☰
LaktotrioLaktotrio
x
  • Acasa
  • Noutati
  • Distributie
  • Magazine
  • Contact
  • Blog

25 ianuarie 2023
0
Posted by Laktotrio

Fidea cu lapte, retete rapide pentru deserturi sanatoase si gustari hranitoare  

Fideaua cu lapte ocupa topul deserturilor clasice, adorate pentru gustul unic si si simplitatea fiecarei retete. Fideaua sau taiteii cu lapte reprezinta gustarea ideala pentru orice moment al zilei sau pentru o cina satioasa, dar usoara in acelasi timp. Daca se adauga un pic de vanilie sau coaja de lamaie in reteta, atunci calatoria in timp catre vremurile copilariei este garantata.  Retetele sunt nepretentioase, asadar a venit momentul sa valorifici ingredientele de baza pe care orice gospodina le are deja in bucatarie.  

Fidea cu lapte, reteta copilariei  – Secretele bunicii pentru o compozitie cremoasa

Fideaua cu lapte aduce aminte de vacantele petrecute la bunici, dar reteta se bucura de acelasi succes in multe case chiar si in prezent. Desi magazinele se intrec in varietati de dulciuri fel si fel, totusi, nimic nu egaleaza aroma unui bol aburind cu fidea, lapte proaspat, vanilie, scortisoara sau coaja de lamaie.  

Timp total de preparare: 5-6 minute: 

  • Timp fierbere lapte: 1-2 minute; 
  • Timp fierbere ingrediente: 4 minute;  

Ingrediente: 

  • 800 ml lapte; 
  • 150 g fidea; 
  • 40 g zahar sau miere de albine; 
  • 10 g zahar vanilat sau esenta de vanilie; 
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie; 
  • 1 lingurita de coaja rasa de portocala; 
  • praf de sare; 

Cum se prepara taitetii cu lapte? 

Reteta incepe cu fierberea laptelui alaturi de praful de sare. Cauta un vas suficient de incapator, pentru ca tot acolo vor fi adaugati si taiteii. Se lasa laptele sa fiarba 1-2 minute, se adauga fideaua si se lasa la foc mic pentru alte 2 minute. Daca vrei o reteta cu sanse garantate de reusita, alege un lapte gras cu minimum 3% grasime pentru un rezultat cremos. Cat timp fierb ingredientele, incepe sa dai pe razatoare putina coaja de lamaie sau portocala cat sa-i dea aroma.

Lapte 3% grasime

                                                      detalii aici

Important! In tot acest timp trebuie sa amesteci constant pentru ca taitetii sa nu se lipseasca de fundul cratitei si laptele sa nu dea in foc. 

Cand cele 2 minute au expirat, poti incorpora si restul ingredientelor pentru inca 2 minute. Nu te opri din amestecat cu lingura pentru a te asigura ca ingredientele se intrepatrund perfect. 

Pont! Dupa ce ai oprit focul, lasa compozitia sa se ‘’odihneasca’’ 10 minute inainte sa o consumi. Pe masura ce se raceste laptele, compozitia se ingroasa si devine ideala pentru a fi servita. 

Secret de la bunica! Pentru ca preparatul sa obtina o componenta cremoasa, poti fierbe fideaua odata cu laptele la foc mic. Explicatia este urmatoarea: amidonul din paste va creste structura laptelui, proces care face ca rezultatul sa fie mai putin fluid. 

Taitei cu lapte, reteta la cuptor recomandata inclusiv persoanelor care tin dieta

Preparatele din taitei sau paste cu lapte sunt deosebit de versatile. Retetele de lapte cu fidea pot fi personalizate cu fel si fel de arome, ingrediente pe care le ai in bucatarie si pot fi de asemenea pregatite si la cuptor. Macaroanele cu lapte gatite la cuptor sunt geniale pentru micul dejun alaturi de un pahar sanatos de lapte sau pentru pachetelul de scoala al copilului. Partea excelenta este faptul ca acest preparat ramane la fel de delicios chiar daca este servit rece. 

Timp total de preparare: 35-40 minute: 

  • Durata retetei: 15 minute; 
  • Timpul de coacere: 20-25 minute; 

Care sunt ingredientele de care ai nevoie? 

  • 1 litru de lapte cu 3,7% grasime; 
  • 200 g fidea; 
  • 50 g fructe uscate; 
  • 100 g zahar; 
  • 1 plic zahar vaniliant; 
  • 15 g unt; 
  • 1 praf de sare. 

Indicatii: 

Vanilia, stafidele, zaharul si laptele cu taitei se pun la foc foarte mic pana rezulta o compozitie omogena. Unge cu unt un vas termorezistent, adauga putin zahar peste si rastoarna amestecul. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Deasupra taiteilor cu lapte presara o lingura de zahar brun (se caramelizeaza excelent) si da vasul la cuptor pentru 25 de minute, in functie de cuptor. Opresti cuptorul atunci cand laptele s-a intrepatruns cu macaroanele, iar zaharul de deasupra are un aspect caramelizat. 

Lapte de consum

       detalii aici

Se recomanda ca preparatul sa se lase la racit aproximativ 15 minute inainte de a-l savura. 

Fideaua cu lapte este extraordinara si pentru persoanele care urmeaza o dieta. O portie de 100 g de fidea cu lapte ofera aproximativ 95 de calorii.

Lapte cu fidea de casa – Cum se prepara taiteii de casa? 

Indiferent de reteta de lapte cu fidea pe care o preferi, fiecare poate fi conceputa fie din taitei de casa, fie din macaroane, paste sau fidea cumparata din magazine. 

Daca esti curios cum se face laptele cu fidea de casa, atunci incepe cu o reteta atat de simpla, incat e imposibil sa nu-ti iasa din prima. 

Mixeaza intr-un castron un ou, 100 g de faina si praf de sare pana cand amestecul devine un aluat. Poti suplimenta cantitatea de faina daca observi ca aluatul e prea moale sau lipicios. Pune deoparte aluatul pentru 30 de minute, apoi intinde-l si sectioneaza-l in 1-2 foi de 3 cm grosime. Dupa ce foitele de taitei sunt gata taiate, ruleaza-le, imparte-le in fasii subtiri pe care sa le lasi la uscat o zi sau chiar doua.  

In concluzie, ca sa stii cum se face fideaua cu lapte, ai nevoie doar de cateva minute din timpul tau liber, cateva ingrediente simple si de calitate pentru a da curs unui preparat 3 in 1 pentru mic dejun, pranz si cina. Daca te indragostesti de aceasta gustare simpla si hranitoare, atunci poti diversifica retetele de fidea cu lapte pentru experiente noi. Jongleaza cu aromele si include pentru un plus de savoare stafide, nuci, merisoare, scortisoara sau esenta de rom. 

Sursa foto: pixabay.com, laktotrio.com.

Categorii: How to, Rețete simple
Tag-uri: bucovina, delicios, laktotrio, lapte, laptenatural, natural
18 ianuarie 2023
0
Posted by Laktotrio

Branza calcica pentru bebelusi – Cum se prepara si introduce in alimentatia copiilor?

