți dorești să faci o masă rapidă și ușoară, prepararea unor sandvișuri reci, pe care le poți servi singur, cât și cu întreaga familie, prietenii sau colegii de muncă este o opțiune excelentă. Acest tip de sandviș este delicios, foarte ușor de realizat și implică doar câțiva pași simpli, putând fi personalizat în funcție de gusturile și preferințele tale.
Pentru început, este necesar să alegi tipul de pâine pe care dorești să îl folosești, precum pâinea integrală, feliile de pâine prajită sau lipiile integrale. După ce ai realizat acest pas, urmează să te decizi cu privire la umplutura pe care îți dorești să o folosești, cum ar fi brânza, salată de ton sau diverse mezeluri, care îi vor oferi preparatului tău consistență, savoare și gust bun. Pentru ca sandvișul să fie complet, este de preferat să adaugi legume proaspete, cum ar fi roșii, ardei, castraveți sau avocado, sare și piper. În final, îl poți împacheta în folie de aluminiu sau depozita într-un recipient etanș pentru a-l păstra proaspăt și servi în orice moment al zilei.

Rețete de sandvișuri calde la sandwich maker
Prepararea unor sandvișuri calde este o variantă excelentă, pe care o poți alege atunci când îți dorești să ai parte de o gustare rapidă, un gust delicios și să te încălzești în timpul zilelor reci de iarnă împreună cu persoanele dragi. Un prim pas în realizarea acestui tip de sandviș este să alegi un tip de pâine care poate fi prăjită la un sandwich maker, printre cele mai apreciate numărându-se pâinea de casă, chiflele sau lipiile.

Următorul pas este să alegi ingredientele potrivite gusturilor tale pentru umplutură, precum bacon, legume coapte sau pui prăjit, să o împarți egal în funcție de numărul de sandvișuri pe care îți dorești să le realizezi, iar mai apoi să le adaugi pe toate în tipul de pâine ales și să le pui în sandwich maker pentru câteva minute. La final, poți opta pentru adăugarea unui sos, precum ketchup, maioneză sau sosul de usturoi.
Idei de sandvișuri sănătoase pentru școală: variante rapide de sandvișuri pentru copii
În timpul școlii, copiii au nevoie de alimente sănătoase și hrănitoare care să le ofere energia de care au nevoie pentru a-și desfășura activitățile de zi cu zi. Una dintre cele mai apreciate gustări care pot înlocui atât micul dejun, cât și masa de prânz sunt sandvișurile sănătoase, fiind ușor de pregătit și de transportat de către cei mici. Dacă vrei să creezi un sandviș sănătos și gustos pentru copilul tău, poți utiliza diverse tipuri de pâine integrală, pe care le poți unge cu unt, pentru a adăuga un plus de savoare, după care poți alege umpluturi cum ar fi carnea de pui la grătar, tonul, legumele proaspete, avocado sau humus, în funcție de preferințele celui mic.

Un alt lucru pe care îl poți face pentru ca preparatul tău să fie gustos și savuros este să înlocuiești pâinea cu lipii sau wrap-uri și să adaugi diverse sosuri precum muștar, maioneză sau ketchup. Pentru a face sandvișurile mai atractive pentru copii, poți încerca să le decorezi cu felii de legume sau de fructe, pe care să le tai în diferite forme atrăgătoare. O astfel de gustare sănătoasă poate fi o alternativă excelentă la mâncărurile nesănătoase și o modalitate de a-i ajuta pe copii să se simtă energici și să se concentreze mai bine pe parcursul orelor de curs.

Idei de sandvișuri pentru picnic sau drumeții
Atunci când îți dorești să pleci într-un picnic sau într-o drumeție, ai nevoie de gustări care să fie ușor de transportat, delicioase, hrănitoare și care să nu necesite depozitare în frigider. Sandvișurile sunt o alegere excelentă pentru care poți opta atunci când efectuezi astfel de activități împreună cu persoanele dragi ție, deoarece nu necesită multe ingrediente, se prepară într-un timp foarte scurt, se pot transporta în orice bagaj, nu ocupă mult spațiu și pot fi personalizate în funcție de gusturile și preferințele fiecărei persoane.

