Smantana de gatit – metode de a o folosi, pentru a obtine preparate delicioase

Consumul de lapte si alimente obtinute din acesta este important pentru un stil de viata sanatos. Un tip de produs foarte apreciat este smantana, care poate exista sub forma lichida sau cu o consistenta mai groasa. Diferenta dintre cele doua variante consta in cum se utilizeaza. Cea proaspata poate fi mancata ca atare sau integrata in preparate reci, in timp ce smantana pentru gatit se preteaza pentru mancaruri fierte sau coapte.

Smantana de gatit are o utilizare larga, atat in cadrul preparatelor dulci, cat si sarate, datorita versatilitatii sale. Este folosita mai ales pentru a da textura preparatelor din legume, dar si pentru a obtine creme deosebite pentru o multime de tipuri de deserturi. In cele ce urmeaza, poti afla mai multe detalii despre beneficiile consumului acestui aliment, precum si sugestii de retete in care il poti integra.

Smantana lichida – ce rol are in pregatirea preparatelor

In general, consumul de lapte s-a dovedit avantajos pentru sanatate, din mai multe puncte de vedere. Smantana, indiferent ca este vorba despre cea pentru gatit sau cea care poate fi consumata ca atare, are valori nutritionale benefice, datorita nutrientilor pe care ii contine.

Printre avantajele consumului de smantana, se numara urmatoarele aspecte:

  • Te ajuta sa iti tii mai bine sub control apetitul

Smantana e o mancare foarte consistenta, ceea ce te va face sa simti mai usor o senzatie de satietate, mancand cantitati mici. De aceea, preparatele care o contin reprezinta alimente ideale pentru mesele de zi cu zi din timpul dietelor sau, pur si simplu, atunci cand vrei sa mananci sanatos.

  • Are un continut mare de proteine

Un alt avantaj al consumului de smantana pentru gatit, care caracterizeaza si celelalte produse lactate, precum branzeturile sau iaurturile, este continutul bogat de proteine. Mancarurile care o contin te ajuta sa asimilezi cu usurinta necesarul zilnic al acestor nutrienti ce pot fi obtinuti mai ales din produse de origine animala.

  • Continutul de grasimi nu este ridicat

Smantana pentru gatit contine grasimi, dar nu intr-o cantitate atat de ridicata, incat sa cauzeze probleme de sanatate. Atunci cand ai grija la cantitatea acestora cumulata din toate alimentele pe care le consumi intr-o zi si nu exagerezi, ele chiar sunt benefice pentru organism. 

Unele tipuri de smantana sunt mai bogate in grasimi, iar altele sunt potrivite si daca incerci sa tii sub control acest aspect al dietei tale. Alege produse cu 15% sau 30%, pentru a gati preparate delicioase, avand aceeasi calitate a gustului, indiferent de procent.

smantana_pentru_gatit

Detalii aici                                                    

smantana_20%_grasime

 Detalii aici

  • Smantana contine o cantitate scazuta de carbohidrati

Multe dintre alimentele care sunt consumate la mesele zilnice au un continut semnificativ de carbohidrati, fie ca este vorba despre produsele de panificatie, cartofi sau dulciuri. Acestea sunt si tipurile de mancaruri care conduc cel mai usor la excese, pentru ca au gust bun si confera o stare de bine temporara. Preparatele realizate cu smantana de gatit te ajuta sa reduci aportul carbohidratilor, pentru a evita efectele negative asupra sanatatii. 

Retete interesante cu smantana pentru gatit

Poti prepara o multime de mancaruri care contin acest ingredient. Fiind un aliment versatil, poate fi integrat cu usurinta in retete cu diferite ingrediente. Iata cum poti sa folosesti smantana lichida pentru gatit:

Fasole verde cu paprika

Aceasta reteta de origine maghiara este simplu de facut si, in acelasi timp, delicioasa. Se preteaza foarte bine pentru a insoti un biftec sau cotlet la gratar. Ingredientele de care ai nevoie sunt putine la numar:

  • 1 litru de apa;
  • 500 grame de fasole verde curatata si spalata;
  • 120 ml de smantana lichida;
  • 2 cepe medii taiate fin;
  • doua linguri de ulei;
  • o lingura de paprika dulce;
  • o lingura de pasta de rosii;
  • o lingura de sare.

