Cuprins
Macaroanele cu branza sunt un preparat indragit atat de copii, cat si de adulti. Ele reprezinta un fel de mancare hranitor si sanatos, daca sunt folosite ingrediente de calitate in compozitie. Exista o reteta clasica, simpla, pe care o cunoaste toata lumea, dar in afara acesteia ai la indemana si alternative interesante, care schimba modul obisnuit de a folosi principalele ingrediente.
In loc de macaroane pot fi folosite orice tipuri de paste ai la indemana, in combinatie cu sosuri cu branza si rosii sau multe feluri de branzeturi si lapte, pentru a obtine o textura si un gust aparte. Daca vrei si tu sa faci preparate delicioase bazate pe macaroane si branza, inspira-te din ideile de mai jos.
Cum alegi ingredientele pentru macaroane cu branza?
Ca sa faci cele mai delicioase macaroane cu branza, care sa placa intregii familii, este important sa folosesti ingrediente de calitate, care vor da cel mai bun gust si cel mai deosebit aspect preparatului tau.
Branzeturile pe care le folosesti trebuie sa fie proaspete si, de preferinta, sa provina de la producatori locali. Alege telemea cu un continut potrivit de sare. Asigura-te ca aceasta nu este extrem de sarata, pentru ca ar putea afecta rezultatul final. De asemenea, produsul lactat folosit ar trebui sa aiba o cantitate moderata de zer, pentru ca varietatile cu prea mult lichid pot afecta consistenta cremei folosite in prepararea pastelor.
In afara de clasica telemea, poti incerca, mai ales daca ai mai facut reteta de nenumarate ori inainte, sa variezi tipul de branzeturi proaspete folosit. Casul proaspat se preteaza foarte bine la aceasta reteta, deoarece are o consistenta potrivita si un gust delicios.
In afara de cas, o optiune interesanta este si urda. Aceasta iti ofera avantajul ca are cel mai redus continut de grasime, fiind perfecta daca vrei sa realizezi un fel principal sau un desert sanatos, chiar si atunci cand esti la dieta, profitand totodata de nenumaratele beneficii pe care le are pentru sanatate.
Poti alege fie lactate din lapte de vaca, fie din lapte de oaie, daca preferi mai mult aceasta varianta.
Paste cu branza – ce tipuri de preparate poti realiza in afara de macaroane cu branza?
In afara de macaroane, poti combina si alte tipuri de paste cu branzeturi. Acest lucru este util, mai ales cand vrei sa prepari si altceva, nu doar acelasi fel de mancare. Toate retetele de acest tip contin ingrediente la indemana, care pot fi procurate cu usurinta.
Iata ce alte tipuri de paste poti folosi, ca sa variezi ceea ce gatesti, pentru mesele de zi cu zi sau pentru mesele festive:
- spaghetti;
- fusilli;
- farfalle;
- penne;
- conchiglie;
- tagliatelle
In ceea ce priveste retetele pe care le poti prepara, iata cateva idei interesante!
Tagliatelle la cuptor
Pentru aceasta reteta, iti trebuie:
- 350 g tagliatelle;
- 500 g branza dulce de vaca;
- 200 ml lapte sau smantana pentru frisca cu minimum 30% grasime;
- 200 g zahar;
- patru oua;
- 50 g de stafide;
- coaja de lamaie;
- vanilie sau zahar vanilinat;
- unt pentru uns
Mai intai, fierbe pastele in apa cu sare. Compozitia se realizeaza astfel: bati ouale cu zaharul pana la formarea unei spume, apoi adaugi vanilia, lamaia si laptele sau smantana. La final vei adauga branza dulce si stafidele (daca preferi, le poti omite). Vasul se tapeteaza cu unt si, optional, cu pesmet, iar compozitia astfel realizata, amestecata cu pastele, se toarna uniform si se da la cuptorul incins la 170 de grade, timp de aproximativ 30 de minute.
Penne cu trei tipuri de branzeturi
Mai jos este o reteta cu trei tipuri de branza, care reprezinta un adevarat deliciu pentru mesele de zi cu zi sau pentru atunci cand vrei sa-ti uimesti invitatii la mesele festive.