Este de preferat să folosești pâine integrală, wrap-uri sau lipii, deoarece sunt niște surse bogate în carbohidrați și fibre, care pot rezista pentru un timp îndelungat în diferite condiții, precum în folie de aluminiu sau într-un recipient etanș pentru a preveni scurgerile și a menține prospețimea. Ca ingrediente, poți folosi salată verde, humus, șnițele sau ton. Pentru a obține un gust mai puternic, este de preferat să adaugi condimente precum piperul, usturoiul sau pătrunjelul. De asemenea, poți opta pentru un ou fiert tare pentru a face sandvișurile mai hrănitoare.

În concluzie, sandvișurile calde sau reci pot fi servite în orice moment al zilei și sunt apreciate de către oamenii care doresc să adopte un stil de viață sănătos și echilibrat, deoarece sunt o opțiune convenabilă de mâncare, putând fi atât hrănitoare și gustoase, cât și personalizate în funcție de preferințele fiecărei persoane.
Sursa foto: Laktotrio.ro, Unsplash.com, Freepik.com.
Stufatul de miel sau preparatul culinar ce îi va încânta pe toți invitații de la masă

Stufatul este un preparat culinar tradițional, în care bucăți de carne de miel sunt gătite într-un sos pe bază de legume și condimente, până când devine fragedă și suculentă. În general, stufatul de miel este pregătit cu legume precum ceapă, usturoi, morcovi și țelină, iar printre condimente se numără cimbru, rozmarin și foi de dafin. Uneori, acest preparat este îmbogățit cu vin roșu sau cu alte ingrediente, inclusiv prune uscate sau stafide. Stufatul de miel este o mâncare consistentă și cu un gust delicios, care poate fi servită alături de cartofi sau alte garnituri, fiind preparatul ideal pentru mesele festive sau pentru cina în familie.
Pe lângă savoarea pentru care este cunoscut, stufatul de miel este apreciat și pentru că este un preparat foarte sănătos. Acesta este o sursă excelentă de proteine, fier și vitamine B și nu numai. Se potrivește pentru diferite ocazii, de la o cină de familie la o petrecere mai mare. Poate fi pregătit în avans și încălzit la nevoie.Mai mult decât atât, se poate personaliza în funcție de preferințele personale.
Stufat de miel – rețeta clasică pe care oricine trebuie să o încerce
Carnea de miel este printre cele mai sănătoase produse de origine animală ce merită să fie incluse în alimentație. Aceasta are un conținut ridicat de proteine și de fier, fiind foarte ușor absorbite de către organism și utilizate pentru metabolism. Asimilată cu legume sub forma stufatului, carnea de miel oferă toți nutrienții de care corpul are nevoie, garantând și un gust deosebit.
Stufatul de miel – care este timpul necesar pentru pregătiri?

În funcție de rețeta abordată, stufatul de miel poate necesita diferiți timpi de pregătire. Elementele care influențează cel mai mult durata preparării sunt metoda folosită și ingredientele adăugate. În general, însă, prepararea stufatului de miel poate dura între 2 și 4 ore, incluzând și timpul de gătire.
Înainte de a găti stufatul de miel, carnea trebuie să fie pregătită. În funcție de rețetă, acest lucru poate fi realizat prin marinare sau prin simpla tăiere a cărnii în bucăți mai mici. În general, procesul de pregătire poate dura între 30 de minute și o oră.
După ce carnea este pregătită, se adaugă legume, precum ceapă, morcovi, cartofi și/sau ciuperci, și alte ingrediente, precum condimente și lichide (apă, vin sau bulion). Se lasă să fiarbă la foc mic timp de câteva ore, până când carnea este fragedă și suculentă. Stufatul de miel este un fel de mâncare care necesită timp și atenție pentru a fi preparat corect, astfel că oricine își dorește să încerce o rețetă de acest fel, trebuie să fie pregătit să aloce mult timp.
Stufat de miel la cuptor – este complicat de preparat?