Alimentatia bebelusilor este un subiect foarte intens discutat in randul mamicilor, acestea dorindu-si sa le asigure celor mici toti nutrientii si vitaminele de care au nevoie. In acest sens, o excelenta sursa de calciu pentru bebelusi este reprezentata de branza calcica. Spre deosebire de branza clasica de vaci, aceasta are o concentratie mult mai mare de calciu, atat timp cat este preparata in mod corect.

Asadar, daca vrei sa ii oferi copilului tau mancare cu beneficii esentiale asupra organismului, citeste mai departe si descopera ce este de fapt branza calcica si cum o poti prepara chiar la tine acasa.

Branza calcica – ce este si cand poate fi introdusa in alimentatia bebelusilor?

Lapte, branza si smantana

Branza calcica este un tip de branza care poate fi preparata cu usurinta acasa si care, spre deosebire de branza clasica, este o alternativa mult mai sanatoasa. Aceasta poate fi introdusa in alimentatia bebelusilor dupa cel putin 7 luni de viata, fiind o varianta excelenta de masa sau gustare in planul de diversificare.

Branza calcica se obtine printr-un procedeu simplu, fiind necesar doar lapte si tablete de calciu. Odata preparata, aceasta are o textura foarte moale si un gust dulceag, fiind usor de introdus in alimentatia celor mici. Datorita concentratiei crescute de calciu, aceasta branza prezinta numerose beneficii asupra sanatatii copiilor, care se afla in plin proces de crestere. Printre principalele beneficii pe care le ofera se numara intarirea sistemului osos si a danturii, intarirea sistemului imunitar, precum si stimularea cresterii.

Reteta de branza calcica – de ce ingrediente ai nevoie pentru a o prepara?

Gateste branza calcica

Pe piata exista branza calcica gata preparata, care poate fi achizitionata de la diversi producatori, insa cea mai recomandata si sanatoasa varianta ramane branza calcica facuta in casa, care nu necesita multe ingrediente si nici mult timp de preparare.

Cea mai simpla reteta de branza calcica necesita doar doua ingrediente si anume:

● 500 ml de lapte;

● 4 tablete de calciu lactic.

Laptele utilizat poate fi de vaca, de capra sau chiar lapte praf și este de preferat să aibă o concentratie de grasime mai mare, 3,5% fiind o valoare potrivita. Daca alegi sa utilizezi lapte formula, trebuie sa stii ca branza obtinuta va fi putin mai greu de scurs de zer, insa este un aspect pe care il poti rezolva daca utilizezi o sita mai deasa.

Lapte 0,1% grasime

Detalii aici

Lapte de consum, Laktotrio

Detalii aici

In ceea ce priveste tabletele de calciu, ai grija de unde le achizitionezi, pentru a te asigura ca sunt exact ceea ce trebuie. In acest fel, cu siguranta vei reusi sa prepari o branza calcica sanatoasa, numai buna de hranit un bebelus aflat in crestere.

Branza calcica – preparare

Procesul de preparare al branzei calcice nu este deloc unul complicat, daca te concentrezi pe urmarea urmatorilor pasi, în urma cărora vei obține aproximativ 4 linguri de branza calcica. 

Torni intr-un vas 500 ml de lapte si il pui la fiert la foc mic. Odata ce laptele incepe sa fiarba, incepi sa adaugi cate o tableta de calciu lactic, care se va dizolva. In acel moment, laptele va incepe sa se coaguleze si trebuie lasat sa fiarba pana cand se aduna toata branza deasupra, sub forma de bulgarasi.

In cazul in care doresti sa favorizezi coagularea, poti utiliza si lamaie, insa ai in vedere ca adaugarea acesteia va schimba putin gustul final al branzei calcice.

Dupa incheierea acestui proces, poti lua oala de pe foc si sa strecori branza cu ajutorul unui tifon sau site, lasand-o sa se scurga bine de zer. Daca vrei sa grabesti acest proces, poti apasa cu o lingura pentru a favoriza scurgerea mai usoara a zerului. Odata ce branza s-a scurs bine si s-a racit, aceasta poate fi servita fara probleme celui mic, cantitatea obtinuta fiind perfecta pentru o masa sau doua gustari, in functie de cum alegi sa o servesti.

Tot acest proces de preparare dureaza maximum zece minute, insa timpul de scurgere al zerului este unul mai lung, branza calcica trebuind lasata la stors cel putin jumatate de ora. De asemenea, un aspect important de mentionat este reprezentat de faptul ca branza calcica se poate asocia si cu alte alimente in timpul unei mese, precum sunt legumele, fructele, cerealele, ouale și alte diverse produse lactate.

Prin urmare, branza calcica este un preparat simplu de obtinut si poate fi integrata cu usurinta in alimentatia bebelusilor. Avand in vedere beneficiile pe care le prezinta asupra sanatatii, acest tip de branza este o varianta ideala pentru oricare dintre mesele copilului tau. Ofera-i celui mic tot ceea ce este mai sanatos pentru a sustine dezvoltarea sa armonioasa.

Sursa foto: freepik.com, laktotrio.ro.

Categorii: Beneficii lactate, How to
Tag-uri: bebelusi, branza calcica, bucovina, delicios, laktotrio, lapte, natural
11 ianuarie 2023
0
Posted by Laktotrio

Gogoși pufoase – rețete simple și delicioase de încercat acasă

Cine nu iubește o porție de gogoși pufoase și calde? În cazul în care ți-am făcut poftă doar aducându-le în discuție, nu te grăbi să te pregătești pentru a pleca spre cea mai apropiată brutărie sau cofetărie care vinde gogoși, ci rămâi alături de noi, pentru că urmează să îți dezvăluim secretele care stau la baza rețetei de gogoși pufoase.

Dacă nu ai toate instrumentele necesare la îndemână prin bucătărie, nu îți face probleme, pentru că există și o rețetă de gogoși cu lingura, unde nu ai nevoie de sucitor sau alte forme de copt. Rețeta de gogoși ar trebui să fie una universală, astfel încât să nu mai pierdem atât de mult timp căutând-o pe internet pe cea perfectă.

Așadar, în continuarea acestui articol îți vom povesti toate detaliile despre cea mai bună rețetă de gogoși pufoase pe care o poți face rapid și ușor chiar la tine în bucătărie. Dar vrem, mai întâi, să îți oferim un sfat: pentru a te bucura de gustul celor mai bune gogoși, rețeta ar trebui să conțină doar ingrediente naturale și sănătoase. Încearcă să eviți coloranții, cremele sau alte umpluturi din comerț (în cazul în care ți-e poftă de gogoși la cuptor cu cremă, spre exemplu).