Pentru a realiza acest preparat, urmeaza pasii urmatori:

  1. Fierbe apa intr-o oala suficient de mare, dupa care adauga sarea si fasolea verde.
  2. Da focul mai mic si lasa la fiert intre 5 si 15 minute. Fasolea trebuie sa fie moale, dar nu sa se sfarame.
  3. Intr-o tigaie, incinge uleiul la foc mediu si caleste ceapa. 
  4. Ia tigaia de pe foc si adauga cu o lingura de lemn paprika, pasta de rosii si smantana.
  5. Pune iarasi vasul pe foc si adauga fasolea fiarta in prealabil. Amesteca frecvent timp de 5 minute, pana cand compozitia se amesteca bine.

Pui cu smantana si piure de porumb

Aceasta este o reteta care contine un element neobisnuit, si anume piureul de porumb. Este potrivita atat pentru mesele zilnice, cat si pentru ocaziile speciale, pentru a oferi invitatilor preparate sanatoase si surprinzatoare. Pentru realizarea acesteia, ai nevoie de:

  • 300 grame de cartofi;
  • 15 grame de unt;
  • o conserva de porumb fiert;
  • 2 linguri de faina;
  • doua bucati de piept de pui;
  • o lingurita de boia;
  • 150 ml de smantana lichida;
  • vin alb;
  • patrunjel.

Taie cartofii cubulete, dupa care fierbe-i in apa cu sare. Dupa ce ii iei de pe foc, trebuie sa ii zbrobesti, impreuna cu untul si porumbul scurs bine. Poti adauga o lingura de smantana pentru gatit, care ii va conferi o textura cremoasa.

Pieptul de pui se trece printr-un amestec de faina si boia, dupa care se prajeste in tigaia cu unt incins, pana cand suprafata devine crocanta si galbena. Dupa ce ai terminat cu acesta, in vas se adauga vinul, dupa care smantana lichida. Lasa compozitia pe foc, pana se ingroasa.

Piureul se serveste alaturi de carnea asezonata cu sosul de smantana si patrunjel.

Frittata 

frittata

Frittata este o omleta italieneasca foarte apreciata, in care smantana lichida joaca un rol esential. Aceasta poate fi consumata la micul dejun sau pranz, adaugand ingrediente precum bacon, cascaval sau legume. Ai nevoie de:

  • 2 oua;
  • sare si piper dupa gust;
  • ulei de masline;
  • smantana lichida;
  • legume proaspete, bacon sau cascaval, optional, dupa preferinte.

Ouale trebuie batute cu un tel, adaugand putina sare, ulei de masline si cateva linguri de smantana lichida pentru gatit. Trebuie amestecate pana cand se formeaza bule de aer deasupra, ceea ce asigura o textura moale a preparatului. 

Adauga ingredientele optionale, daca ai ales aceasta varianta. Pune ulei de masline in vasul pentru prajit si lasa omleta la rumenit. Dupa aceea, se poate introduce si la cuptorul preincalzit, timp de 6-7 minute, la foc mare. Se serveste, de exemplu, cu legume proaspete sau sub forma de sandvis.