La prima vedere, multe rețete de stufat par a fi foarte dificile și greu de abordat, mai ales dacă bucătarul nu are experiență în manipularea, pregătirea și gătitul cărnii de miel. Totuși, cei care și-au propus să încerce un astfel de preparat, au toate șansele să obțină un rezultat delicios, cu condiția să fie răbdători și să acorde atenție mare la detalii. De asemenea, trebuie să aibă curajul să „se joace” cu gusturile, adăugând condimentele preferate.
În același timp, bucătarii trebuie să fie atenți la sortimentul de carne de miel pe care îl aleg înainte de a o pregăti. Este important ca aceasta să provină de la un furnizor de încredere și, de preferat, să fie achiziționată deja porționată în bucăți pentru a fi perfectă pentru stufat.
Stufat de miel – rețetă: care sunt ingredientele necesare?

Deși rețetele disponibile în cărțile de bucate sau chiar pe internet sunt foarte variate și adaptate de diferiți bucătari și pasionați de gătit, există câteva ingrediente comune care trebuie să fie la îndemână.
În primul rând, este nevoie de aproximativ 1 kg de carne de miel, ce urmează a fi inclusă la gătit. În acest caz, porțiunile cele mai potrivite pentru stufat sunt cotletele sau pieptul. Cel mai comod este ca aceasta să fie achiziționată deja porționată, însă gustul delicios al preparatului obținut nu va fi influențat dacă se optează pentru carne întreagă.
Pe lângă carnea suculentă și plină de savoare, rețetele includ legume și verdețuri care aduc un plus de gust. Ceapa verde proaspătă, usturoiul și pătrunjelul parfumat, dar și roșiile sub formă de pastă sunt adăugate pe măsură ce sunt parcurse etapele rețetei. De asemenea, condimente precum sare, piper și rozmarin vor completa gustul. Nu în ultimul rând, varianta tradițională a stufatului de miel amintește de cana de borș și câteva linguri de ulei care scot în evidență aroma preparatului. Totuși, în funcție de regiunea unde este pregătit sau de preferințele celui care prepară felul de mâncare, stufatul de miel poate fi aromatizat cu alte condimente și ingrediente.
Rețetă de stufat de miel – preparatul obținut după metoda tradițională

Stufatul de miel este un fel de mâncare tradițional românesc care poate fi preparat în mai multe moduri, în funcție de regiune și de preferințele personale. În general, rețeta de stufat de miel presupune folosirea unor ingrediente precum carne de miel, legume, cartofi și condimente.
Pentru a pregăti felul de mâncare după rețeta clasică, mai jos sunt prezentate detaliile.
Ingredientele necesare:
- 1 kg de cotlet de miel (de preferat cu os);
- 2 cepe mari sau 4-5 fire de ceapă verde proaspătă;
- 2 căței de usturoi;
- 2 morcovi;
- 2 ardei grași;
- 1 păstârnac;
- 3-4 cartofi;
- 1 lingură de pastă de tomate;
- 1 lingură de făină;
- 2-3 frunze de dafin;
- 2-3 crenguțe de cimbru;
- rozmarin;
- sare și piper după gust;
- ulei.
Instrucțiunile de preparare:
Într-o oală de dimensiuni mari, se încinge uleiul și se călesc ceapa și usturoiul tocate mărunt până capătă o nuanță aurie. Peste acestea, se adaugă bucățile de carne pregătite în prealabil (eventual, condimentate peste noapte) și se prăjesc până se rumenesc pe toate părțile.
Se toacă mărunt legumele (ardeii, morcovii, păstârnacul) și se adăugă în oală. Se amestecă toate ingredientele și se călesc timp de 2-3 minute. Peste acestea se adaugă pasta de tomate și făina și acestea se amestecă bine.
În continuare, se acoperă ingredientele cu apă fierbinte și se adaugă rozmarinul, frunzele de dafin și cimbrul. Se lasă stufatul să fiarbă la foc mic timp de 1-2 ore sau până când carnea este moale și se desprinde ușor de pe os.
Se adaugă cartofii curățați și tăiați în cuburi mari și se fierb împreună încă 20-30 de minute sau până când cartofii sunt moi (se poate folosi o furculiță pentru a testa acest lucru). La final, se pot presăra sare și piper, după gust. Stufatul de miel se servește de obicei alături de o mămăligă delicioasă și castraveți murați ori salată verde.
Stufat de miel cu usturoi – adaptări în funcție de regiune