Ai nevoie de:
- 500 g penne;
- 150 g branza Roquefort,
- 250 g mascarpone;
- 200 ml de frisca;
- parmezan
In primul rand, este necesar sa amesteci branza Roquefort, mascarpone si frisca, dupa care sa fierbi compozitia, pentru a obtine un sos. Intre timp, fierbe pastele al dente. Amestecul fiert trebuie turnat peste penne, iar la servire se presara deasupra parmezan.
Fusilli cu lapte, parmezan si branza Cheddar
Daca vrei sa folosesti un tip de paste mai putin obisnuit atunci cand vine vorba de retetele cu branza, poti incerca si aceasta reteta, ce are in componenta fusilli si doua tipuri de branzeturi.
Daca ai alergie la gluten sau doar vrei un preparat mai sanatos, poti folosi paste integrale sau din alte tipuri de cereale decat graul. Oricum, reteta ramane aceeasi, dupa cum urmeaza:
- 350 g de paste fusilli;
- doua cani de lapte;
- doua cani de apa;
- un varf de sare;
- doua linguri de unt;
- o cana si jumatate de branza Cheddar rasa;
- jumatate de cana de parmezan ras;
- putina paprika (optional)
Primul pas este sa fierbi apa, laptele, untul si sarea. Apoi, trebuie sa adaugi pastele, amestecand pana cand compozitia da in fiert iarasi. Da focul mai mic, pentru ca totul sa fiarba uniform si lasa pe aragaz timp de 10 minute. Inainte de a consuma preparatul, lasa-l putin sa se raceasca.
Conchiglie umplute cu branza si rosii
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- 500 g paste conchiglie;
- 500 g branza proaspata;
- 150 g rosii uscate;
- o lingura de ulei de masline;
- sare si piper, dupa gust
Ca sa prepari acest fel de mancare, ca in cazul celorlalte retete, este necesar sa fierbi pastele in mod corespunzator. In acelasi timp, trebuie sa tai rosiile in bucati mari. Amesteci la mixer branza si rosiile, impreuna cu sarea si piperul, pana cand obtii o compozitie omogena. Umple pastele conchiglie cu acest amestec si asaza-le pe farfurii pentru servire. Se consuma cu un sos pe baza de otet balsamic.
Macaroane cu branza – cele mai populare retete
Reteta clasica de macaroane cu branza este simplu de facut, pentru ca ai nevoie de putine ingrediente, care in combinatie dau un gust deosebit si alcatuiesc un preparat hranitor.
Preparatele pot fi impartite in functie de modul de gatire – unele compozitii pot fi fierte, altele puse la cuptor si in functie de preferintele de gust. Unele persoane prefera sa faca feluri de mancare dulci, pentru desert, care imbina proprietatile hranitoare ale branzei cu gustul deosebit al produselor fainoase.
Daca alegi sa faci macaroane la cuptor cu zahar, poti obtine un desert rapid, fara bataie de cap si fara nevoia de a prepara un aluat care presupune costuri mai mari si un timp mai mare petrecut in bucatarie.
Alte persoane prefera sa consume macaroanele cu branza ca fel principal, de exemplu in burgeri sau alaturi de alte preparate pe baza de carne. Si in acest caz, preparatul reprezinta o metoda rapida si necostisitoare de a manca un pranz sau o cina usoara si hranitoare.
Iata cele mai populare tipuri de retete pe baza de fierbere sau coacere:
Macaroane cu branza fierte
Daca doresti sa prepari macaroane cu branza fierte, este bine sa stii ca poti varia reteta, folosind alte tipuri de paste si diferite tipuri de lactate in compozitia sosului. Mai jos gasesti reteta clasica, dar si variatii interesante ale acesteia.
Macaroane cu branza
Pastele se fierb in apa cu sare, dupa ce apa da in clocot. Dupa aceea sau in timp ce pastele fierb, untul se topeste intr-o tigaie. Se opreste apoi focul si se adauga telemeaua maruntita. La amestecul rezultat se adauga macaroanele bine scurse. O variatie dulce a acestei retete de baza este cea in care, in loc de telemea, se foloseste branza dulce, la care se adauga miere, scortisoara sau nuca, in functie de preferinte. Daca vrei sa obtii un gust dulce-sarat, atunci poti folosi telemeaua ca in cazul primei retete, dar sa presari deasupra zahar cand consumi preparatul.
