Branzeturile – cele mai sanatoase produse de acest fel si cum le poti include in dieta ta zilnica

Laptele si produsele din acesta reprezinta o parte semnificativa a unei diete sanatoase. Acestea contin numeroase substante nutritive pentru organism, care nu se gasesc la fel de mult in alte tipuri de alimente. 

Branzeturile sunt modalitatea ideala de a include cat mai multe produse pe baza de lapte in dieta ta. Acestea sunt versatile si usor de integrat in nenumarate retete, de aceea ca poti sa variezi preparatele, astfel incat sa fie cat mai gustoase pentru intreaga familie. In functie de procesul de realizare, exista branzeturi fermentate si nefermentate. Fiecare dintre acestea se remarca printr-o textura si proprietati diferite.

Mai jos, poti afla mai multe despre tipurile de branzeturi care exista si despre beneficiile acestora pentru sanatate.

Branzeturi fermentate – de ce ar trebui sa incluzi cat mai multe astfel de alimente in mesele zilnice

Branzeturile fermentate se gasesc in dieta oamenilor din toata lumea.  Procesul de obtinere a acestora presupune ca alimentele pot fi tinute o vreme indelungata la temperatura camerei, fara sa se strice. Acest avantaj era folositor mai ales inainte de inventarea frigiderelor. 

Procesul de fermentare presupune adaugarea in branza a mai multor tipuri de bacterii care consuma lactoza. Astfel, se obtin mai multe tipuri de branzeturi, moi sau tari. Fata de branzeturile maturate sau fermentate, cele nefermentate sunt obtinute prin fierberea laptelui, adaugarea unui acid si separarea spumei, de aceea se strica mai repede. 

Un scurt istoric al fermentarii branzeturilor

In vechime, fermentarea laptelui avea loc in pesteri, pentru ca acolo era un loc umed, racoros si ferit de soare, care putea sa dauneze calitatii alimentelor obtinute. In unele zone ale lumii, branzeturile fermentate sunt inca obtinute in astfel de locuri, dar in ziua de azi exista cladiri special destinate acestei activitati. 

Microorganismele adaugate in compozitie trebuie sa fie tinute departe de razele solare, care le impiedica sa se inmulteasca. Bacteriile sunt speciale pentru acest tip de aliment, de aceea nu exista riscuri in ceea ce priveste sanatatea. Daca exista anumite bacterii care nu sunt benefice pentru consum, ele sunt indepartate inainte de fermentatie prin pasteurizare.

Care sunt tipurile de branzeturi fermentate?

Produsele obtinute prin procesul de mai sus variaza in functie de tara si zona. Printre tipurile de branza fermentata, se numara:

  • cascaval;
  • Roquefort;
  • Emmentaler;
  • parmezan;
  • Cheddar;
  • Chester;
  • cas maturat;
  • telemea maturata;
  • branza de burduf.
cas proaspat_branza proaspata

Detalii aici

branza proaspata

Detalii aici

Branza de burduf, o specialitate romaneasca

In functie de culturile lactice alese si de conditiile in care a avut loc fermentarea, branzeturile difera la gust si au o textura aparte. Printre tipurile de branza romaneasca fermentata se remarca branza de burduf, care este foarte apreciata ca specialitate culinara.

Aceasta se deosebeste de alte produse lactate prin faptul ca se obtine din lapte de oaie. Are o textura pastoasa si este destul de compacta. Deasupra, are o pojghita naturala de origine animala. Gasesti aceasta varietate la Laktotrio, printre singurii procesatori de lapte de oaie din tara, care folosesc 10% lapte din ferma proprie, iar restul de la producatorii locali. 

Modalitate de preparare traditionala

Procesul de preparare, elaborat in vechime de ciobanii romani din muntii Romaniei, este extrem de complex. Este nevoie de atentie pentru fiecare detaliu, astfel incat sa se obtina un produs de cea mai buna calitate. 

Se foloseste laptele obtinut din doua sau trei etape de muls. Acesta se strecoara, dupa care este turnat intr-un vas de lemn de brad. Urmeaza incalzirea, adaugarea cheagului. Dupa ce laptele se prinde, branza se separa de zer, cu ajutorul unei site sau al unei panze de tifon. Branza este apoi stoarsa prin folosirea unei prese. Este important sa nu ramana deloc zer, altfel acesta va da un gust acid branzei, daca se altereaza.

Dupa ce se scurge zerul, compozitia rezultata se pune in cutii de lemn speciale pentru a permite ventilatia, in camere intunecoase. Se lasa la fermentat intre una si doua saptamani, in functie de temperatura. Branza obtinuta se taie felii, se zdrobeste sau se da prin masina de tocat carne. Se adauga sare si se framanta bine, dupa care se inchide intr-un burduf cusut. 