Gogoși pufoase – rețeta care îți va ieși din prima

Suntem absolut convinși de faptul că rețeta noastră de gogoși pufoase va fi preferata ta încă de la prima înghițitură. Partea bună este că îți vom spune și cum poți face cea mai bună glazură pentru gogoși doar din ingrediente naturale. Nu te gândi că vei avea nevoie de lucruri sofisticate, pentru că nu este așa. Te asigurăm de faptul că ai toate ingredientele la îndemână, în cămară sau în frigider.

Gogosi cu zahar pudra

Pentru această rețetă vei avea nevoie de șapte-opt căni de făină, patru lingurițe și jumătate de drojdie uscată, o cană și jumătate de lapte călduț, o jumătate de cană de unt la temperatura camerei, trei ouă mari (ținute la temperatura camerei), șase linguri de zahăr, o linguriță și jumătate de sare și o linguriță de nucșoară. Pentru ca gogoșile tale să fie pufoase ca un burete, îți recomandăm să faci aluatul cu ajutorul unui mixer. Cu toate acestea, poți încerca să faci rețeta de gogoși și cu lingura, doar că s-ar putea să îți fie mai greu având în vedere cât de lipicios va ieși aluatul. Pentru început, pune toate ingredientele într-un bol: laptele, ouăle, untul, zahărul, drojdia, nucșoara, puțină sare și doar două căni de făină. Amestecă totul cu ajutorul mixerului până când obții un aluat moale și foarte lipicios.

Lapte de consum Laktotrio

Detalii aici

Unt Laktotrio, 400 g

Detalii aici

Odată ajuns în acest stadiu, poți adăuga și restul de făină și apoi să amesteci în continuare cu mixerul (atenție: trebuie folosit cârligul pentru aluat). Ca rezultat, trebuie să obții tot un aluat moale și lipicios, iar dacă se prinde de marginile castronului și de fundul acestuia, să nu îți faci probleme, pentru că exact așa ar trebui să arate la final. După ce ai terminat, lasă aluatul la crescut până când observi că și-a dublat volumul (acest lucru durează o oră sau chiar o oră și jumătate, în funcție de cât de cald este locul în care îl lași să crească). Poți spune că tocmai ai învățat să faci gogoși rapide la cât de puțin durează realizarea acestui tip de aluat.

După ce a crescut suficient, trebuie să îl întinzi cu ajutorul unui sucitor. Înainte de toate, pudrează masa sau blatul din bucătărie cu făină (vei avea nevoie având în vedere cât de lipicios este aluatul) și întinde-l bine până când obții o foaie cu o grosime de 1 centimetru (sau maximum 1,5 centimetri); pudrează și aluatul pe deasupra cu făină. Apoi, dacă ai forme speciale pentru gogoși, folosește-le pentru a tăia aluatul; dacă nu, te poți ajuta și de o cană sau de un pahar. După ce ai terminat, așază toate gogoșile în tavă, dar nu înainte de a pune în ea hârtie de copt peste care să presori făină. Acoperă tava cu un prosop de bucătărie și lasă-le din nou la crescut într-un loc cald, până când își dublează volumul (la acest pas este posibil să fie nevoie să aștepți de la 30 de minute până la cel mult o oră). Urmează pasul în care trebuie să le prăjești în baie de ulei până când prind o crustă aurie pe ambele părți.

Gogosi cu ciocolata

Gata – după îndelungi așteptări, te poți bucura de gogoșile pufoase la care visai de multă vreme. Asta în cazul în care îți plac așa simple, doar pudrate cu puțin zahăr. Dar dacă vrei să îți faci toate poftele și să te răsfeți cu gogoși cu ciocolată, vanilie sau orice altă glazură, atunci mai avem puțin de muncit. Pentru a obține o glazură de ciocolată, nu trebuie decât să topești la baia de aburi ciocolata pe care o poți amesteca cu puțin lapte, astfel încât să nu fie prea groasă. Dacă vrei glazură de vanilie, amestecă trei căni de zahăr și două linguri de extract dintr-o păstaie de vanilie în trei căni de apă (opțional, poți adăuga și un praf de sare), înmoaie gogoșile pe o parte (sau pe ambele părți dacă iubești dulcele) și apoi lasă-le pe un grătar până când glazura se întărește (cel puțin 15-20 de minute).

Gogoși – trucuri pentru gogoși pufoase

Primul lucru pe care ar trebui să îl reții de la bun început este faptul că un aluat moale și lipicios este egal cu gogoși pufoase. Din acest motiv, ar trebui să respecți întocmai cantitățile precizate și să măsori foarte bine fiecare ingredient în parte, mai ales când vine vorba despre făină – nu încerca să pui mai multă, pentru că gogoșile tale vor ieși tari și crocante.

Un alt aspect de care îți recomandăm să ții cont este temperatura uleiului în care vei prăji gogoșile. Temperatura ideală pentru prăjit este undeva între 165 și 170 de grade Celsius. Pentru a ține sub control acest aspect, ar fi necesar un termometru special pentru prăjeli, astfel încât gogoșile tale să fie aurii. Dar, în cazul în care nu deții unul și nici nu dorești să îți achiziționezi acum, te sfătuim să „păzești” foarte bine gogoșile după ce le-ai pus în ulei. În mod ideal, ele ar trebui să fie gata în două sau trei minute (câte un minut sau un minut și jumătate pe fiecare parte) – totul la un foc moderat.

Gogosi

Dacă ți se pare că rezultatul nu este cel pe care îl așteptai, ai la dispoziție două variante: ori le ții mai puțin (dar atenție să nu îți iasă crude), ori reduci focul la minimum. Cel mai bine ar fi să faci un test cu prima gogoașă pentru a te convinge. Dacă vei urma aceste instrucțiuni, vei obține doar gogoși aurii. Nu le lăsa la prăjit până când se fac maro, pentru că din momentul în care își schimbă culoarea, ele formează o crustă, ceea ce înseamnă că textura gogoșilor se schimbă complet.

Ultimul secret despre care îți vom povesti este legat de supraaglomerarea vasului în care prăjești gogoșile. În cazul în care folosești un vas de dimensiuni mici sau medii, evită să îl umpli în ideea că vei termina mai repede. Prăjește câte o gogoașă odată sau pune mai multe dacă îți încap, dar asigură-te de faptul că le lași suficient spațiu pentru a se coace. În acest fel, nu se vor lipi între ele și îți va fi și mult mai ușor să le întorci de pe o parte pe cealaltă.

Gogoși cu lingura – rețeta pe care o faci în 30 de minute

Toată lumea iubește gogoșile, mai ales pe cele care se fac într-un timp foarte scurt. Ce spui de o rețetă care e gata în doar 30 de minute? Da, există așa ceva! Vorbim despre rețeta de gogoși cu lingura cu lapte, un ingredient care le ajută să fie pufoase. Nici aici nu ai nevoie decât de ingrediente de bază, pe care le ai în casă oricând. Așa că, în cazul în care îți este poftă de ceva dulce, citește în continuare articolul nostru.