Macaroane cu branza la cuptor
Macaroanele cu branza la cuptor sunt cele la care se gandesc cele mai multe persoane atunci cand vine vorba de aceasta combinatie. Exista mai multe retete, in functie de tipul de branza folosit, fiecare necesitand un mod deosebit de preparare. Iata care sunt acestea:
Macaroane sarate cu telemea
Aceasta este o reteta clasica, pe care oricine o poate face usor, inca de la prima incercare. Ingredientele necesare sunt:
- 500 g macaroane
- 300 g telemea;
- 200 ml smantana;
- 100 g iaurt;
- patru oua
Ca in cazul oricarei retete cu macaroane, trebuie mai intai sa fierbi pastele. Lasa pe foc apa cu sare, iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugi macaroanele pentru zece minute sau cat este mentionat pe ambalaj. Intre timp, se bat ouale si se amesteca cu smantana si cu telemeaua, maruntita sau rasa. Sarea se adauga cu grija, pentru ca branza o contine deja.
Pastele fierte si trecute prin putina apa rece se adauga la compozitie si se amesteca incet. Amestecul este gata pentru a fi pus in tava unsa sau tapetata cu hartie de copt si dat la cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 30 de minute, in functie de caracteristicile aparatului folosit.
Macaroane cu telemea si branza dulce de vaci pentru desert
Daca vrei un desert pe baza de lactate, poti incerca o reteta care contine telemea si branza dulce de vaci. Vei avea nevoie de:
- 300 g telemea;
- 700 g branza dulce;
- 200 g iaurt sau smantana;
- patru oua;
- 100 g stafide (optional);
- 100-150 g zahar;
- esenta de vanilie;
- coaja de lamaie;
- 500 g macaroane
Iata cum se prepara:
- branza dulce se amesteca cu telemeaua faramitata;
- la amestec se adauga iaurtul sau smantana, in functie de preferinte;
- se adauga ouale si zaharul;
- compozitia rezultata se amesteca bine cu o spatula;
- se adauga stafidele, daca se prefera acest lucru, coaja de lamaie si esenta;
- se pun deasupra macaroanele si se incorporeaza bine;
- totul se toarna intr-o tava unsa si acoperita cu pesmet;
- preparatul se lasa la cuptor timp de 30-40 minute.
Macaroane cu urda pentru desert
Macaroanele cu urda sunt un preparat deosebit. Cand sunt coapte, acestea formeaza o budinca cu un continut redus de grasimi si un gust aparte. Ca sa le prepari, in varianta pentru desert, ai nevoie de:
- o punga de macaroane;
- un kilogram de urda;
- 8 oua;
- trei linguri de smantana;
- 100 g stafide;
- coaja de lamaie (optional);
- esenta de vanilie;
- 200 g zahar sau dupa gust
Prima data trebuie sa fierbi macaroanele, urmand indicatiile de pe ambalaj. Dupa ce apa da in clocot, pastele trebuie fierte timp de zece minute, apoi se scurg bine si se clatesc cu putina apa rece.
Amesteci galbenusurile, branza, zaharul, lamaia, esenta si stafidele inmuiate in prealabil (le poti exclude daca nu iti plac si adauga mai multa branza in locul lor) si smantana. Dupa ce se formeaza o compozitie omogena, urmatorul pas este sa incorporezi macaroanele. Albusurile pastrate dupa folosirea oualor se bat bine, pana devin spuma, dupa care se amesteca in compozitia obtinuta mai sus.
Totul se toarna intr-o tava unsa bine sau acoperita cu hartie de copt. Timpul de coacere este o ora, la foc mediu. Cu cateva minute inainte sa scoti preparatul de la cuptor, adauga un amestec format din doua oua batute cu doua linguri de smantana – va asigura o glazura cu un aspect finisat si cu textura crocanta.
Acestea sunt cateva dintre retetele de macaroane sau alte tipuri de paste cu branza pe care le poti incerca. Poti realiza preparate dulci sau sarate, pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Orice ai alege, sigur toata lumea va fi incantata!
Sursa foto: Laktotrio.ro, Pixabay.com, Unsplash.com.
Lasa un comentariu