Stufatul de miel este o mâncare tradițională românească, care este preparată diferit în funcție de regiunea din care provine rețeta. În continuare sunt prezentate variantele de rețete de stufat de miel, adaptate în funcție de fiecare regiune a țării.
1. Stufat de miel din Ardeal:
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel (cotlet sau piept);
- 2 cepe;
- 2 morcovi;
- 2 păstârnaci;
- 2 ardei grași;
- 1 lingură de sare;
- 1 lingură de boia dulce;
- 1 lingură de făină;
- 1 lingură de untură;
- 1 litru de apă;
- 2 căței de usturoi;
- o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare:
Se curăță și se taie legumele în cuburi. Carnea de miel se taie în bucăți (dacă nu este achiziționată deja porționată) și se prăjește în untură până devine rumenă. Se adaugă ceapa și legumele și se călesc timp de 5-10 minute. Se adaugă apa, sarea, boiaua, usturoiul și se fierb toate ingredientele timp de aproximativ o oră și jumătate. Se adaugă făina amestecată cu puțină apă și se lasă să fiarbă încă 10 minute până se îngroașă sosul. Se presară pătrunjelul tocat deasupra și se servește cu mămăligă.
2. Stufat de miel din Bucovina:
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel (piept sau cotlet);
- 2 cepe;
- 2 morcovi;
- 1 rădăcină de pătrunjel;
- 1 rădăcină de țelină;
- 1 ardei gras;
- 2 linguri de untură;
- 1 lingură de făină;
- 1 lingură de sare;
- 1 lingură de piper măcinat;
- 1 lingură de cimbru uscat;
- 1 litru de apă.
Modul de preparare este asemănător cu cel din rețeta ardelenească, respectând cu atenție pașii.
3. Stufat de miel din Oltenia:
Ingrediente:
- 1,5 kg de carne de miel (piept sau cotlet);
- 1 ceapă mare, tocată mărunt;
- 3 căței de usturoi, tocați fin;
- 2 morcovi mari, curățați și tăiați cubulețe;
- 2 cartofi mari, mărunțiți;
- 1 lingură de bulion de roșii;
- 2 linguri de ulei;
- 1 linguriță de cimbru uscat;
- 1 legătură de leuștean;
- 1 legătură de pătrunjel;
- sare și piper;
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare:
Se curăță și se taie carnea de miel în bucăți potrivite și la fel se procedează și cu ceapa. Se încinge uleiul într-o oală mare și se adaugă carnea de miel, prăjind-o până când se rumenește. Se scoate carnea din oală și se așează ceapa tăiată în uleiul rămas. Se lasă la călit până devine aurie, amestecând din când în când. Se adaugă bucățile de carne înapoi în oală și se toarnă apă suficientă cât să le acopere. Se lasă la fiert la foc mic pentru cel puțin 30 de minute, iar apoi se adaugă cimbrul, leușteanul și pătrunjelul.
4. Stufat de miel din Transilvania:
Ingrediente:
- 1 miel întreg, curățat și tăiat în bucăți potrivite;
- 2-3 cepe mari, tăiate mărunt;
- 4-5 căței de usturoi, zdrobiți;
- 2 morcovi mari, tăiați în rondele;
- 1 păstârnac mare, tăiat în bucăți mici;
- 2-3 linguri de untură sau ulei;
- 2 linguri de făină;
- 1 linguriță de cimbru uscat;
- 1 linguriță de boia dulce;
- 1 lingură de sare;
- piper negru proaspăt măcinat, după gust;
- 1 litru de apă.
Mod de preparare:
Se încălzește untura sau uleiul într-un vas mare de gătit (de preferat o oală de fontă sau din ceramică) și se călește ceapa până se înmoaie, dar fără să se rumenească. Se adaugă bucățile de miel și se prăjesc până se rumenesc pe toate părțile. Se adaugă usturoiul, morcovii și păstârnacul și se amestecă bine. Se presară făina peste toate ingredientele și se amestecă bine, astfel încât legumele și carnea să fie acoperite cu făină. Se adaugă cimbrul și boiaua dulce, sare și piper negru măcinat, după gust. Se toarnă apă suficientă pentru a acoperi toate ingredientele și se amestecă. Apoi, se lasă la fiert pentru circa 30-45 de minute.