Gogosi pufoase

Ca să faci acest aluat de gogoși, vei avea nevoie de o cană de făină albă (sau 150 de grame), o cană de zahăr pudră (sau 200 de grame), o linguriță de scorțișoară măcinată, o linguriță de praf de copt, o jumătate de cană de lapte bătut (sau 125 de mililitri), o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, un sfert de linguriță de nucșoară măcinată, un ou, puțină sare și ulei pentru prăjit (de preferat vegetal), iar pentru decor zahăr pudră, fulgi de cocos, scorțișoară sau orice altceva îți este pe plac.

Aceste gogoși pufoase cu lingura pot fi gata în 10 minute, mai ales dacă ai veleități de bucătar și te pricepi să faci aluatul. Aceasta este cea mai simplă rețetă de gogoși cu lapte bătut sau cu kefir (un bun înlocuitor). Iar pentru că le faci cu lingura, îți vor ieși gogoși mici pe care le poți servi în loc de mini prăjituri atunci când ai musafiri. Reține faptul că acestea sunt diferite de rețetele de gogoși cu gaură sau de gogoși moldovenești. Le poți numi mini gogoși, având în vedere dimensiunea pe care o au, dar îți vom spune că sunt cunoscute și sub denumirea de gogoși turcești.

Chefir Laktotrio

Detalii aici

Lapte batut

Detalii aici

Pentru a face aceste gogoși de casă, trebuie să parcurgi doar patru pași. Pentru început, pune într-un bol trei sferturi de cană de zahăr pudră (adică 150 de grame din totalul de 200 de grame necesar) și amestecă-l cu jumătate din cantitatea de scorțișoară – această combinație va fi folosită la final pentru a aromatiza gogoșile. La al doilea pas, trebuie să amesteci într-un alt bol făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea, nucșoara și resturile de zahăr și scorțișoară care ți-au rămas. În mijlocul bolului trebuie să faci o gaură – acela este locul în care vei pune laptele bătut și oul. Amestecă foarte bine toate aceste ingrediente cu mâna sau la mixer, în funcție de cum îți este mai ușor. Acest aluat de gogoșele nu trebuie lăsat să crească. Din acest motiv, este cea mai căutată rețetă de gogoși pufoase rapide, pentru că sunt gata într-un timp atât de scurt.

În continuare, pune într-o cratiță sau într-un ceaun uleiul și lasă-l să se încingă – este necesar să pui ulei în cratiță cam de 6 centimetri înălțime, pentru a prăji bine și uniform aceste gogoși cu lapte acru. Cratița sau ceaunul trebuie lăsată la foc mediu, iar temperatura ideală este de 170 de grade Celsius. Dacă nu poți controla acest aspect, îți vom aminti de sfatul pe care ți l-am oferit în capitolul anterior. Acum că am pregătit tot, urmează să facem gogoși turnate sau gogoși rapide și pufoase. Ia cu lingura din aluatul obținut și pune-l în uleiul încins. Și la această rețetă avem același sfat, și anume: nu pune foarte multe gogoși deodată pentru a-i permite fiecăreia în parte să se coacă în voie. Din când în când, trebuie să le mai întorci, astfel încât să se coacă uniform pe toate părțile. După ce s-au copt, scoate aceste gogoși mici și rotunde pe o farfurie pe care ai pus înainte câteva șervețele pentru a se absorbi excesul de ulei, iar apoi dă-le pe rând prin amestecul de zahăr cu scorțișoară.

Gogosi facute cu lingura

În cazul în care nu vrei să le mănânci așa simple, le poți transforma în gogoși glazurate, cu dulceață sau în mini gogoși cu ciocolată. Iar dacă îți dorești să aibă o altă formă, și nu de gogoși biluțe, poți încerca să faci gogoși ineluș, doar că va fi nevoie să le faci pe rând și să încerci să faci gaura din mijloc la foarte puțin timp după ce le-ai pus în uleiul încins ajutându-te de coada unei linguri, spre exemplu.

Rețetă de gogoși pufoase – alte idei de încercat acasă

După cum bine știi, mai există și alte rețete de gogoși la care poți apela atunci când ți-e poftă de ceva dulce. Ca ingrediente pentru gogoși, lucrurile stau aproximativ la fel. Spre exemplu, dacă vrei să faci gogoși împletite, spirală sau gogoși pufoase la cuptor, vei avea nevoie de ceva mai multă făină, până când aluatul este un pic mai ferm. Știi care este cea mai populară rețetă de gogoși la cuptor? Cea în care le umpli cu brânză de vacă. Desigur, pe acestea le poți face și în ulei încins, pe aragaz. Și aceasta este o rețetă de gogoși rapide pentru că nu îți ia foarte mult timp să le umpli cu brânză și apoi să unești colțurile. Totodată, le poți umple și cu ciocolată, dulceață sau alte creme pe care le poți face în casă.

Gogosi la cuptor

Sperăm că ți-am oferit suficiente variante de rețete de gogoși pufoase pe care să le încerci acasă pentru a-i îndulci pe cei dragi. Pe blogul nostru găsești multe alte rețete delicioase, iar în magazinul nostru online găsești produse proaspete și naturale, cum ar fi smântână lichidă pentru gătit, telemea din lapte de vacă, cașcaval, smântână ambalată sau vrac și multe altele.

Sursă foto: freepik.com.

Categorii: How to, Rețete simple
Tag-uri: bucovina, chefir, delicios, gogosi, idei, laktotrio, lapte, lapte batut, natural, unt
4 ianuarie 2023
0
Posted by Laktotrio

Pastele Carbonara – rețeta autentică italienească, extrem de cremoasă, pe care trebuie să o încerci acum

Pastele au fost și vor rămâne printre mâncărurile adorate atât de adulți, cât și de copii. Chiar dacă sunt specifice bucătăriei italienești, acestea s-au răspândit rapid și în România, unde oamenii experimentați sau nu, încearcă să reproducă cele mai delicioase și originale rețete. Totuși, în topul pastelor preferate de foarte mulți oameni se regăsesc pastele Carbonara. Acest lucru se datorează șunculiței pe care o conțin, sosului de Carbonara, care este extrem de fin și te face întotdeauna să-ți dorești a doua porție, dar și condimentelor specifice care completează perfect aromele. Pastele Carbonara cu smântână sunt ușor de preparat de oricine, iar partea cea mai bună este că nu ai nevoie decât de câteva ingrediente.

În continuare, vom vorbi despre rețeta pastelor Carbonara originală, dar și de modul lor de preparare. Înainte însă să vă dezvăluim rețeta de Carbonara cea mai bună, vă vom introduce și într-o scurtă istorie, pentru a vedea cum au luat naștere cele mai delicioase paste.

Pastele Carbonara – mică istorie

Pastele Carbonara cu smântână și bacon sunt de origine din Roma, Italia, obținând această denumire undeva la mijlocul secolului al XX-lea. După cum este și firesc, numele este derivat tot din limba italiană. „Carbonaro” se traduce în limba română drept „cărbunar”, semn că rețeta de paste Carbonara cu smântână a fost concepută, prima dată, ca fiind felul de mâncare al cărbunarilor italieni sau, cel puțin, asta cred unii specialiști. Ipotezele nu se opresc însă aici, iar părerile cu privire la apariția pastelor Carbonara cu smântână rămân și astăzi împărțite.