Astfel de preparate pentru felurile principale pot fi insotite de salate de cruditati care contin smantana proaspata. Iata un exemplu:

Salata cu doua tipuri de varza si nuci

Acest preparat este potrivit pentru a servi un aperitiv atipic. Poate sa insoteasca, de exemplu, cascavalul pane sau mezelurile. Ingredientele necesare sunt:

  • 250 grame de varza verde, taiata in bucati mari;
  • 450 grame de varza rosie, taiata mare;
  • ceapa verde dupa gust;
  • 150 ml de smantana pentru gatit cu textura groasa;
  • o lingura si jumatate de zeama de lamaie;
  • sare si piper dupa gust;
  • o ceapa mare, taiata fin;
  • un pumn de nuci taiate in bucati mari.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt urmatorii:

Varza trebuie sa fie inclusa in salata sub forma cruda, dar se poate si sa fie fiarta si stoarsa bine in prealabil, pentru a fi mai moale. Intr-un vas mare pentru salata, amestec-o impreuna cu ceapa verde, smantana pentru gatit si sucul de lamaie (se poate pune si pulpa, in functie de preferinte). Adauga si ceapa taiata marunt si omogenizeaza, pana cand smantana acopera bine toate ingredientele. Daca nu il consumi imediat, lasa preparatul la frigider, pentru pastrarea intacta a gustului.

sugestie_salata_cu_smantana
sugestie_smantana_gatit
sugestie_smantana2
sugestie_smantana3
sugestie_mancare_smantana_paste
ciorba_cu_smantana
ciuperci_cu_smantana
varza_cu_smantana
sugestie_mancare_cu_smantana
sugestie_de_mancare_cu_smantana
sugestie_mancare_smantana_gatit

Deserturi in care smantana pentru gatit este un element esential

Deserturile capata o savoare deosebita prin intermediul acestui ingredient. Iata cum se foloseste smantana de gatit in retete care imbina continutul sanatos cu savoarea:

Torturi cu crema in compozitia careia folosim smantana de gatit

Cheesecake cu vanilie si capsuni

Cheesecake-ul este una dintre cele mai indragite retete in care poate fi integrata smantana dulce pentru gatit. Acesta poate fi realizat cu diferite tipuri de fructe si variante de blat. 

Vanilia si capsunile se imbina perfect impreuna, asa ca poti sa obtii fara efort un desert usor si sanatos, care poate fi preparat pentru ocazii speciale sau, pur si simplu, pentru atunci cand ai manca ceva dulce. Chiar daca esti la dieta, ingredientele sanatoase si mai ales smantana de gatit asigura rapid satietatea.

Ingrediente

Pentru cheesecake:

  • 300 grame de biscuiti digestivi;
  • 120 grame de unt;
  • 7 grame de capsuni confiate;
  • 1 kg de crema de branza;
  • 350 grame de zahar pudra;
  • 1 lingura de faina;
  • coaja de la o lamaie;
  • 3 oua si 2 galbenusuri;
  • 200 ml de smantana lichida;
  • esenta de vanilie.

Pentru decorare:

  • 500 grame de capsuni;
  • 3 linguri de zahar pudra;
  • lichior de fructe;
  • sucul de la o jumatate de lamaie.

Mod de preparare 

Inainte de a incepe, preincalzeste cuptorul la 160 de grade. Biscuitii digestivi se zbrobesc bine, dupa care trebuie amestecati cu untul si capsunile confiate. Amestecul se pune intr-o forma de tarta si se apasa pana devine cat mai compact. Se da la frigider in timp ce e preparata umplutura.

Pentru a realiza amestecul de crema, trebuie sa mixezi smantana pentru gatit cu restul ingredientelor pentru cheesecake, pana obtii o compozitie cremoasa. Aceasta se toarna peste blatul rece, dupa care se pune la copt timp de aproximativ o ora. Apoi se opreste focul, iar prajitura se lasa la racit, fara a fi scoasa din cuptor.

Compozitia pentru decorare se realizeaza de-abia cu o jumatate de ora inainte de servire, pentru a fi proaspata. Se amesteca toate ingredientele pentru topping si se lasa acoperite, la macerat, dupa care se asaza pe cheesecake.

Crema pentru tort

Smantana pentru gatit intra si in compozitia unei varietati de creme pentru torturi. Iata o varianta usor de preparat:

  • 1 litru de smantana lichida;
  • 7 linguri de zahar;
  • 2 plicuri de gelatina;
  • 150 ml de lapte.