Beneficii pentru sanatate ale consumului de branza de burduf

Ca alte exemple de branzeturi fermentate din tara noastra, precum casul sau telemeaua fermentata, aceasta varietate contine mult calciu. In 100g de branza, exista 720mg de calciu. De aceea, are beneficii mai ales pentru persoanele care au nevoie de cat mai mult din aceasta substanta, pentru mentinerea unui sistem osos sanatos, precum femeile la menopauza sau cele care sufera de osteoporoza, batranii si adolescentii. 

Pentru ca este obtinuta prin fermentatie, acest tip de branza traditionala romaneasca aduce beneficii si pentru sanatatea sistemului digestiv. Alimentele fermentate sunt importante pentru prevenirea bolilor gastrointestinale. Branza de burduf are efecte pozitive de ameliorare a simptomelor, in cazul persoanelor care sufera de sindromul intestinului iritabil sau constipatie, de exemplu. 

branza de burduf

Detalii aici

Branzeturi proaspete, pentru mese usoare

Branza proaspata se caracterizeaza prin faptul ca nu e nevoie de un proces de maturare pentru a fi gata de consumat. Este foarte versatila si poate fi folosita intr-o multime de retete – in sandvisuri, in prajituri, cu fructe sau in preparate calde. Tipurile de branza nefermentata variaza in functie de zona geografica, pentru ca in fiecare tara s-au descoperit, de-a lungul timpului, noi modalitati de a folosi laptele.

De obicei, branzeturile proaspete sunt facute din lapte de vaca si au diferite proportii de grasime. Acestea sunt realizate prin acrirea si imbogatirea cu bacterii selectionate a laptelui. In comparatie cu alte varietati de branza, cea proaspata are cel mai mare continut de apa din masa totala fara grasime (in jur de 73%). Acest lucru face sa aiba gust si miros placut, dar si sa tina mai putin decat varietatile fermentate. 

Cateva exemple de branzeturi nefermentate sunt:

  • branza feta;
  • mascarpone;
  • burrata;
  • crema de branza;
  • mozarella.

La noi in tara, este foarte apreciat casul dulce. Spre deosebire de branzeturile maturate romanesti, acesta este mai usor de facut si poate fi consumat mai repede. Se realizeaza cu un cheag lasat sa actioneze cateva ore, dupa care mai e nevoie ca amestecul obtinut sa fie lasat la scurs in jur de sase ore.

Mod de preparare a casului dulce

Se pun la fiert 10 litri de lapte crud, la foc mic. Acesta nu trebuie lasat pana fierbe, ci doar pana atinge o temperatura de 30 grade Celsius. Dupa ce il iei de pe foc, trebuie sa adaugi cheagul, care se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se lasa apoi o ora, dupa care compozitia obtinuta se strecoara intr-o oala pe care s-a asezat o panza de tifon in prealabil. Aceasta se strange la capete, pentru scurgerea zerului. Trebuie eliminat cat mai mult din acesta. 

La final, lasa laptele in tifon timp de 4-6 ore, deasupra unei oale ca sa se scurga bine lichidul ramas. Daca preferi casul mai moale, e gata si poti sa-l pui in frigider dupa aceasta perioada. Pentru branza mai tare, mai trebuie lasat la scurs pana se obtine consistenta dorita.

branza naturala, branza proaspata

Detalii aici

Beneficii ale consumului de branzeturi

Branzeturile au, ca orice aliment, beneficii si contraindicatii. Daca sunt consumate in cantitati potrivite, acestea aduc o multime de beneficii pentru sanatate. 

Branza ajuta la mentinerea sanatatii inimii

Acest aliment este bogat in acizi grasi Omega-3, esentiali pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Acesti nutrienti nu sunt produsi in corp, de aceea trebuie obtinuti in mod corespunzator din alimentatie. Sunt cele mai indicate branzeturile obtinute din lapte de la animale hranite cat mai natural. Concentratia de microelemente este mai ridicata in acest caz.

Branzeturile sunt o sursa de energie

Branzeturile contin mai multe tipuri de vitamine. De aceea, iti dau energie pentru a face tot ce iti propui. Vitamina A sustine metabolismul, procesul de crestere al copiilor si vederea. De asemenea, in aceste alimente se gaseste si vitamina B2, importanta pentru metabolismul glucozei sau al grasimilor. 

Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos

Branza contine o cantitate mare de calciu, microelement esential pentru sanatatea oaselor. Acesta este asimilat mai bine cand provine din acest tip de aliment, decat din lapte.