Așadar, numele de paste Carbonara cu bacon a fost atestat în anul 1950 oficial, când acestea erau considerate un simplu preparat venit din zona Romei. Un alt moment important, care a contribuit la propulsarea acestor paste în întreaga lume a fost în anul 1954, când rețeta a fost scrisă într-o carte importantă de mâncare, ce era publicată în Marea Britanie. 

Paste carbonara

Chiar dacă în ziua de astăzi sunt mai multe variante de preparare a pastelor Carbonara, de la originile ei, rețeta aceasta avea la bază spaghetele clasice și nu alt tip de pastă. Totuși, indiferent de modul de preparare sau ingredientele folosite, pastele Carbonara rămân și până astăzi unele dintre cele mai răspândite feluri de mâncare la nivel global.

Pastele Carbonara și sosul carbonara- tipuri de paste Carbonara și rețete

Există mai multe modalități de preparare a acestor tipuri de paste. Dacă sosul pastelor Carbonara rămâne relativ același, ingredientele sau modul de preparare pot să difere. Așadar, avem rețeta clasică, italienească, de paste Carbonara cu parmezan și ou, pe care o vom detalia în capitolul următor, dar putem obține și paste Carbonara cu smântână lichidă la cuptor. 

Pentru această rețetă avem nevoie de paste, ceapă, usturoi, bacon sau alte tipuri de mezeluri care sunt pe gustul tău, ciuperci, smântână lichidă pentru gătit, gălbenușuri, cașcaval și parmezan. Precum și în celelalte rețete, pentru început, punem o oală cu apă la fiert, unde vom adăuga ulterior pastele, când apa dă în clocot. Acestea se fierb în funcție de instrucțiunile care sunt scrise pe ambalaj.

Smantana pentru gatit

detalii aici

Într-o tigaie adâncă, punem în uleiul încins ceapa, usturoiul și baconul, pentru câteva minute. Când ceapa capătă o culoare aurie și se înmoaie, se adaugă ciupercile tăiate feliuțe. 

Într-un alt recipient, smântâna și gălbenușurile se amestecă și se toarnă peste pastele strecurate de apă și așezate într-un vas perfect de băgat la cuptor. Adăugăm ulterior și conținutul de ciuperci călite, radem cașcavalul și le băgăm la cuptor timp de 25 de minute, până când pastele devin rumene. 

Cascaval Laktotrio, 400 g

detalii aici

Un alt mod de preparare, în care ingredientele pastelor Carbonara rămân relativ la fel, asemenea celor de mai sus, este cel care conține și vin alb, ingredient mai rar întâlnit în această rețetă. Așadar, vorbim despre spaghete Carbonara cu smântână, bacon, ciuperci, parmezan, gălbenușuri, vin alb sec, pătrunjel tocat, sare și piper. 

Chiar dacă aceasta nu este rețeta originală de paste Carbonara, gustul te va lua cu siguranță prin surprindere. Așadar, începe prin a tăia ciupercile fâșii, ca și în cazul de mai sus, dar și baconul, pe care îl pui la călit într-o tigaie încinsă bine. Când baconul este suficient de rumenit, se adaugă peste el vinul alb și se mai lasă pe foc, până când se evaporă lichidul. După aceea, adaugă ciupercile și pune pastele la fiert. Între timp, într-un bol separat, se pregătesc gălbenușurile cu smântâna și parmezanul. Această compoziție trebuie omogenizată bine și asezonată cu sare și piper, după gust. Când pastele sunt fierte, se adaugă compoziția peste ele și se presară puțin pătrunjel proaspăt tocat.

Nu în ultimul rând, vă vom oferi o altă idee de spaghete Carbonara cu smântână, dar care conține mai puține ingrediente ca cele de mai sus. Concret, este vorba despre rețeta de spaghete Carbonara cu smântână, bacon, ouă, sare și piper. Modul de preparare coincide cu cele dezvăluite deja mai sus, însă întreaga operațiune va fi gata mult mai rapid, pentru că avem doar câteva ingrediente de pregătit.

Așadar, dacă ești în căutarea altor moduri de preparare al pastelor Carbonara, nu uita să încerci pastele Carbonara la cuptor, pastele cu ciuperci, luând drept exemplu ingredientele pastelor Carbonara, dar și modurile de preparare exemplificate mai sus. 

Pastele Carbonara cu smântână – ingredientele de bază și rețeta originală

Chiar dacă există mai mult de o rețetă de paste Carbonara cu smântănă și ou, rețeta originală este doar una, astfel încât trebuie să respecți cu exactitate ingredientele, dacă vrei să savurezi o porție de paste cum doar în Roma mai găsești. Chiar dacă și în anumite zone din Italia aceste paste pot să difere, gustul va fi, predominant, același. Un lucru este cert: există extrem de puține restaurante care servesc rețeta de penne Carbonara, și nu spaghete, cum se făcea încă de pe timpuri. 

În primul rând, în bucătăriile italienești, pastele Carbonara fără smântână sunt cele mai des preparate. Rețeta de sos Carbonara se obține astfel din alte ingrediente, precum este parmezanul și ouăle. Tot în rețeta de paste Carbonara italienești se folosește doar parmezanul sau pecorino, ca tip de brânză, nu cum mai găsim, spre exemplu, în alte rețete din bucătăriile românești. Rețeta este foarte ușor de preparat și, chiar dacă pastele Carbonara cu smântână de gătit sunt extrem de delicioase, trebuie să-i oferi o șansă și rețetei originale, dacă nu ai făcut-o până acum.

Așadar, ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: paste (spaghete), guanciale (tipul de șuncă specific italienesc, folosit pentru pastele Carbonara), parmezan sau pecorino, sare și piper, ulei de măsline, două ouă întregi și un gălbenuș. 

Penne delicioase

Pentru cei care nu pot consuma acest tip de șuncă, pot încerca să pregătească paste Carbonara cu pui, care vor fi, de asemenea, foarte delicioase. Totuși, dacă îți dorești să obții paste Carbonara ca la restaurant, atunci trebuie să respecți întocmai ingredientele de mai sus. Rețeta de Carbonara originală este păstrată în destul de puține restaurante românești, în zilele noastre, întrucât bucătarii au descoperit faptul că alternativele pot fi la fel de delicioase, dar cu un buget puțin mai restrâns. Există și rețete de paste Carbonara fără ou, dacă nu ești adeptul acestora, sosul fiind ușor obținute cu puțină smântână lichidă sau lapte și brânză, după plac.