Pentru a o prepara, dizolva gelatina in lapte, pana se umfla, timp de 10 minute. Pune apoi amestecul pe foc si amesteca continuu, dar ia vasul de pe aragaz inainte ca lichidul sa dea in clocot. 

In timp ce compozitia se raceste putin, amesteca smantana cu zaharul, dupa care  adauga  gelatina si, optional, alte ingrediente, dupa preferinte (fructe confiate, nuca etc.). Crema se lasa la frigider 10 minute, dupa care poate fi folosita pentru umplerea tortului.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, apeleaza la smantana pentru gatit cu un continut redus de grasime, realizata din lapte provenit din ferme din Romania.

smantana_pentru_gatit

Detalii aici

desert_cu_smantana
desert_cu_smantana_gatit

Alte tipuri de deserturi in care se adauga smantana de gatit

In afara de torturi, poti realiza si alte preparate usor de facut, potrivite chiar si pentru persoanele ce au la dispozitie putin timp pentru a-l petrece in bucatarie. Iata ce mai poti face cu smantana de gatit:

Panna cotta

desert_cu_smantana

Acest desert are la baza smantana, mai ales cea cu o textura mai grasa, de aceea preparatul obtinut este fin si rafinat. Avantajul este ca poate fi realizat intr-un timp foarte scurt, asa ca este potrivit si pentru persoanele care nu au mult timp la dispozitie pentru gatit. Iata de ce ai nevoie pentru prepararea sa:

  • un plic de gelatina;
  • 3 linguri de lapte rece;
  • 450 ml smantana lichida;
  • 3 linguri de zahar (se poate ajusta dupa preferinte);
  • esenta de vanilie sau o lingurita de extract;
  • o lingurita de rom.

Gelatina trebuie pusa la hidratat in lapte. Amesteca intr-o oala smantana cu zaharul si pune compozitia obtinuta la foc. Dupa ce a dat in clocot, adauga primul amestec la cel de-al doilea. 

Verifica daca gelatina s-a topit cu totul, dupa care adauga romul si vanilia. Toarna preparatul in forme de silicon si lasa-l sa se raceasca. Dupa ce ajunge la temperatura camerei, trebuie mutat in frigider, pentru a se intari. La servire, se poate adauga deasupra sirop de fructe.

Mousse de zmeura

Mousse-ul de zmeura este perfect pentru momentele cand ai manca ceva dulce, dar nu vrei sau nu ai timp sa stai mult in bucatarie. Ai nevoie de doar cateva ingrediente:

  • 150 grame jeleu de zmeura;
  • o lingura de zahar;
  • 100 ml de smantana;
  • 250 ml smantana lichida;
  • 300 grame de zmeura; 
  • 300 ml apa fiarta.

Jeleul se pune intr-o cana, in care se toarna 300 ml de apa fierbinte si o lingura de zahar care trebuie dizolvata bine. Dupa ce acesta s-a racit si omogenizat, se adauga cei 100 ml de smantana.

Apoi, trebuie batuta smantana lichida, dupa care se adauga in amestecul de jeleu. Inainte de a turna compozitia rezultata in pahare pentru servire, in acestea se asaza zmeura proaspata, impartita in mod egal, dar pastrand cateva fructe pentru decor. La final se toarna mousse-ul, se ornamenteaza si se lasa la frigider pentru cateva ore.

desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana
desert_cu_smantana

Smantana de gatit reprezinta un ingredient ce este folosit in cadrul a numeroase retete, atat pentru felurile principale, cat si pentru desert. Proprietatile sale nutritive fac din aceasta o alegere buna pentru orice tip de dieta, pentru ca ofera nutrienti necesari organismului si favorizeaza senzatia de satietate.

Surse foto: Laktotrio.ro, Pixabay.com, Pexels.com, Shutterstock.com, Unsplash.com.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.