5. Stufat de miel din Moldova:
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de miel (cotlet sau piept);
- 2 cepe mari;
- 4 morcovi;
- 4 cartofi mari;
- 1 ardei gras;
- 3 căței de usturoi;
- 2 foi de dafin;
- 1 linguriță de cimbru uscat;
- 1 linguriță de boia dulce;
- 1 lingură de untură de porc;
- sare și piper după gust;
- apă cât să acopere carnea.
Modul de preparare este asemănător cu cel din rețeta oltenească.
6. Stufat de miel din Maramureș:
Ingrediente:
- 1 miel de aproximativ 3 kg;
- 1 ceapă mare;
- 2 morcovi;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 1 rădăcină de țelină;
- 2 linguri de ulei;
- 1 pahar de vin alb;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Se curăță și se taie ceapa, morcovii, pătrunjelul și țelina în bucăți mărunte. Se încălzește uleiul într-o cratiță mare și se adaugă legumele. Se amestecă bine și se mențin în cratiță până se înmoaie. Apoi, se adaugă carnea de miel porționată și peste aceasta se toarnă paharul de vin. Se lasă la încălzit timp de 5 minute, iar ulterior, întregul amestec se acoperă cu apă. La final, se pot presăra piper sau sare, după gust.
7. Stufat de miel din Dobrogea:
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de miel (piept sau cotlet);
- 1 ceapă mare;
- 3 căței de usturoi;
- 3 linguri de untură de oaie;
- 2 linguri de pastă de tomate;
- 1 linguriță de boia dulce;
- 1 linguriță de sare;
- 1/2 linguriță de piper negru;
- 1/2 linguriță de cimbru uscat;
- 1 l de apă.
Mod de preparare:
Se taie carnea de miel în bucăți potrivite și se curăță de eventualele resturi de grăsime și pielițe. Se curăță ceapa și usturoiul și se taie mărunt. Într-o oală mare se topește untura de oaie și se adaugă ceapa și usturoiul. Se călesc până devin aurii. Se adaugă bucățile de miel și se lasă să se rumenească puțin. Se adaugă pasta de tomate, boiaua dulce, sarea, piperul și cimbrul, iar peste toate ingredientele se toarnă apă în așa fel încât să fie acoperite complet. Totul se lasă la fiert timp de 30-45 de minute.
Indiferent de regiunea de proveniență sau de influențe, stufatul de miel este un preparat foarte apreciat datorită gustului deosebit. Mai mult decât atât, acest fel de mâncare nu necesită multe ingrediente, ci doar o atenție deosebită la toți pașii. Într-un final, se obține o carne moale și gustoasă, care îi va încânta chiar și pe cei mai pretențioși degustători.
Sursă foto: unsplash.com; pixabay.com; pexels.com.
Drob de miel – cum obții un preparat tradițional extrem de delicios
Drobul de miel este unul dintre cele mai populare și apreciate preparate tradiționale românești, fiind nelipsit de pe mesele de sărbătoare, cum ar fi Paștele. Acest fel de mâncare, realizat dintr-o compoziție de carne tocată de miel, organe, ouă, verdeață și diverse condimente, poate fi preparat în multe feluri diferite, astfel încât să satisfacă gusturile și preferințele culinare ale fiecărei regiuni. Una dintre cele mai populare variante rămâne însă drobul de miel fără prapure, dar și cel cu prapure, la care românii apelează în fiecare an.
În acest articol, ne vom axa pe rețeta de drob clasică și ardelenească și vom descoperi ingredientele necesare, precum și modul de preparare.
Drob de miel – de ce ingrediente ai nevoie
Pentru cei care apreciază tradițiile culinare românești, rețeta de drob de miel cu prapure este o mâncare nelipsită de pe masa de Paște. Pentru a realiza acest preparat, ai nevoie de carne de miel, organe de miel, precum ar fi ficatul, inima, plămânii sau rinichii, ouă, cât mai multă verdeață și diverse condimente, dar și prapure, bineînțeles.