Pastele Carbonara – rețetă și mod de preparare

Primul pas pe care trebuie să-l respectăm, dacă vrem să obținem pastele perfecte, este să le fierbem exact după cum scrie pe cutia lor, nici mai mult, nici mai puțin. Apa trebuie să conțină puțină sare, iar spaghetele vor fi adăugate doar în momentul în care aceasta fierbe. În timpul în care acestea se prepară, începem să ne ocupăm de pregătirea celorlalte ingrediente. Așadar, în prepararea pastelor Carbonara cu ou italienești vom începe cu felierea guancialelui, care se confundă adesea cu un tip de șuncă afumată. Concret, aceasta reprezintă falca porcului, care conține atât carne, cât și grăsime, iar cu condimentele specifice devine perfectă pentru pregătirea pastelor Carbonara. Acest tip de șuncă italienească nu este afumată, ci se obține printr-un proces de uscare. Puteți realiza și rețeta de paste Carbonara cu smântână și guanciale. 

Spaghete

Revenind la modul de preparare, șunca se taie în cubulețe mai mari, spre medii, și se adaugă într-o tigaie, pentru a se rumeni. Cubulețele se vor prăji în puțin ulei de măsline. 

În acest timp, spargem toate cele trei ouă într-un alt bol și le omogenizăm bine. Peste acestea, se adaugă parmezanul ras, dar și piperul. Sarea lipsește de aici, pentru că șunca italienească este destul de condimentată. Se poate adăuga ulterior, dacă mai este nevoie. 

Când spaghetele sunt gata, se adaugă în tigaia în care am prăjit șunca și se amestecă uniform, după care se oprește focul. După aceea, adăugăm sosul de ouă pe care l-am obținut mai sus, dar punem și aproximativ o cană din apa în care am fiert pastele. Se amestecă din nou foarte bine și pastele sunt gata de servit!

Dacă îți plac foarte mult legumele, poți încerca să faci paste Carbonara cu ciuperci sau să încerci chiar rețeta de penne Carbonara, însă să respecți ingredientele și modul de preparare de mai sus. Pentru vegetarieni există și posibilitatea de preparare a pastelor Carbonara fără carne, întrucât sosul în sine este extrem de delicios. 

Pastele Carbonara – cele mai întâlnite greșeli care se fac, în prepararea lor

Deși este o rețetă extrem de simplu de realizat, pastele Carbonara cu șuncă au adesea un alt gust, în funcție de restaurantul în care le mâncăm. Chiar dacă smântâna pentru paste Carbonara oferă un gust aparte și te face să vrei să mănânci mai mult, rețeta originală spune că nu avem nevoie de ea pentru sos, iar ouăle și parmezanul sunt suficiente. 

Mai mult, pastele Carbonara simple, italienești, conțin spaghete și nu alte tipuri de paste, așa cum întâlnim în diferite locații din România. Adesea, în unele meniuri, se întâlnesc și Carbonara fără ou, ceea ce te îndepărtează foarte mult de la rețeta de bază. 

De asemenea, Carbonara cu ciuperci reprezintă un adevărat deliciu, dar în rețeta tradițională legumele lipsesc. Așadar, dacă îți dorești să mănânci o porție de paste „ca la ele acasă”, va trebui să renunți și tu la ciuperci.

O altă greșeală frecventă, pe care am subliniat-o deja mai sus, este timpul de fierbere al pastelor. Acestea trebuie pregătite exact după cum scrie pe ambalajul lor, și nu trebuie să fie ținute prea mult pe foc. În bucătăriile din Roma, nu vom întâlni nici paste Carbonara cu lapte sau paste Carbonara cu smântână și piept de pui. Singurul tip de șuncă permis acolo este, așadar, guanciale, care are proporțiile, consistența și aromele exacte, pentru a obține un preparat excelent. Primul pas pentru a te apropia de rețeta originală este, deci, să faci paste Carbonara fără bacon și să cumperi șuncă tradițională.

Nu uita faptul că o altă mare greșeală întâlnită adesea în prepararea acestor paste este și brânza utilizată. Brânza pentru pastele Carbonara trenuie să fie doar de două feluri, adică parmezan sau pecorino. Doar în acest fel vei obține paste Carbonara ca în Italia. 

Spaghete carbonara

Acum, cel mai probabil știi ce înseamnă Carbonara autentice și vei vrea de îndată să le încerci și tu. Chiar dacă pastele Carbonara cu piept de pui și ciuperci sau pastele Carbonara cu ton pot fi și ele delicioase, acestea rămân, în continuare doar o reinterpretare de la rețeta de bază, care este compusă doar din câteva ingrediente simple, pe care trebuie să le respecți foarte bine, dacă vrei să obții gustul autentic.

Pastele Carbonara cu smântână și ciuperci sau pastele Carbonara cu mozzarela rămân și ele, totuși, niște preparate de luat în calcul, atunci când vrem să savurăm ceva de-a dreptul delicios. Cei care nu sunt adepții tipului de șuncă originală pot opta oricând pentru Carbonara cu pui. Nu în ultimul rând, nu uita faptul că pastele Carbonara fără parmezan deasupra sunt la fel de delicioase, în cazul în care ai rămas fără acest ingredient în casă și nu ai timp să mergi la cumpărături.  

De-a lungul timpului, au mai circulat și diverse rețete de paste Carbonara cu carne tocată sau de macaroane Carbonara cu smântână, însă acestea s-au îndepărtat destul de mult de la ideea originală, astfel încât trebuie să fie diferențiate prin diferite denumiri. 

Acum, sigur că ți s-a făcut poftă, așa că tot ce îți rămâne de făcut este să cumperi toate ingredientele de care ai nevoie și să prepari cea mai bună porție de paste Carbonara cu usturoi și cu parmezan, bineînțeles. Dacă nu găsești șunca tradițională italienească, poți încerca să prepari paste Carbonara cu kaizer, iar rețeța va rămâne aceeași. Poftă bună!

Sursa foto: pexels.com, laktotrio.ro, unsplash.com

Categorii: How to, Rețete simple
Tag-uri: bucovina, carbonara, cascaval, laktotrio, lapte, paste, retete cu smantana de gatit, simplu, smantana
Prajitura ornata cu scortisoara
28 decembrie 2022
0
Posted by Laktotrio

Prajituri de revelion – Retete perfecte pentru petrecerea de Anul Nou!

Revelionul este un eveniment important, cu ocazia caruia se organizeaza mese festive, adunari de familie si intalniri cu prietenii. Daca ti-ai asumat rolul de gazda sau daca, pur si simplu, vrei sa mergi in vizita si sa aduci o prajitura delicioasa, cu siguranta esti in cautarea unor retete perfecte, ideale pentru seara de revelion. Asadar, cerceteaza cu atentie cateva retete populare, pe care le vei putea pune in practica simplu si rapid, fara prea mult efort, dand nastere la arome imbietoare si deserturi deosebite. 

Tort pentru revelion – Sachertorte (Tortul Sacher)

Sachertorte sau tortul Sacher este un tort de ciocolata de origine austriaca, ce a fost inventat de catre Franz Sacher, in anul 1832, in Viena. Este unul dintre cele mai cunoscute deserturi vieneze si este considerat a fi un tort perfect pentru orice ocazie. Este alcatuit din ciocolata si gem sau dulceata de caise si poate fi decorat cu frisca sau cu alte ornamente delicioase.