O sursa bogata de proteine

Proteinele, compuse din diferiti aminoacizi, sunt esentiale pentru regenerarea corespunzatoare a celulelor si tesuturilor. Totusi, branzeturile trebuie consumate cu moderatie, pentru ca prea multe proteine ingreuneaza procesele organismului, care trebuie sa transforme cantitatea in plus in glucoza.

Contribuie la mentinerea unui nivel de relaxare optim

Numeroase studii au aratat ca branzeturile au efecte pozitive asupra starii de spirit. Unele substanțe din aceasta ajuta la relaxarea nervilor si la obținerea unui somn mai odihnitor. 

Branzeturile sunt benefice pentru sanatatea parului si a pielii

Acest tip de alimente este bogat in vitamine din complexul B, care sunt esentiale si pentru a avea un par si piele sanatoase. 

Contribuie la mentinerea tensiunii arteriale optime

Tipurile de vitamine B pe care le contine branza sunt benefice pentru mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale, in special cand se aleg varietati fara continut ridicat de sodiu.

Cum poti include mai multe branzeturi in dieta ta – idei de preparate

Branzeturile, indiferent de tipul lor, sunt foarte versatile. Acestea se preteaza pentru nenumarate retete, indiferent ca sunt dulci sau sarate. 

Branzeturi in preparate sarate

Din branzeturi, poti crea preparate pentru aperitiv interesante, care sa impresioneze invitatii. Ai la dispozitie nenumarate tipuri de branza uscata, care au un gust excelent in preparate calde. De exemplu, poti face bulete din branza de burduf, pentru o masa cu specific traditional.

Bulete cu branza de burduf

Pentru a face aceasta reteta, ai nevoie de:

  • 200 g branza de burduf;
  • 3 linguri de faina;
  • 1 ou;
  • o jumatate de lingurita praf de copt.

Amesteca ingredientele, pana obtii un aluat destul de dens. Formeaza bilute, pe care le pui la prajit in ulei incins, aproximativ trei minute pe fiecare parte. Acestea nu trebuie sa fie mari, pentru ca le creste volumul in tigaie. 

Rulada cu mai multe tipuri de branza

O alta reteta in compozitia careia intra branzeturi romanesti este si rulada. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 200 g branza dulce degresata;
  • 150 g branza de burduf;
  • 150 g telemea;
  • 100 g unt la temperatura camerei;
  • morcov si mazare fiarta;
  • 4 oua fierte;
  • o legatura de marar.

Branza telemea se da pe razatoare sau se sfarma cu furculita. Se amesteca toate cele trei branzeturi cu untul, pana se obtina o pasta, dupa care se adauga mararul tocat. Se amesteca legumele fierte in compozitie obtinuta. Intinde o folie de plastic pe masa si unge-o cu un strat gros de branza, peste care asezi ouale. Rulada se impacheteaza si se strange la capete, dupa care trebuie lasata cateva ore la frigider.

Preparate dulci cu branzeturi

Branzeturile proaspete, mai ales, sunt potrivite pentru deserturi usoare si sanatoase. Unele persoane folosesc branza proaspata fara sare in compozitia decorului pentru papanasi, precum si in alte retete care in mod normal necesita smantana. Poti, de exemplu, sa faci o placinta cu cas dulce, pentru momentele cand vrei sa tii dieta fara sa renunti la placerea de a manca ceva delicios.

Placinta cu cas dulce – mod de preparare

Pentru acest preparat, ai nevoie de:

  • 550 g de cas dulce;
  • 5 oua;
  • 200 g zahar;
  • 50 g stafide;
  • 275 g aluat foietaj;
  • 2-3 linguri de gris;
  • sare;
  • zahar vanilat si zahar brun;
  • galbenusul de la un ou;
  • 2 linguri de lapte.

Amesteci casul cu zaharul, sarea si grisul, dupa care adaugi stafidele inmuiate in prealabil. Se imbraca forma de tarta in aluat de foietaj si se toarna umplutura peste aceasta. Apoi, compozitia se acopera cu aluatul ramas si se unge cu ou. Placinta se tine la cuptorul incalzit in prealabil, timp de 45 de minute, la foc mediu.

placinte cu branza_branza proaspata

Produsele din lapte au efecte importante asupra sanatatii organismului. Acestea ajuta, de exemplu, la mentinerea sanatatii sistemului osos si cardiovascular. Branzeturile traditionale romanesti sunt potrivite pentru o alimentatie variata si sanatoasa, dar si pentru a servi mese cu specific national.

Surse foto: Laktotrio.ro; Shutterstock.com.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.