Revenind la verdeață, se pot folosi diverse tipuri precum pătrunjelul și mărarul, în funcție de preferințe. Ceapa este și ea un ingredient important, oferind rețetei de drob de miel cu verdeață un gust extrem de aromat.
Pentru a condimenta preparatul, se pot folosi diverse combinații de condimente, cum ar fi sare, piper, cimbru, paprika sau chimen. Unele rețete includ și mult usturoi, însă dacă vrei să mergi pe varianta de rețetă de drob de miel tradițională, poți opta doar pentru sare și piper.
Dacă majoritatea gospodinelor obișnuiesc să folosească ulei în acest fel de mâncare, tu îl poți înlocui oricând cu untul, care oferă preparării drobului de miel o aromă și o textură cremoasă. Acesta poate fi adăugat atât în compoziția de carne, cât și în tava în care va fi copt preparatul.

Dacă despre temperatura de coacere a drobului de miel vom vorbi în capitolul următor, trebuie să știi că de pe lista de ingrediente ale drobului de miel nu trebuie să-ți lipsească carnea și organele proaspete, după cum spuneam deja, dar și prapurele, care are rolul de a înveli preparatul.

Drob de miel fără prapure – cum se prepară. Rețeta tradițională
Prepararea drobului de miel poate fi o adevărată provocare pentru cei care nu au experiență în bucătărie, dar cu atenție și răbdare, acest fel de mâncare tradițional poate fi pregătit cu succes. În continuare, îți vom dezvălui care este timpul de coacere pentru drobul de miel, dar și întregul mod de preparare.
Ingrediente necesare pentru drob de miel la cuptor:
- Carne tocată de miel (minim 1 kg)
- Organe de miel (inimă, ficat, plămâni, rinichi)
- Ouă (3-4 buc)
- Prapure de miel
- Ceapă (2-3 buc)
- Verdeață (pătrunjel, mărar)
- Usturoi
- Condimente (sare, piper)
- Unt (100 g)
Mod de preparare:
Spală și curăță bine toate ingredientele, apoi taie ceapa și verdeața mărunt.
Într-un recipient, amestecă carnea tocată de miel, organele tăiate mărunt, care au fost fierte și spălate în prealabil, ouăle și toate legumele. Condimentează cu sare, piper și usturoi după gust și amestecă până obții o compoziție omogenă.
Dacă am vorbit despre ce organe se pun la drobul de miel, acum îți vom dezvălui la ce temperatură se coace acesta. Concret, se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu cel puțin 20 de minute înainte să introduci preparatul.
Unge o tavă de copt cu unt, apoi adaugă compoziția de carne și niveleaz-o bine. Pune deasupra și prapurele, pe care trebuie să îl întinzi bine peste toată suprafața. Coace preparatul la cuptor timp de aproximativ 40 de minute, până când se rumenește la suprafață.
Așadar, nu este nimic mai simplu decât prepararea unei rețete simple de drob de miel, care va surprinde plăcut întreaga familie. În funcție de gusturile și preferințele fiecărei persoane în parte, condimentele pentru drobul de miel pot fi mai multe, neexistând limite sau bariere în acest sens.
În concluzie, drobul de miel este o mâncare tradițională românească cu o istorie bogată. Indiferent de varianta de preparare pe care o alegi, rețeta clasică de drob de miel este o mâncare delicioasă și apreciată de multe familii în timpul Sărbătorilor Pascale sau în alte ocazii speciale. Este important să alegi cu grijă ingredientele și să respecți timpul și temperatura de coacere, pentru a obține un preparat perfect și sănătos. De asemenea, poți încerca și varianta light a drobului de miel, care poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să savureze această mâncare tradițională, fără a se simți greoi, întrucât tot ce trebuie să faci este să cureți bine carnea de grăsime. Fă-ți acum lista de ingrediente pentru rețeta de drob de miel și pune preparatul pe „to do list”. Poftă bună!
Sursa foto: pinterest.com, laktotrio.ro.
- Omletă cu cașcaval – rețete și ponturi pentru un gust delicios
- Pizza de casă – Rețete simple și delicioase pentru bucuria întregii familii
- Sandvișuri: cum să creezi rețete sănătoase și copioase care să surprindă fiecare gust
- Stufatul de miel sau preparatul culinar ce îi va încânta pe toți invitații de la masă
- Drob de miel – cum obții un preparat tradițional extrem de delicios