Pentru realizarea blatului vei avea nevoie de:

  • 150 de grame de ciocolata amaruie (sau cu lapte, daca o preferi mai mult pe aceasta);
  • 110 grame de zahar pudra;
  • 130 de grame de unt;
  • 1 plin de zahar vanilat;
  • 110 grame de zahar tos;
  • 6 oua;
  • 125 grame de faina;
  • 300 grame de dulceata de caise.

Mod de preparare:

In primul rand, pentru a te asigura ca totul decurge in mod optim, este necesar sa incalzesti cuptorul la o temperatura de 170 de grade Celsius, la un foc potrivit. Ciocolata va trebui topita – poti folosi tehnica bain-marie sau cuptorul cu microunde. Apoi, trebuie sa separi albusurile de galbenusuri, iar albusurile trebuie sa fie batute cu mixerul, pentru a crea o spuma uniforma. Aceasta trebuie mixata impreuna cu untul, vanilia si zaharul pudra si, apoi, trebuie batuta impreuna cu zaharul tos. Galbenusurile trebuie amestecate cu ciocolata calda si, apoi, peste acest amestec, va trebui adaugata o treime din spuma albusurilor, folosind o spatura. Apoi,se adaug faina (care trebuie cernuta in prealabil), se amesteca usor, treptat, adaugandu-se si restul spumei de albusuri. Toata compozitia trebuie pusa intr-o forma care sa aiba diametrul de aproximativ 26 cm si trebuie lasata la copt pentru aproximativ 40 de minute.

Blatul trebuie lasat sa se raceasca, iar apoi se taie in doua jumatati. Incalzeste dulceata de caise si cu jumatate din ea unge primul blat. Adauga al doilea blat deasupra si unge-l cu restul de dulceata. Ciocolata trebuie topita si turnata peste tort, incepand dinspre mijloc spre margini, cu ajutorul unei spatule. Dupa ce ai incheiat acest procedeu, tortul trebuie pus la frigider pentru aproximativ 15 minute. Daca doresti, poti sa-l glazurezi cu ajutorul unui sos de ciocolata.

Prajituri pentru revelion – Prajitura cu lamaie si prajitura cu ciocolata si portocale

Lamaile, portocalele si ciocolata reprezinta arome iubite si apreciate, care sunt folosite deseori atunci cand vine vorba despre sarbatori in familie sau evenimente petrecute impreuna cu cei dragi. Prin urmare, iata doua retete pe care le poti incerca pe cont propriu si care, in mod cert, te vor ajuta sa creezi un desert cu adevarat special si gustos: descopera prajitura cu lamaie si prajitura cu ciocolata si portocale! 

Prajitura cu lamaie

Prajitura cu lamaie este unul dintre cele mai populare deserturi, datorita aromei speciale pe care o are. Este o reteta perfecta pentru masa de revelion, deoarece este usoara, delicioasa si va fi, cu siguranta, pe placul tuturor. Iata cum o poti prepara:

Pentru realizarea blatului, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 5 oua;
  • 2 linguri de ulei;
  • 135 grame de faina;
  • 110 grame de zahar;
  • 2 lingura de zeama de lamaie;
  • 2 linguri de apa rece;
  • Coaja rasa de la 2 lamai;
  • 1 lingurita de sare;
  • 1/2 lingurita de praf de copt;
  • 1 lingura esenta/extract de vanilie.

Avand in vedere ca blatul trebuie sa fie insiropat pentru a avea un gust deosebit, pentru prepararea siropului, vei avea nevoie de:

  • 1 lingura de zeama de lamaie;
  • 150 mililitri de apa;
  • 50 de grame de zahar;
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie;

De asemenea, pentru crema trebuie sa folosesti urmatoarele ingrediente:

  • 100 mililitri de lapte;
  • 200 de grame de unt grad;
  • 100 de grame de zahar;
  • 1 ou;
  • 1 lingura de zeama de lamaie;
  • Coaja rasa de la o lamaie intreaga;
  • 1 lingurita extract de vanilie.

Pentru un aspect final aparte, o poti decora cu ciocolata alba sau frunze proaspete de menta.

Asadar, trebuie sa ai mare grija la ingrediente, daca vrei sa iasa prajitura pe care ti-o doresti. Este recomandat sa folosesti produse de calitate, mai ales atunci cand vine vorba despre unt sau lapte. Acestea reprezinta elemente importante, care nu trebuie ignorate, deoarece influenteaza, in mod direct, textura si finetea prajiturii. Poti alege produse bune de la producatori locali, mai ales daca vrei sa incurajezi micile afaceri autohtone. 

Unt

Detalii aici

Prepararea propriu-zisa nu este dificila daca urmezi pasii urmatori:

Mod de preparare

In primul rand, trebuie sa separi albusurile de galbenusuri si, apoi, sa bati albusurile adaugand lingurita de sare, apoi zaharul, pana se dizolva complet. Astfel, vei realiza spuma si vei putea sa-ti indrepti atentia catre galbenusuri. Peste ele vei adauga uleiul, zeama de lamaie, praful de copt, extractul de vanilie si coaja rasa. Dupa ce ai rezolvat aceste etape, trebuie sa amesteci usor galbenusurile impreuna cu albusurile facute spuma, adaugand faina. 

Cand compozitia este gata, poti pune totul intr-o tava de copt (preferabil sa aiba dimensiunea de 20 x 30), pe care o ungi cu ulei, in prealabil, si o tapetezi cu hartie de copt. Cuptorul nu trebuie dat tare, dar nici prea incet – cel mai bine este sa optezi pentru un foc mediu, pentru a coace prajitura in aproximativ 20 de minute (pentru a verifica starea de coacere, poti face testul cu scobitoarea, cu scopul de a-ti da seama daca prajitura s-a copt in profunzime). Dupa ce termin procesul de copt, o poti lasa la racit si o poti taia in doua foi. 

Cat timp se raceste blatul, poti incepe sa pregatesti siropul, amestecand coaja rasa, zaharul, zeama de lamaie si apa. Este bine sa lasi amestecul sa stea 10 minute, iar apoi el trebuie strecurat si pus la rece.

Pentru a prepara crema, trebuie sa mixezi oul, laptele si zaharul, punand amestecul, apoi, intr-o mica cratita asezata la foc mic. Crema se va ingrosa treptat si, de aceea, este important sa amesteci in continuu pana dobandeste consistenta optima. Dupa ce crema este gata, o poti lua de pe foc si o poti lasa sa se raceasca, pentru aproximativ 2-3 minute, iar, apoi, poti adauga coaja de lamaie. Toata compozitia trebuie trecuta prin strecuratoare dupa ce observi ca s-a racit complet si trebuie mixata cu zeama de lamaie, extract de vanilie si unt la temperatura camerei (care trebuie, de asemenea, mixate inainte).

In continuare, vei asambla toate partile prajiturii. Pe o tava dreptunghiulara vei aseza prima foaie de blat, pe care o vei stropi cu sirop si peste care vei aseza prima parte din crema, in mod uniform. Acest pas se va repeta inca o data, adaugand inca o foate de blat si a doua parte din crema. Prajitura se introduce la congelator pentru 30 de minute, iar apoi se orneaza dupa plac. Poti topi ciocolata alba si o poti turna peste sau poti decora prajitura cu frunze proaspete de menta. Prajitura trebuie pastrata la rece.

Prajitura cu ciocolata si portocale

Ciocolata si portocalele sunt doua lucruri care, puse laolalta, creeaza un parfum specific sarbatorilor de iarna. Asadar, daca esti in cautarea unei retete pe care sa o incerci de revelion, prajitura cu ciocolata si portocala este o alegere excelenta! Iata pe ce reteta te poti baza daca trebuie sa pregatesti o astfel de prajitura pentru mai multi invitati (aproximativ 20 de bucati):

Pentru realizarea blatului vei avea nevoie de:

  • 6 oua;
  • 140 de grame de faina;
  • 2 grame de praf de copt;
  • 120 de grame de zahar;
  • 5 grame de zahar vanilat.

Pentru crema, sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • 150 de mililitri de smantana pentru frisca;
  • 150 de grame de ciocolata (cu minim 50% cacao);
  • Coaja confiata de portocala;
  • 1/2 lingurita de extract de vanilie.

Glazura este un element important in orice prajitura. Asadar, pentru a avea o glazura deosebita, iti vor trebui:

  • 2 galbenusuri;
  • 30 de grame de amidon;
  • 10 grame de gelatina;
  • Coaja razuita de la o portocala;
  • Suc stors din 3 portocale;
  • 100 de grame de unt (cel putin 80% grasime);
  • 1 lingurita de extract de vanilie;
  • 180 de grame de zahar.

Pentru decor poti folosi 100 de grame de ciocolata si 10 mililitri de ulei. 

Mod de preparare:

Pentru a pregati blatul trebuie sa separi albusurile de galbenusuri si, apoi, sa bat albusurile impreuna cu sarea, pana se creeaza spuma. Faina trebuie cernuta si amestecata cu praf de copt, iar galbenusurile se mixeaza, impreuna cu zaharul vanilat si cu zaharul normal timp de 1 minut. Spuma de albusuri se adauga peste galbenusuri si se amesteca usor. Se adauga faina si se amesteca in continuare, pana ce compozitia se omogenizeaza. Compozitia finala trebuie asezata intr-o tava (tava trebuie tapetata cu hartie de copt), intinsa intr-un strat uniform. Apoi, prajitura se coace intr-un cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este de aproximativ 15 minute, pana ce suprafata prajiturii capata o nuanta usor aurie.

Pentru a prepara crema, trebuie sa pui intr-o cratica mica smantana si ciocolata maruntita. Se pune la foc potrivit si se amesteca pana ajunge la punctul de fierbere, dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit pentru aproximativ 2-3 minute. Apoi se adauga extractul de vanilie si coaja de portocala maruntita si se amesteca. 

Dupa ce s-a racit blatul, trebuie taiat in doua foi egale. Se aseaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt, iar apoi se toarna crema si se intinde uniform pe suprafata foii. A doua foaie se adauga deasupra si se preseaza usor. Pandispanul trebuie introdus la rece, pentru a se putea prepara, intre timp, glazura de portocale.

Glazura de portocala este un detaliu esential, deoarece este cea care desavarseste aroma pandispanului. Asadar, pentru a o prepara, trebuie sa asezi intr-un bol sucul de portocala, coaja razuita, galbenusurile, zaharul si untul taiat cubulete. Gelatina trebuie pusa, mai intai, in 30 de mililitri de apa rece. Bolul trebuie pus la bain-marie si compozita trebuie amestecata constant, pana se ingroasa. Apoi, aceasta trebuie trecuta prin sita si amestecata cu amidonul, dupa ce acesta a fost dizolvat in 30 de mililitri de apa rece. Dupa acest pas, compozitia trebuie pus la fiert, la foc mic. Nu uita ca trebuie sa amesteci in continuu pana cand da in clocot prima oara. Dupa primul clocot, mai trebuie lasata pe foc doar 10 secunde, iar apoi trebuie lasata la racit aproximativ un minut. Se adauga gelatina si extractul de vanilie si se amesteca. Toata aceasta compozitie trebuie turnata peste pandispan, intr-un strat egal si uniform.

Daca vrei sa o decorezi intr-un mod special, poti amesteca putina ciocolata impreuna cu ulei, incalzite la bain-marie, pana se obtine o compozitie omogena ce se va turna peste pandispan. Pandispanul se tine la frigider pentru cel putin 1 ora si apoi se poate taia in bucati egale, pentru a putea fi servit.

Masa ornata festiv de sarbatori

In concluzie, in cazul in care vrei sa pregatesti un tort sau diverse prajituri pentru revelion, trebuie doar sa consulti cu atentie reteta aleasa, pentru a te asigura ca faci toti pasii necesari. Insa, chiar daca urmezi toate etapele, nu uita ca orice fel de mancare sau desert vor avea un gust desavarsit doar daca pui suflet! Asadar, pregateste totul cu bucurie si selecteaza retete care sa-ti placa din toate punctele de vedere! Astfel, reusind sa pregatesti dulciuri nu din obligatie, ci din bucurie, vei include acest sentiment special si in gustul desertului respectiv, iar cei dragi vor aprecia si mai mult gestul tau deosebit! Sarbatoreste Noul An preparand un desert savuros!

Sursa foto: pixabay.com.

Categorii: How to, Rețete simple
Tag-uri: bucovina, ciocolata, craciun, delicios, laktotrio, lamaie, lapte, natural, portocale, prajitura, revelion, tort, unt
  • Anterior
  • 1
  • 2
  • •••
  • 13
  • Urmator
Articole recente
  • Fidea cu lapte, retete rapide pentru deserturi sanatoase si gustari hranitoare  
  • Branza calcica pentru bebelusi – Cum se prepara si introduce in alimentatia copiilor?
  • Gogoși pufoase – rețete simple și delicioase de încercat acasă
  • Pastele Carbonara – rețeta autentică italienească, extrem de cremoasă, pe care trebuie să o încerci acum
  • Prajituri de revelion – Retete perfecte pentru petrecerea de Anul Nou!
Informatii
  • Livrarea Comenzii
  • Termeni si conditii
  • Cum cumpar
  • ANPC
Servicii clienti
  • Drept de retur
  • Asistenta gratuita
  • Plata cu cardul
Compania
  • Despre noi
  • Distributie
  • Contacteaza-ne
  • Magazine
Contact

+4 0230 573 556

comenzi@laktotrio.ro

Principala nr.338 Loc.Horodniceni

© Copyright 2021. LAKTOTRIO Toate drepturile rezervate